Skip to main content

Това не е Марго Роби – лицата, които объркваме

Ready or Not 2019

Ако перифразирам стихотворение на Наоми Шихаб Найе, реката е позната на рибата, a гласът на тишината. Твоето лице не ми е. 

Прозопагнозията, невъзможността да различаваш лица, e състояние, което засяга около 2% от населението. Когато повечето от нас допускат грешки обаче, то е поради липсата на внимание. 

Ралф Файнс и Лиъм Нийсън в Schindler’s List 1993

Повод за днешния пост е интервю на Ралф Файнс от 2016, което гледах преди дни. Ралф разказва, че го бъркат с Лиъм Нийсън. Лиъм споделя същото за Ралф, веднъж дори дал автограф от негово име. Не виждам приликата. Двамата имат сини очи, но Нийсън, освен че е с над 10 см по-висок, има различен нос, уши, устни, отличим глас с ирландски акцент.

ляво: Лорънс Фишбърн / дясно: Самюъл Ел Джаксън

Класическото объркване е Лорънс Фишбърн и Самюъл Ел Джаксън. Фишбърн казва, че грешката е на повече от 25 години. 

И двамата се ядосват, но напоследък го превръщат в шега. Джаксън популяризира тениските, на които пише „Не съм Лорънс Фишбърн“. И двамата са едри, чернокожи мъже с разстояние между предните зъби, но всичко останало е различно. Самюъл Джаксън е шумен, екстровертен, обича да ругае. Лорънс Фишбърн е тих, говори бавно, има излъчването на цар лъв.

Дали объркваме двете лица, защото сме расисти? 

ляво: южнокорейската актриса Ли Мин-Джун / дясно: японската актриса Сузу Хиросе

Когато гледаме други хора ги възприемаме и запомняме – поне първоначално, като груба скица, като карта. Виждаме формата и цвета на косата, кожата, дрехите. Най-лесният начин да станете друг е да си смените прическата.

Забелязваме индивидуалните подробности по-добре, когато наблюдаваме хора от същата група, в която сме ние. Причината „всички азиатци да са еднакви“ е, че за мозъка ни са еднакви, защото не е имал достатъчно време за наблюдение на азиатски лица. 

ляво: Джеймс Несбит / дясно: Джон Хана

Това не е расистка особеност на „белия мозък“, повтаря се при експерименти с китайци, японци, латиноамериканци, даже евреи от арабски страни и евреи от Израел. 

ляво: Дреа ди Матео / дясно: Порша де Роси  

Тази честа грешка, освен междурасова, e междуполова, но и междувъзрастова – повечето баби са еднакви. Повечето блондинки също. 

ляво: Танди Нютън / дясно: Зоуи Салдана

Красивите лица са аналогични едно с друго. Красотата е по-стандартна от грозотата. Зоуи Салдана казва, че собствената й майка я обърква с Танди Нютън.

Тодор Колев в Двойникът 1979 / The Face of Another 1966 – Главният герой е обезобразен. Лекар изработва съвършена маска. Новото лице променя психиката на героя.  

В германската митология двойникът е злокобен и паранормален. От там идва образът на Злия близнак, който открадва живота ни.  

ляво: Брайс Далас Хауърд / дясно: Джесика Частейн  

Актрисата Брайс Далас Хауърд е дъщеря на режисьора Рон Хауърд. Брайс започва да има „проблеми“ с Джесика Частейн още от студентската скамейка. Те посещават различни актьорски училища в Ню Йорк, но споделят общ Starbucks. Брайс се чудила, защо често я наричат Джесика. Объркването продължава и до днес. 

Ейми Адамс и Айла Фишър / Nocturnal Animals 2016

Айла Фишър има същата връзка с Ейми Адамс. Това я дразнело, но актрисата започнала да го приема. Айла разказва, че на парти, след наградите Оскар, Лейди Гага се приближила, за да я поздрави за номинацията. Гага смятала, че говори с Ейми. Айла благодарила, но точно тогава влязла истинската Ейми Адъмс. „Я, виж ти – казала Айла – това не е ли Айла Фишър? Чудя се, какво ли прави тук?“.

Сякаш, за  да продължи шегата Айла е двойник на Ейми в Nocturnal Animals 2016 (Хищници в мрака) на Том Форд. 

ляво: фелдмаршал Бърнард Монтгомъри / дясно: актьорът Клифтън Джеймс, негов официален двойник по време на Втората световна война

Лесно е да намерите някой, който има един или два белега от лицето ви. Например, ако сте с кафяви очи – 75% от хората са като вас. Имате орлов нос? Под 10% са като вас.

ляво: Лоугън Маршъл-Грийн / дясно: Том Харди

Въпреки че населението на Земята е 7,5 милиарда, вероятността да откриете двойник е малка – 1 към 135. Вероятността да станете филмова звезда е още по-малка 1 към над 1 милион. Възможността да попаднете на идентичното си копие – 1 към 1 трилион. 

ляво: Даниъл Радклиф / дясно: Илайджа Ууд

Живеем в свят, в който лицата ни отключват врати и телефони, подписват сделки, разрешават банкови операции. Следващият път, когато се погледнете в огледалото – поздравете уникалността на лицето ви. Какво щяхме да правим, ако не бяхме различни? Щяхме да се душим като кучетата ли?  

Свързани публикации:

За носовете 

Защо независимите жени харесват Брат Пит?

Спомен за мъжа, който не можеше да забравя и други паметни моменти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *