Skip to main content

Какво се случва с Елън?

Елън Дедженеръс

През 2013 година направих списък с Най-добрите стендъп комици – според мен. Той включва наркомани, психично болни, поне един сериен изнасилвач и… Елън Дедженеръс.

Ако следите новини, може би ви е направило впечатление, че последния месец има медийна акция срещу тази слънчева жена, комик и ТВ водещ. 

През 1997 Елън официално обяви – от корицата на списание TIME, че е хомосексуална. Същата година, списанието я избра за една от 100-те Жени на годината – „заради смелостта да е истинска“.

Две десетилетия по-късно Елън е лице не само на хомосексуалната кауза, но и на множество хуманитарни организации, борбата за правата на животните и веганизма. 

Мотото на цялата й кариера е „Нека бъдем по-мили“. Елън буквално раздава пари на бедните – чекове, автомобили, телевизори, почивки, изплаща заеми и ипотеки на хора, които са „добри“. Рейтингите хвърчат, състоянието й също, оценявано е между $330-$490 милиона. Но нещо се случи. 

Започна в социалните мрежи. Пренесе се в няколко жълти сайта, а след това цъфна на страниците на The Guardian: Как Елън стана един от големите злодеи на 2020?

В края на 2019 тя бе заснета да седи до Джордж Буш-младши на бейзболен мач и дори да се смее с него. Постъпка, за която трябваше да се оправдава – пред лявата част от американското общество, която е нейна основна аудитория. Направи го добре. Каза, че човек трябва да е мил, дори с хора, чието мнение не споделя. 

Тази година – сякаш от нищото, заваляха множество обвинения. Танцуващата Елън всъщност не танцува. Слънчевата Елън, която често пъти използва деца – пред камерите, в действителност ги мрази. Милата Елън е зла, унижава сервитьори, чистачи, случайни минувачи. Сърдечната Елън е кисела, капризна, своенравна, жлъчна. Загрижената за бедните Елън уволни служителите си, които са членове на профсъюзи – в разгара на глобална пандемия. 

Ingrid Goes West 2017 

Това не е първият, нито последният случай, когато хората забравят, че совите не са това, което са. Писали сме за Майкъл Мур, за Ал Гор, както и за иронията, че майка на лицемерието са актьорите

Различното, което се случва е, че Елън бива канибализирана от собствените си хора. И защо точно сега? И защо не само тя? 

Мадона, Гал Гадот, Фарел Уилямс, водещите на вечерни програми – знаменитостите падат една след друга. Обвинявани са в суета, празнота, глупост, морална пустота и слабоумие. 

Фалшивите лидери 

Едно вероятно обяснение е, че в нашето ДНК е закодирана нуждата да следваме важните в групата. Тези, които правят големите пари, взимат златните награди, докато са облечени в хубавите рокли знаят повече, могат повече и заслужават да ни водят. Гал може да има само една качествена роля в живота си, но защо да не ни каже какво да ядем и пием, какъв телефон да си купим, за кого да гласуваме, или не.  

Кризата обаче е времето, в което истинските лидери изпъкват. Сега виждаме, че повечето знаменитости нямат каквито и да е било реални качества, които могат да ни помогнат в тази ситуация.

Второ – по-интересно обяснение

Преди около десетилетие прочетох изследване, което цитирам по памет. Психолози изказваха хипотезата, че обичаме звездите и знаменитостите, защото те ни карат да забравим собствената си тленност. Звездите са средство, което отклонява мислите ни за смъртта. Така, както биберонът залъгва бебето и то забравя да плаче – поне за малко.

Звездите постигат безсмъртие. Мерилин Монро е мъртва от 58 години, но още e тук. Елвис „напусна сградата“ преди 44, но все още много вярват, че е жив. Майкъл Джаксън прави по $400 милиона на година – след смъртта си.  

Според изследването, ако напомните на хората собствената им тленност, а след това им дадете да четат статия за знаменитости… например за спечелилите Оскар, миналата вечер, те реагират многократно по-позитивно. В главата на читателите се задейства блян, че и те могат да постигнат потенциалното безсмъртие.  

Но сега, когато собствената ни смърт е по-реална, блянът угасва, издухан е от страшната реалност. За нас няма време, а те ще останат безсмъртни. 

Може би това обяснение е твърде интелектуализирано, ненужно  завъртяно, но е любопитно. Може би Окъм е прав и трябва да изберем най-простото. Хората са завистливи и живеят, за да мрънкат. А знаменитостите са просто нарциси, които работят като маркетинг средства за продажба.  

Свързани публикации: 

Където и да седна съм център на света

Трябва ли да изтрием Кевин Спейси от всички филми?

Добре дошли в ерата на шута


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *