Skip to main content

Здрасти, Карън!

Misery 1990

Имам колежка, която не знае какво е „Карън“. Бързо поправих тази несправедливост.

Професията ни е американизирана, може би 95% от аргото са термини, словосъчетания и абревиатури, които идват от САЩ. Докато обсъждахме споделих, че през деня съм преживял Карън-момент. Карън е мим. Интернет вайръл. Политически жаргон. Виждате ли, само чуждици!

Карън мимове

Един от популярните изблици на Карън енергия е снимка, на която има руса жена с големи слънчеви очила. Около нея пише: „Това е Карън. Тя би желала да говори с управителя.“ Карън най-често e на средна възраст. Често е със специфична прическа, тип каска или купа. Другото име за прическата е: „Искам да говоря с управителя“.

Вайълет Борегард и майка й – Charlie and the Chocolate Factory 2005

Карън живее за драмата, скандала, свадата, гюрултията. Тя ги започва, защото изгаря от желание да командва. В пика на кавгата Карън вика помощ – управителя, шефа, полицията, заплашва със съдебен иск.

Едно време Карън пишеше писма с възмущение до телевизиите и вестниците. Викаше: „Имате ли книгата за оплаквания?! Донесете ми я, веднага!!!“ А днес Карън туити – много.

Горе: Кейт Гослин / Долу: Джени Маккарти

Никой не знае къде се ражда стереотипът. Според едни възможен източник са риалити звездата Кейт Гослин и актрисата, модел Джени Маккарти, която е говорител и лице на антиваксърите.

Mean Girls 2004

Според други повод е филмът Mean Girls 2004 (Гадни момичета), в който се чува репликата „О, Боже! Карън, не може да питаш, защо хората се бели?“.

Goodfellas 1990

Според трети е Goodfellas 1990 (Добри момчета) – съпругата на Хенри Хил (Рей Лиота) се казва… Карън (Лориан Брако).

Дейн Кук

Вероятно е корените да са в стара шега на Дейн Кук. Наблюдението, че: „Във всяка група приятели има един, който никой от групата не харесва. Например Карън – тя винаги е гаднярка“.

The Help 2011

Интернет е пълен с Карън клипчета. Бели жени на средна възраст, които започват неистови скандали от несъществуващи проблеми.

В магазина – „Не ми харесва как ме гледате!“. В ресторанта – „Доматите не са нарязани както трябва и тази сол е дефектна!“. На празен паркинг – „Не видяхте ли, че аз мислех да паркирам там?!“. В парка – „Тази алея не е за тичане!“. В гората – „Не сте си сложили маска! Сложете си маска!! Звъня в полицията!!!“. В офиса – „Както написах в предишния си имейл, очаквам резултати ASAP… Не искам да съм зла, но сте изпуснали два пълни члена… Нека да припомня, че сме се съгласили да работим по едни и същи високи стандарти…“

Footballers’ Wives 2002-2006 / Desperate Housewives 2004-2012 / Big Little Lies 2017-2019

От гледна точка на социалната стратификация, Карън прави компания на американската Soccer mom / Футболна майка и английските WAGs / Приятелките и съпругите на известни спортисти. „Бужи“ домакини, които живеят в големи къщи в предградията, карат джипове, глезят децата и превръщат пазаруването в олимпийска дисциплина. В България Карън може да пие кафе със застаряващите Кифли.

The Real Housewives of Orange County 2006

Популярно обяснение за феномена Карън е, че е плод на „бялата привилегия“ в Америка. Социалните предимства, които имат белите в мултирасови общества, които те доминират.

Това обяснение е „класово“, но не хваща дикиш, защото ще откриете Карън и в етнически хомогенни държави в Европа и Азия.

American Beauty 1999

Според мен, Карън е повече психологически профил, отколкото икономически статус. Обяснение за това поведение често са хормоните и менопаузата. Те могат да доведат до истерични изблици – делнични бури в чаша вода, чувството, че си пренебрегнат, панически страх от изоставяне, депресия.

Но Карън има сестри в детеродна възраст – това са Стейси и Беки, а също – за съжаление, мъжки аналог. В Америка подобен тип мъже биват наричани Кайл.

Моето наименование за цялата група – включително мъжете, е „лелки“. Писал съм за лелките, но в общи линии, те са амалгама от емоционална несигурност и интелектуална посредственост, завишена самооценка, конформизъм, амбициозност, жажда за контрол, необуздана капризност, фиксирано към себе си либидо.

Това е Карън.

Свързани публикации:

19 луди кучки

Смъртта на творчеството

В страната на научената безпомощност

2 thoughts to “Здрасти, Карън!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *