Skip to main content

Queen and Slim – черно на бяло

Queen & Slim 2019

Историята започва в ресторант, който може да е и закусвалня. От местата, които хората посещават в края на месеца, когато парите привършват. Черна жена и черен мъж седят в едно от сепаретата.

Queen & Slim 2019

Жената е красива, но дистанцирана. Величествена, като кралица. Мъжът е кротък и отпуснат. Мляска, докато се храни. Това е първата им среща. Преди да свърши нещо ще се случи.

Queen & Slim 2019

Queen & Slim 2019 е филмов дебют за Мелина Мацукас, която е специализирана в режисурата на ТВ сериали и музикални видеоклипове. Последното е очебийно, защото филмът предлага сладки кадри. Камерата си играе с различни обективи и разчупени гледни точки. Обърнато е внимание и на музиката, и на колите.

Достойнствата

Gun Crazy 1950 / Breathless 1960 / Bonnie and Clyde 1967 / Thelma & Louise 1991 / True Romance 1993 / Ain’t Them Bodies Saints 2013 / The Wild Goose Lake 2019

Историята е за момче, което среща момиче, а после двамата се оказват срещу целия свят. Прочит на разказите вдъхновени от Бони и Клайд? Не само.

God Bless America 2011

Филмът е и коментар. Подобно на God Bless America 2011 (Бог да благослови Америка), той разчита на визуални метафори, за да интерпретира, тълкува и критикува. Но за разлика от God Bless America 2011 не е сатира-карикатура.

Кадър: This is America 2018

Също като в клипа This is America – на Childish Gambino, виждате това, което гледате, но то означава и нещо друго. Другото е историята и битието на чернокожото население в САЩ.

Queen & Slim 2019

Една от силните визуални алегории, която се запечата в паметта ми, е сцена, в която героите се крият в пода на къща. Кадърът използва пространството, за да предизвика клаустрофобия, но и прави светкавична мозъчна връзка с други образи.

Трюмовете на товарните кораби, които са превозвали роби от Африка.

Queen & Slim 2019

Ще видите доста кадри с разпятия или неща, които приличат на кръстове, ще чуете молитви. Единият от чернокожите герои ще бъде прострелян от бяло ченге, което нарочно е жена – тя символизира феминизма.

Queen & Slim 2019

Сигурно е, че има и други символи, които не съм разчел. Има и стереотипи – Сутеньорът със златно сърце и Гангстерът със златни зъби. А също препратки към конкретни инциденти, включващи полицията и чернокожи граждани.

Queen and Slim 2019

Актьорите са отличници. Даниел Калуя и Джоди Търнър-Смит са от поредицата британски актьори, които играят американци по-добре от повечето американци. Присъствието, химията, енергията, погледът, усмивката фиксират всяка сцена.

Какво не работи?

Монтажът е… може би непохватен. Не разваля историята, но на места прави впечатление липсата на плавност между сцените.

Времетраенето, което е 2 часа и малко, но се усеща по-дълго от необходимото. Queen & Slim 2019 разчита на сюжетни и визуални тропи, характерни за филмите „двама срещу целия свят“. Знаете какво ще стане. Когато знаете какво ще стане – нямате търпение да свърши.

Queen & Slim 2019

След завладяващото си начало, филмът губи яснота какво е. Романтичен филм, трилър, политически коментар-манифестация.

В романтичната си част се превръща в списък „101 неща, които да направите – преди да умрете”. Има яздене на кон, ядене на мазен бургер и пържени картофки, пушене на дебел фас трева, бавен танц в блус бар – някъде в Мисисипи, секс на задната седалка на Pontiac Catalina от 1973 и задължителното веене на ръце по вятъра на пуста, дълга магистрала. Повечето са неща, които реални бегълци от закона не биха правили. Поне по този аранжиран начин.

Това е коментар. Например сцената със секса тече успоредно със сцена на чернокож протест, който завършва с насилие. Може би авторите искат да ни кажат, че забелязваме чернокожите, когато са мъртви, но не и когато са живи.

Мнението ми в едно изречение:

Красива скица за любовта и расата.

Трейлър

Свързани публикации:

5 двойки влюбени убийци, които вдъхновяват киното

3 thoughts to “Queen and Slim – черно на бяло”

  1. Учудващо, филмът е много добър, красиво заснет, с невероятна музика и драматични обрати. Е…има и малко захаросани моменти, но не натежават 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *