Skip to main content

18 страхотни филма от есента

Sakuran 2006

Филм с „есен“ в заглавието никога не е печелил Оскар. Пролетта, лятото и зимата са уважени поне по веднъж – проверих.

House of Flying Daggers 2004

Днес ви предлагаме букет от филми, чието действие се развива през есента и също като нея са златни. Има романтика, има музика, има трилър, има смях, има сълзи, страх и омраза, има поезия.

All That Heaven Allows 1955 (Всичко, което небето позволява)

Започваме с кадър на светлосиньо небе и бели гълъби, кацнали на часовникова кула. Спускаме се през царевичножълти листа, пастелно оранжево и карминово червено. Гледаме филм от златната ера на Technicolor, който сме давали за пример.

All That Heaven Allows 1955

Рок Хъдсън е неубедителен градинар с вид на бронзирана холивудска звезда. Видът му е достатъчен за Джейн Уайман, та да се влюби в него. Бившата жена на Роналд Рейгън играе привлекателна вдовица от висшата класа, която се опъва на обществената догма, за да избере щастието.

The Trouble with Harry 1955 (Неприятности с Хари)

Няма да откриете този филм в личния ми топ 20 от Алфред Хичкок. Ще бъде някъде между 25-26-то място. Хей, Алфред има 50 филма!

The Trouble with Harry 1955

Историята се развива във Върмонт, щатът известен с красивата си есен. Има труп – това е Хари, но реално гледате романтична черна комедия. Хичкок се опитва да направи нещо различно, което се отличава с красотата си и наситената си палитра.

North by Northwest 1959 (Север-северозапад)

Най-стилният трилър на Хичкок, топ 5 – задължително!

North by Northwest 1959

Перфектен е за есенна вечер.

An Autumn Afternoon 1962 (Есенен следобед)

Ясуджиро Озу и Кого Нода обичат да слагат сезони в заглавията на филмите си. Има „късна пролет“, има и „ранно лято“. Есента е за последния филм на Озу в 60-годишната му кариера.

An Autumn Afternoon 1962

Разказва за възрастен вдовец, който мечтае дъщеря му да се омъжи, но също изпитва страх, че ако това се случи, ще остане сам със самотата. Красиво, японско, човешко.

Days of Heaven 1978 (Райски дни)

Романтичната драма на Терънс Малик е тук, но не заради повествователните й качества. Сценарият, сякаш писан от гимназист, е разкъсан и фрагментарен, монтажът му е близнак.

Days of Heaven 1978

Постиженията са чисто визуални. Не само за времето си. Красиво е. Широки, живописни, панорамни кадри. Сякаш гледате оживели картини на Томас Ийкинс, Едуард Хопър или Андрю Уайет.

Autumn Sonata 1978 (Есенна соната)

Ингмар Бергман ни предлага експлозия от любов и омраза между амбициозна и егоистична майка (Ингрид Бергман ) и нейната пораснала, но емоционално осакатена дъщеря (Лив Улман).

Autumn Sonata 1978 (Есенна соната)

Последна роля за Ингрид и последен кино проект за Ингмар. Той продължава да снима и след него, но само за телевизията.

The Big Chill 1983 (Голямото замръзване)

Лорънс Касдан, есента и неочаквано погребение събират отново седем приятели от университета, които са загубили връзка по между си.

The Big Chill 1983

Тази драма-комедия изстрелва кариерите на Глен Клоуз, Джеф Голдблум, Том Беринджър, Кевин Клайн и Уилям Хърт. Трупът, чието лице няма да видим, е Кевин Костнър. Филмът, обратно на заглавието, е голямо, топло изживяване с интелигентен, остроумен диалог и яка музика.

Hannah and Her Sisters 1986 (Хана и нейните сестри)

Комерсиално най-успешният филм на Уди Алън, който слага начало на сътрудничеството му с оператора Карло ди Палма. Номиниран е в 7 категории за Оскар, като печели 3 – Сценарий, Поддържащ актьор (Майкъл Кейн) и Поддържаща актриса (Даян Уийст).

Hannah and Her Sisters 1986

Заплетената семейна история за копнежи и чувства се развива между два Дни на благодарността. Повече от сцените с Хана са заснети в апартамента на Мия Фароу.

Scent of a Woman 1992 (Усещане за жена)

Римейк на италианския Profumo di donna 1974 и двата филма са базирани на романа на Джовани Арпино.

Scent of a Woman 1992

Американската версия използва единствено основата на сюжета – млад мъж придружава сляп ветеран. Филмът е номиниран в четири Оскар категории – Филм, Адаптиран сценарий, Режисура и печели за Главен актьор – Ал Пачино.

Good Will Hunting 1997 (Добрият Уил Хънтинг)

Приказката за Пепеляшка, но вместо момиче, което чисти огнища, имаме момче, което чисти престижен университет. Помощ идва не от добрата фея, а от благ психоаналитик.

Good Will Hunting 1997

Good Will Hunting 1997 е обвиняван в нереалистичност, но остава в сърцата ни, заради емоционалната си интелигентност.

The Straight Story 1999

Този филм на Дейвид Линч е толкова непопулярен в България, че дори не открих заглавието му на български. Спомням си, че много, много го харесах, когато го гледах. Нетипичен Линч, хемингуейски прицелен в душата ви.

The Straight Story 1999

Истинската история на ветеран от Втората световна, който е твърде стар и твърде болен, за да получи шофьорска книжка. А тя му е нужна, за да се добере до умиращия му брат, който живее на 400 км от него. Решение има. Алвин яхва косачката си и се впуска в приключение с 10 км в час.

October Sky 1999 (Октомврийско небе)

Първата главна роля в кариерата на Джейк Джилънхол е в биографията на Хомър Хикман, базирана на книгата му Rocket Boys. October Sky е анаграма на заглавието на книгата.

October Sky 1999

Бъдещият инженер на NASA израства в миньорското градче, през 50-те години на 20 век. Младежът е разкъсван от страх и блян. Страхът е, че животът му ще завърши – както на повечето мъже около него, под земята. Блянът са звездите.

Far from Heaven 2002 (Далеч от рая)

Отварящият кадър на Тод Хейнс е същият като на All That Heaven Allows 1955. Целият филм е homage към творчеството на режисьора Дъглас Сърк. Осветлението и обективите на камерите са същите, каквито е използвал той през 50-те. Far from Heaven 2002 е номиниран за 4 награди Оскар, включително Джулиан Мур за Главна актриса.

Far from Heaven 2002

Макар филмът да използва изразните средства и реквизита на филмите от 50-те, той е коментар на табутата и стигмите за американското кино в средата на 20-век: конформизъм, расизъм – бял, но и черен, хомосексуалност. Идилията е красива, но жестока.

Fantastic Mr. Fox 2009 (Фантастичният господин Фокс)

Първият анимационен филм на Уес Андерсън, печели номинация за Оскар.

Fantastic Mr. Fox 2009

Господин Фокс е в есента на живота си. Времето, когато трябва да остави бандитските дни зад гърба си и направи това, което правят узрелите мъже: да бъде отговорен баща. Но Фокс е див лисугер, който иска да извърши още един, последен удар.

Prisoners 2013 (Затворници)

Един от най-добрите филми на 2013. Режисьор е Дени Вилньов, камерата е в ръцете на Роджър Дийкинс и е насочена към Хю Джакман, Джейк Джилънхол, Вайола Дейвис, Мария Бело и Пол Дейно, чиято крипърия скача с 300%.

Prisoners 2013

Сценарият на Арън Гузиковски е за баща, готов да направи всичко, за да открие отвлечената си дъщеря. Есента е дъжд, мрак, студ и кал. Мъгла, в която се реят демоните на зимата.

Paterson 2016 (Патерсън)

Не съм уверен, че сезонът в Paterson 2016 е есен, но чувствам, че е.

Paterson 2016

Това е и идеята на филма.

Coco 2017 (Тайната на Коко)

Мигел мечтае да стане музикант, но семейството му забранява.

Coco 2017

В Деня на мъртвите – 2-и ноември, се случва чудо, което ще ви омагьоса, дори да не сте мексиканци.

Blaze 2018 (Блейз)

Биографичен филм, режисиран от Итън Хоук, базиран на живота на кънтри музиканта Блейз Фоли.

Blaze 2018

Филмът скача в три различни периода от живота на Фоли. Очевидно е, че не е есен през цялото време, но най-хубавите сцени са с медена бленда. Ако си мислите, че не харесвате кънтри, мнението ви ще се промени.

Свързани публикации:

Най-добрите филми за празниците

25 красиви филма, които трябва да гледате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *