Skip to main content

Какво е MacGuffin?

Monty Python and the Holy Grail 1975

Миналата седмица писахме за Black Bear 2020. Във филма има черна мечка, но реално това не е черна мечка, това е макгафин. 

MacGuffin – може да се изписва поне по още 2 начина, е термин, който обяснява мотивиращ обект в сценария. Това е предмет, който се използва, за да задвижи сюжета. Сам по себе си, той е безсмислен, няма значение, не означава нищо, но разсейва зрителя, който се опитва да намери значение.

Може би най-известният макгафин е куфарчето от Pulp Fiction 1994 (Криминале), което засенчва всички останали куфарчета. 

Филми с тайнствена кутия/куфарче: Kiss Me Deadly 1955 / Pulp Fiction 1994 /  Fargo 1996 / Ronin 1998 / Mission Impossible – Ghost Protocol 2011

Най-често макгафин се слага в началото, за да блъсне историята нанякъде. Напълно възможно е, след това да изчезне и дори да забравим за него. 

The Maltese Falcon 1941 / Тарантино използва статуетката, като любопитен елемент за киноманите в Once Upon a Time in Hollywood 2019 

Такава е статуетката на сокол в The Maltese Falcon 1941 (Малтийският сокол), тя е реликва на ордена на тамплиерите. Соколът илюстрира и друга характеристика на макгафина – той може да е каквото и да е. Филмът би се състоял дори, ако статуетката е картина, гривна, шлем, чаша, обувка.

Notorious 1946 – бутилката с черен пясък е Хичкок макгафин

Техниката се използва още от нямото кино, но терминът е популяризиран от Алфред Хичкок, който го приписва на един от сценаристите си – Ангъс Макфейл. Той обяснява макгафина с този анекдот. 

Мъж се вози във влак. В купето влиза втори мъж и сяда срещу него. Първият мъж забелязва, че вторият държи пакет със странна форма.

Какво е това? – пита първият мъж.

Макгафин – отговаря втория – Уред, който използваме за лов на лъвове в шотландските планини.

Но в Шотландия няма лъвове – казва първият мъж.

– Ами, тогава – казва вторият – Това не е макгафин. 

North by Northwest 1959 – основна цел на тъмните сили е микрофилм с държавни тайни

Хичкок харесва макгафина и го използва често. Обяснява го като „НЕЩОТО, за което се притесняват героите във филма, но не и публиката“. В разговорите си с Хичкок Франсоа Трюфо ще се опита да изкопчи по-пълна дефиниция, но няма да успее. 

Макгафинът е традиционен за трилъри и шпионски филми. Героите се борят за тайнствен документ, чип, диск с данни, оръжие, вирус, отрова. 

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 2008

Филмите за Индиана Джоунс са макгафин задвижвани – свещени камъни, кивот, граал, череп. Спилбърг обяснява провала на Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 2008 (Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп ) с: „този макгафин не беше измислен добре“.

Антикварните пушки в Lock, Stock & Two Smoking Barrels 1998 / Диамантът в Snatch 2000 / Картината в RocknRolla 2008 / Тайният склад с марихуана в The Gentlemen 2019

Друг макгафин режисьор е Гай Ричи. 

Влакът в 3:10 to Yuma 1957 / Килимът в The Big Lebowski 1998 / Мечът на съдбата в Crouching Tiger, Hidden Dragon 2001 

Най-често макгафинът е вещ. Но може да бъде и дума – като Rosebud от Citizen Kane 1941 (Гражданинът Кейн). Филмът започва с думата и до края не знаем какво е – животно, място, парола, спомен, случка, сън. Едва накрая разбираме, че е името на… (няма да кажа какво, гледайте филма).

Apocalypse Now 1979 / Saving Private Ryan 1998 / Juno 2007 / Ad Astra 2019

Макгафин може да е и човек. Може би най-великият такъв е полк. Уолтър Е. Курц (Марлон Брандо) в Apocalypse Now 1979 (Апокалипсис сега). Откриването му е целта на главния герой, но самото му намиране е без значение. Бащата в Ad Astra 2019 (Към звездите) е макгафин, както и Джуно от Juno 2007 (Джуно). Всъщност, името на героинята е Juno MacGuff. 

Свързани публикации:

Да разлаем кучетата, да вдигнем гълъбите и да отидем на баня – кино символи

One thought to “Какво е MacGuffin?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *