Skip to main content

Жената чудо за три дни

Първият филм за Диана, принцесата на амазонките, постигна хубави неща. 

Накара хиляди жени да гледат филми за супергерои и ги включи в разговори за поп културата. Вдъхнови милиони момичета, да мечтаят за нещо повече от Барби. Изстреля Гал Гадот към славата и успеха – успех феноменален за 32-годишна непозната актриса. Разбира се, филмът заработи над $820 милиона. 

Wonder Woman 2017

Wonder Woman 2017 (Жената чудо) ревитализира кариерата на Пати Дженкинс, която се бе изгубила в света на телевизията, след сполуките на Monster 2003 (Чудовище). Нейната режисура ни предложи филм с интересен сюжет, приятно чувство за хумор и няколко badass екшън сцени.

Не попадна в нашия лист на Най-добри филми за годината, но беше в много по-престижни класации. Според нас е напълно гледаем в категорията си. 

Сега Гал и Пати се завръщат с Wonder Woman 1984 – 2020 (Жената чудо – 1984). Моментът е лош за киното и като цяло. Затворени салони, наплашена публика, световна икономическа криза. Светът е в запек, в какъвто не е бил поне от 80 години. 

Но бюджетът на продължението е 60% по-голям. Маркетинговата му кампания продължи през цялата година. Лицето на Гал Гадот грееше в реклами, PR стънтове и вайръл опити, кориците на най-престижните списания, по пакети на играчки, чипсове и джаджи. Почвата бе подготвена – разорана, наторена, напоена със суперлативи и защитена в комфортна социално-медийна оранжерия.

Wonder Woman 1984 – 2020

Нямахме търпение да видим Диана отново. И тя се завръща в пълния си блясък… 

Catwoman 2004

…За да колабира – след първите 20 минути, като един от най-слабите филми по комикси.   

Kate & Leopold 2001 / филми на Hallmark / Wonder Woman 1984 – 2020

Wonder Woman 1984 – 2020 е качамак от абсурд и романтичен филм ала Hallmark.

Гледаме Kate & Leopold 2001 (Кейт и Леополд), издание 1984. Кейт (Мег Райън) е амбициозна жена с успешна кариера в корпоративния мъжки свят и… никакъв личен живот. Леополд (Хю Джакман) е херцог от 19 век. Портал във времето ги събира в комично-романтична историйка. 

Batman Returns 1992 / Batman Forever 1995 / The Amazing Spider-Man 2 2014 / Wonder Woman 1984 – 2020

Wonder Woman 1984 – 2020 е гювеч от клишета, тропи и познати образи на злодеи, които вече сме гледали. 

Wonder Woman 1984 – 2020 / Cats 2019

3D-то e на нивото на Cats 2019 (Котките) – и мрачно, и гадно, и грозно, и нелепо. 

Superman II 1980 – Супермен се отказва от силите си, за да живее като нормален човек / Watchmen 2009 – Nite Owl е импотентен, когато не в костюма си / Spider-Man 2 2004 – Спайдърмен губи силите си, заради стреса

Пати Дженкинс, която сега е и сценарист, граби с пълни шепи теми от други филми. Какво ще се случи, ако героят изгуби своята сила?

Batman Forever 1995 – Едуард Нигма / The Riddler – канализира всички страхове, желания и познания на хората в себе си

Какво ще стане, ако злодеят събере на едно място енергията на всички хора?

Aladdin 2019

Какво ще бъде, ако поискате от джина на лампата вие да станете джин и имате неограничен брой желания? Апропо, решението двигател на сюжета да е макгафин – вълшебен кристал, който изпълнява желания, е повече от мързеливо. 

Wonder Woman 1984 – 2020

Темпото е бавно. Има две готини екшън сцени, между които е пълно с нелогични, несъстоятелни и напълно безсмислени решения, действия и случки. Измислях по-добри сюжети, когато бях на 10 и си играех със съседските деца пред блока. 

Филмът нарушава дори собствените си правила. Към края Жената чудо облича митична, божествена броня, която не може да бъде пробита от нищо. Бронята е спасила царството на амазонките и… е напълно унищожена за 15 секунди, сякаш е от тенеке. Това е направено, за да се покаже колко силен е злодеят, но самият злодей е толкова пародиен, а сцената е толкова набързо смотана, че няма файда.   

Wonder Woman 1984 – 2020

Цялото е скучна карикатура на жанра и се надявам да сложи край на филмите по комикси, защото имаме нужда от глътка въздух.

Мнението ми в едно изречение:

Гал Гадот е много, много красива жена, но тази суперсила е недостатъчна.

Трейлър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *