Skip to main content

До „Белия Марс“ и обратно с награда – интервю с Живко Константинов

Фотография: Живко Константинов

Да откриваш. Това е в основата на човешката природа. Радвам се, че в живота си съм открила Живко. Човек, около когото усещаш въздуха по-чист, а мечтите – по-близо. Вероятно и вие вече сте го открили. Като автор на едни от най-увлекателните истории в българския ТВ ефир през последните години. 

Фотография: Живко Константинов

Филмът му „Антарктика“ съвсем наскоро спечели сребърна статуетка за документално кино на Международния филмов фестивал във Фукуока, Япония  в конкуренцията на 647 филма от 79 страни. В отделните категории са участвали общо 2309 продукции от 102 държави, а 64-членното жури е било съставено от филмови и телевизионни продуценти, режисьори, фотографи и актьори от целия свят.

PROZEKCIA: Честито и от нас, Живко! Но какво да е да те поздравят лично бившият министър-председател на Япония, носители на „Оскар“, „Сребърна мечка“ и „Еми“?

ЖК: Развълнуван съм, че името на България се чу на толкова голям и престижен международен форум. На онлайн церемония световни звезди благодариха на всички наградени за труда и творчеството, които са положили във филмите си. Това е първата ми международна награда и се радвам изключително много!

PROZEKCIA: Кои са другите имена от екипа?

ЖК: Искам да благодаря преди всичко на проф. Христо Пимпирев – двигателят на българските антарктически експедиции, за доверието да отразя за 4-ти път дейността на родните учени на Ледения континент. На моя колега и приятел Румен Василев за ценните съвети и помощта, на монтажиста – Ивайло Георгиев, без когото нямаше да успея да подредя стотиците заснети кадри. Благодаря и на NOVA телевизия, с която се разделих през миналата пролет, но без която нямаше да имам възможността да стигна до Антарктика.

PROZEKCIA: Какво откри за себе си с „Антарктика“?

ЖК: Белият континент е магия, която ме привлича за четвърти път. Това е мястото, където можеш да чуеш мислите си, да се слееш с природата. Тя е предизвикателство за каляване на волята, за нови приключения, за овладяване на страховете. Космическо място, Марс, само че в бяло.

Фотография: Живко Константинов

PROZEKCIA: Как се снима там?

ЖК: Трудно, заради суровите условия. Студът изтощава по-бързо батериите. Трудно е да мъкнеш тежкия статив по леда, скалите и стръмните върхове. За таймлапс се чака повечко. Да уловиш животните, които щъкат наоколо, не е лесна задача. Трябва да внимаваш къде стъпваш, заради големите цепнатини в ледниците, които често са покрити със сняг и не са видими. Окото се уморява от отблясъците на слънцето, а с очила се снима трудно. Понякога вятърът е толкова силен, че даже стативът е трудно да се удържи. Тъй като не съм професионален оператор, а съм минал бърз инструктаж по настройките на камерата, ми беше трудно с постоянно променящата се светлина и белия баланс. 

PROZEKCIA: Имаш ли идея за следващото си пътешествие?

Фотография: Живко Константинов

ЖК: Като приключенец, нямам търпение да обходя всяко кътче на планетата. Мечтая за Великденските острови, Големия бариерен риф, Северния полюс, Папуа Нова Гвинея, Хавайските острови. Колкото повече километри по земя, въздух и вода, толкова по-добре.

PROZEKCIA: Колко често препоръчваш да се пътува?

Фотография: Живко Константинов

ЖК: При възможност през 2 – 3 седмици. Колкото повече пътува човек, толкова повече му се иска да живее. Опознаването на нови светове действа много зареждащо! 

PROZEKCIA: Кои са любимите ти 5 филма или сериала?

ЖК: В последната година и половина съм голям фен на сериалите на HBO и Netflix. Харесва ми усещането да нямаш търпение да видиш следващия епизод, особено ако все още не е качен. Да очакваш следващия сезон. Горещо препоръчвам едни от любимите ми заглавия:

1. CASA DE PAPEL 2017 – Ръководени от тайнствен „Професор“, осем обирджии нападат „Хартиената къща“ – Кралският монетен двор на Испания в Мадрид. Целта им е да отпечатат 2,4 млрд. евро за 11 дни, без да пролеят и капка кръв и десетина години след финансовата криза и нейния кортеж от сурови икономии, да си отмъстят за населението, превърнато в пълен глупак. 

2. THE QUEEN’S GAMBIT 2020 – историята на Бет Хармън, дете без родители, което ще се превърне в брилянтна шахматистка. Майсторска игра, великолепна музика, атмосферата на 60-те и невероятна режисура.

3. KILLING EVE 2018 – Ийв е отегчена и брилянтна агентка на МИ-5. Виланел е елегантна и талантлива убийца. Двете изключително интелигентни жени са вманиачени една в друга и се сблъскват в епична игра на котка и мишка.

4. THE YOUNG POPE 2016 – Филмът разказва фиктивната история на понтификата на първия американски папа Пий XIII. В ролята на папата е Джуд Лоу, а Даян Кийтън играе сестра Мери – американска монахиня, живееща във Ватикана.

5. BABYLON BERLIN 2017 – Германия, Берлин през 20-те години на XX век – идеалният град за талантливите, амбициозните… и измамниците. Но зад бляскавата фасада бедните живеят зле, а организираната престъпност и политическият екстремизъм процъфтяват.

PROZEKCIA: Благодарим!

Фотография: Живко Константинов

Филмът „Антарктика“ може да гледате тук: „Antarctica“ 2020

Следвайте пътешествията на Живко, като кликнете ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *