Skip to main content

На Западния фронт нищо ново

All Quiet on the Western Front 2022

„Тази книга не е нито обвинение, нито изповед. A още по-малко е приключение, защото смъртта не е приключение за онези, които стоят лице в лице с нея. Тя разказва за едно поколение мъже, което бе унищожено от войната, макар да оцеля от нейните снаряди.“*

Четете уводните думи на Ерих Мария Ремарк към романа, който му донася световна слава. С тях започва и трейлъра на All Quiet on the Western Front 2022 (На Западния фронт нищо ново). 

All Quiet on the Western Front 2022

Немското предложение за наградите Оскар разказва за ужасите на Първата световна война. Това е третата екранизация по книгата на Ремарк. 

1930 / 1979 / 2022

Първата е от 1930 и сама по себе си е класика, но в света на киното. Филмът на Луис Майлстоун му носи награда Оскар за Най-добър режисьор, а също печели и за Най-добър филм. Сега немският екип, начело с режисьора Едуард Бергер, има осезаеми шансове да заслужи поне номинация. Особено в контекста на случващото се днес – в Европа, на Източния фронт.    

All Quiet on the Western Front 2022

Целта на оригиналния филм е да заличи фантазията за войната. Героизирането й, превръщането й в красива легенда за младите мъже и блян за старите, които биха ги изпратили да воюват. 

All Quiet on the Western Front 2022

All Quiet on the Western Front 1930 слага началото на филмов тропВойната е ад. Златни представители на този тип военни филми – от този век, са: Black Hawk Down 2001 (Блек Хоук), Enemy at the Gates 2001 (Враг пред портата), The Hurt Locker 2008 (Войната е опиат), Fury 2014 (Ярост), Beasts of No Nation 2015,  Land of Mine 2015, Hacksaw Ridge 2016 (Възражение по съвест), Dunkirk 2017 (Дюнкерк) , 1917 / 2020, The Outpost 2020 (Аванпостът).

All Quiet on the Western Front 2022

Модерната версия е по-кална, по-мръсна, по-кървава и шокираща, по-истинска. Съчетава минималистичен, мрачен саундтрак с опушена, глинена, заплашителна и кошмарна кинематография.

All Quiet on the Western Front 2022

Филмът няма новаторски подход. Макар да не предлага… нищо ново, както окопната преизподня на Първата световна, той е важен. Важен е, заради посланието си. Войната е грозна, страшна, хаотична и оглушителна, болезнена, смъртоносна. Но преди всичко – безсмислена.

Мнението ми в едно изречение:

Солидна адаптация – на 95-годишен роман, за новото поколение.  

Свързани публикации:

Най-добрите военни филми

*Преводът е мой

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *