Skip to main content

Тихото кино

Winter Sleep 2014

Тишината е страшна… само за шумните. Днес обръщаме внимание на няколко филма, които доказват, че тишината може да е грохот. 

Поводът е корейският филм In Front of Your Face 2021, който гледах наскоро. Не само го гледах, но той ще влезе в подбора ми от филми на годината. 

In Front of Your Face 2021

Режисьорът и сценарист Хонг Санг-су има над 30 заглавия в кариерата си. Камерният им характер, малобройният актьорски екип, отсъствието на специални ефекти, екшън сцени и сложни еквилибристики с камерата му дават възможност да създава по два – даже по три, филма годишно.

Филми на Хонг Санг-су: The Day After 2017 / On the Beach at Night Alone 2017 / Grass 2018 

Не съм гледал всичките, но тези, които съм гледал намирам за мудни. Оценявам ги интелектуално, но по-скоро ги издържам, отколкото им се наслаждавам. Те са дълги отрязъци от живота. 

In Front of Your Face 2021

In Front of Your Face 2021 например се състои от 32 кадъра – всеки под над 2 минути. За да направите сравнение, средният американски филм днес се състои от над 2000 кадъра. Блокбъстърите удрят 3000.

In Front of Your Face 2021

Бивша актриса се връща обратно в Южна Корея, след като е живяла в Америка. Тя се среща със сестра си. Посещава родния си дом, който сега се дава под наем. Има рандеву с амбициозен режисьор, който мечтае да снима с нея. Това е. 

Филмът е красив, по традиционен, не-инстаграмски начин. А също е тих. Лий Хей Йонг, актрисата в главната роля, прави толкова много – с толкова малко. Вълшебно изпълнение, което няма да бъде забелязано в Америка. Оскар най-често печелят шумните. 

3 пародийни изпълнения – Джаред Лето в House of Gucci 2021 / Джаред Лето в Suicide Squad 2016 / Том Ханкс в Elvis 2022

Писах за това в ревюто на Christine 2016 (Кристин). Изпълнението на Ребека Хол бе пренебрегнато, но е в контраст с крещящите, пищящите, ревящите, хлипащите и хълцащите хипербули, които най-често биват избирани за еталон.     

Amsterdam 2022

Тази година пример за победата на шума над тишината е клоунадата от хаотични образи в Amsterdam 2022 (Амстердам), на Дейвид О. Ръсел. 

Крисчън Бейл в Out of the Furnace 2013 и Hostiles 2017

Не можах да повярвам, че гледам Крисчън Бейл. 

Burning 2018

Един от любимите ми 5 филма през 2018 бе Burning 2018. Корейският трилър-драма е бавен и тих огън. Пъзел от метафори и опозиции. Тримата актьори са брилянти. На места изпълнението им е пантомимично. Разчита на бърза, почти неуловима мимика, жест, разместване и пре/позициониране на тялото.  

Brooklyn 2015 

Принцеса на микро мимиката е Сърша Ронан. Влюбих се в Brooklyn 2015 (Бруклин).

La Séparation 1994 / The Piano Teacher 2001 / Things to Come 2016 / Elle 2016

Царица е Изабел Юпер. Дори, когато е част от посредствени филми или „просто ОК“ опити, тя пленява с безмълвие. Критичката Полин Каел негодува – в ревюто си на La Séparation 1994 (Раздяла), че Юпер остава безизразна дори, когато получава оргазъм. Според актрисата обаче потрепването на клепачите също може да е „голямо събитие“.  

Франсис Макдорманд в Nomadland 2020 

Американски аналог е може би Франсис Макдорманд. 

Fences 2016

Вдигането на шум – аудио или визуален, е основен начин, по който филмовите звезди завземат място. Не викам, че викането трябва да се забрани. Виола Дейвис е природна стихия във Fences 2016 (Прегради). Но крясъкът й е предхождан от тишина, затова ни поразява.  

Winter Sleep 2014

Winter Sleep 2014 (Зимен сън), на Нури Билге Джейлан и съпругата му Ебру, е сред най-добрите тихи филми, от последните 10 години.

Действието се развива в зазимяваща се Анатолия. Главният герой – Алдън, е бивш театрален актьор от Истанбул, който се изживява като интелектуалец. След смъртта на баща му, той получава наследство – земя и бутиков хотел. Той споделя имота си със сестра си Неджля, която е разведена и младата си съпруга Нихал. Филмът, който е под въздействието на Чехов, се разстила бавно.

Winter Sleep 2014

Майсторски написани диалози, които работят – без чупене на чинии и блъскане по масата. Аутопсия на човешката психика. Една от най-добрите сцени е 20-минутен диалог. Брат и сестра обсъждат лицемерието. Когато има звук, той отключва нещо. Удар от камък, който пръсва стъкло, дишане на повален от умора кон.  

The Killing of Two Lovers 2020 / Marriage Story 2019 / Phantom Thread 2017

В ревюто си на The Killing of Two Lovers 2020 споменах, че Marriage Story 2019 (Семейна история) – филм със същата тематика, ме остави дистанциран. Заради това, че има контролирани, ПРЕрепетирани и ПРЕиграни сцени. 

Точно обратното на това, което правят Даниъл Дей-Люис и Вики Крипс във Phantom Thread 2017 (Невидима нишка), на Пол Томас Андерсън. Там конфликтът е по-истински и въздействащ – според мен. Пак там златна е Лесли Манвил. Тя успява да спече героя на Дей-Люис, просто докато пие тихо чай. 

A Ghost Story 2017 / 45 Years 2015 / Manchester by the Sea 2016 

С радост откривам подобни филми в морето от глъч и гюрултия. Последните години в селекцията ми попаднаха: Manchester by the Sea 2016 (Манчестър до морето), A Ghost Story 2017 (Призрачна история), в който изпъква – без да се опитва да изпъкне, Руни Мара. 

Clemency 2019 / On Body and Soul 2017 / Driveways 2019 / Sound of Metal 2019 / Paterson 2016 

On Body and Soul 2017 (За тялото и душата), който Rozix определи като „красив, пестелив, емоционален по един дълбок начин.“ Алфри Удард достига зенита на актьорското майсторство в Clemency 2019 (Милост).

Любим на Prozekcia миналата година бе Drive My Car 2021 (Карай колата ми), композицията на Рюсуке Хамагучи. Силата му – до голяма степен, идва от резервираното и сдържано, но въздействащо присъствие на Хидетоши Нишиджима и Токо Миура. 

Playground 2021 / Compartment No.6 2021 / The Two Popes 2019 /  Drive My Car 2021 

Мой избор тази година е и Playground 2021. Лора Уандел вижда света, през погледа на децата. Подходът е подобен на използвания в Son of Saul 2017 (Синът на Саул). Камерата е плътно залепена върху лицето на главния герой, а всичко останало е на мъглив безфокус. 

А главният герой е 7-годишната Нора, изиграна съвършено от Мая Вандербеке. Тя е пищяща-беззвучна реакция на малтретирането на по-големия й брат. Единственото, което ме подразни е, че макар реалистичен – като снимане, филмът намира типично артистично-романтично решение на ситуацията. 

In the Mood for Love 2000

Слушайте, когато тишината говори. Просто слушайте, защото в киното тя отговаря на всички въпроси за нула време.

Свързани публикации: 

Character Study

Krisha 2015 (Криша) 

Paterson 2016 (Патерсън)

Най-успешните британски актриси

2 thoughts to “Тихото кино”

  1. Голямо, Благодаря! Напоследък това са ми любимите филми. Много харесвам филмите на Нури Джейлан, хареса ми много и Drive my car. А от тук имам доста материал, който съм пропуснал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *