Skip to main content

Баншите от Инишерин

The Banshees of Inisherin 2022

Мартин Макдона се завръща в киното, след петгодишна пауза. Той ни предлага един от най-смешните филми тази година и един от най-тъжните. Със сигурност – един от най-добрите.

Ще започна така, както го направих в ревюто на Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2017 (Три билборда извън града).

Любимите ми филми на Мартин Макдона дотук:

№1 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2017 (Три билборда извън града)

№2 In Bruges 2008 (В Брюж)

№3 Six Shooter 2004

№4 Seven psychopaths 2012 (Седемте психопата)

Обратно към поста

„Предполагам, че вървя по границата между комедията и жестокостта, защото смятам, че двете се подчертават взаимно – казва Макдона в едно интервю – Всички сме жестоки, нали? Всички сме крайни по един или друг начин. Драмата се занимава с това, още от древните гърци.“

The Banshees of Inisherin 2022

Заради мястото и атмосферата, The Banshees of Inisherin 2022 (Баншите от Инишерин) се разгръща като митологична басня, като гръцка трагедия, като приказка.  

Историята

The Banshees of Inisherin 2022

Е много семпла. Един ден Падрик (Колин Фарел) – хрисим, благ и безобиден мъж, открива, че най-добрият му приятел – Колъм (Брендан Глийсън), не иска да му е приятел. Това не е първоаприлска шега. 

Мястото

Пак в интервю Макдона казва, че никога не пише за конкретно място. Важна е историята, а не мястото. Тук не е така. 

The Banshees of Inisherin 2022

Инишерин е ирландски остров – напълно измислен, защото е метафора. Метафора за самотата. Героите са изолирани, откъснати от света. Фактът, че Падрик не може да смени приятеля си – като си избере друг, е нужен за конфликта. Островът добавя към чувството за безнадеждност и безизходица. Жителите на Инишерин са толкова самотни, че си говорят с животните.  

Дистанцията

The Banshees of Inisherin 2022

Защото работи предимно в театъра, Макдона борави вещо с проксимиката. Той използва пространството между хората, вместо думи. Героите са уединени дори, когато са заедно. 

Цветовете

Тучната, изумруденозелена трева е в контраст със сиво-черните дрехи на мъжете и тъмнината в къщите им. 

The Banshees of Inisherin 2022

Единственото цветно петно е сестрата на Падрик – Шивон (Кери Кондън). Не защото е жена, а защото не иска да е на острова. Тя се откроява, сред останалите жители – чете книги, копнее да е цветна. 

Музиката

The Banshees of Inisherin 2022 започва с живописен поглед отгоре и „Мистерията на българските гласове“, което веднага добавя… мистерия. 

The Banshees of Inisherin 2022

Има блус, джаз, ирландска музика, класика. Музиката е монологът на героите. 

Войната

Докато двамата главни герои водят сюрреалистична битка със себе си и помежду си, до тях – на по-големия остров, Ирландия кипи гражданска война. 

The Banshees of Inisherin 2022

Подобно на Падрик и Колъм, доскорошни съседи, приятели – даже роднини, започват да се избиват, често без ясна представа защо. 

Ирландия 

Макар малка, Ирландия има четири Нобелови награди за литература. Ако добавим и британските писатели от ирландски произход, списъкът ще бъде забележителен. Освен да пият и пеят, ирландците могат и да разказват. Мелодичността, с която композират изреченията в звучен, сочен, хармоничен и увлекателен текст е ненадмината. 

The Banshees of Inisherin 2022

Макдона ни поднася семпли, кратки, естествени диалози, които са остроумни, проницателни и въздействащи. Той е майстор в това.

Темите

The Banshees of Inisherin 2022

Ако сте отворени към съзерцание, ще откриете много. Можете да тълкувате филма като: 

Трагикомедия, портрет на абсурдната човешката душа, която създава поредица от нелепици в рустикално-идилична атмосфера.   

Критика на патриархалното, провинциално общество.

Екзистенциален опус за страданието и смъртта.

Анализ на депресията и психичното здраве.

Историко-политически коментар.

Дуел между посредственото и таланта. 

Басня за целеустремения живот и безцелния.  

Контраст между шумното и тихото, класическото, и романтичното.

Поука за опрощението. 

Мнението ми в едно изречение:

Театрален, но вълшебен. 

Обновената ми класация:

№1 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2017 (Три билборда извън града)

№2 The Banshees of Inisherin 2022 (Баншите от Инишерин)

№3 In Bruges 2008 (В Брюж)

№4 Six Shooter 2004

№5 Seven psychopaths 2012 (Седемте психопата)

Трейлър


2 thoughts to “Баншите от Инишерин”

  1. Разкошен филм.

    И много ирландски. Аз го разбирам като една голяма метафора за гражданската им война. Дори много повече от това, защото в него присъстват много от най-важните за ирландците символи – религията, войната, дома, смъртта. Представям си колко повече би ми харесал, ако общата ми култура за ирландците беше по-голяма.

    И благодаря за напомнянето за Six Shooter. Пуснах си го отново. Много удобно продължава да го има в ютюб, ако някой не го е гледал:
    https://www.youtube.com/watch?v=n_xMyx_SogA&ab_channel=SearchlightPictures

    1. Да. Аз го гледах преди 10-тина години, точно в YouTube. Не мога да повярвам, че още го има. Политиката им стана толкова рестриктивна, че махат къси откъси от филми/сцени, които съм линквал през годините, песни, видео есета, даже трейлъри. Това „прецаква“ визуално стари постове, но какво да се прави… Затова сега слагам линкове на думи – например ТРЕЙЛЪР, а не поствам цял прозорец… Затварям ненужно отворените скоби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *