Skip to main content

Най-лошите филми, които гледах през 2023

Аз съдя. 

Съдя хора, съдя и книги, съдя десерти, съдя, и бири, песни, картини, а през четири години – съдя бюлетини. Но днес се води война срещу съдниците. Да съдиш е срамно и грешно, злонамерено, и опасно. Казват: „Моля, не съдете“.

You People 2023

Сигурен съм, че способността да се стига до разумни заключения трябва да се преподава на децата. Защото всеки от нас – всеки ден, всеки час, във всяка област от живота, взима решения. Има преценки, предпочитания, харесвания, мнения, одобрения, желания, избори. Присъдите невинаги са верни, но формират съдбата ни.

Asteroid City 2023

Зрителите също съдиха киното. Присъдата е безразличие. Само Disney загуби милиарди. Загуби отвсякъде – филми, стрийминг услуги, круизни кораби, увеселителни паркове. 

The Marvels 2023

Disney произведе 5 от 10 най-губещи заглавия, включително бомбата The Marvels 2023 (Капитан Марвел 2), която гръмна на червено с $350 милиона. 

Beau Is Afraid 2023

Обективно е, 2023 бе една от най-лошите – в цялата история на Холивуд. Освен от гигантски отлив на внимание, индустрията бе ударена от стачка на сценаристите и актьорите. Тя доведе до съкращаване на 45 000 работни места. Това не е много за Америка, но е два пъти повече хора, отколкото имат петимата най-големи работодатели в България. 

Peter Pan & Wendy 2023

Загубиха и зрителите, защото имаше по-малко филми. А тези, които имаше бяха белязани от репетативност, невзрачност, скука. Това са особено ужасните, които гледах аз.  

Rebel Moon: Part One – A Child of Fire 2023 (Бунтовническа Луна – Първа част: Огнено дете)

Защо Зак Снайдер все още получава достъп до големите бюджети? Може би е късметлия, връзкар, магнетичен еготист, който презентира умело идеите си и убеждава шефовете. Сред отговорите има поне един факт: милиони вярват, че е талантлив режисьор. 

Зак е сред кино дейците, които избират визията пред историята. Така беше в Batman v Superman 2016 (Батман срещу Супермен), така беше в Army of the Dead 2021 (Армия на мъртвите). Така е и сега.

Да. Наричал съм го „тъп“. Острият ум е тясно свързан с разбирането. Способността да разказваш консистентна история – с разбиране, е израз на интелигентност. Зак не може. Той страда (като доста режисьори), от заблудата, че е вещ сценарист. Може да заснеме яки кадри, а това го лъже, че може да разкаже и яка история. Не може. Rebel Moon 2023 болезнено – за мен, шокиращо – за някои, оголва тази истина. Това е фантастика, купена от китайски сайт за бърза търговия. Друго доказателство за интелект е, че той се учи от грешките си. Зак не прави дори това.  

Peter Pan & Wendy 2023 (Питър Пан и Уенди) 

Като дете не бях фен на Питър Пан. Оригиналната история на Джеймс Бари не ми пасваше темпераментно. Харесвах Макс и Мориц. В оригинала, те биват смлени и изядени. Класика! 

Поредицата от мрачни, зеленикаво-скапани, грозни кадри от Disney няма нищо общо с оригинала. Не знам кога, как и кой решава, че класика – написана преди 120 години, трябва да бъде редактирана и „пренаписана“. Какво его е това? Какъв интелект?

Фреската от Борха и „реставрираната“ версия

Спомняте ли си испанската баба, която през 2012 реши да „подобри“ стенопис. Е, Disney прави същото, вече едно десетилетие. Това не се случва в провинциална църква. Свидетели сме на методично оскверняване на световната литература и художествена памет.  

The Flash 2023 (Светкавицата)

Как е възможно филм – с бюджет от $200 милиона, да е грозен? Приемам, че е празноглав, но защо е толкова противен визуално?!  

Явно „мултивселена“ е извинителна бележка, за бездарните сценаристи и мързеливите продуценти. Вече има дузина филми, които обясняват безобразния си хаос от разпокъсани сцени с хипотезата за множество от светове, които съдържат всичко – за всеки. Хора, спрете! Гадно е.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania 2023 (Ант-мен и Осата: Квантомания)

Ето, още една „мултивселена“. Какъв бездушен филм, забулен в бурка от третокачествени, компютърно генерирани образи. 

Агресивна посредственост, чието гориво е корпоративната алчност и обидното подценяване на публиката. 

God Is a Bullet 2023 (Бог е куршум)

Сякаш е направен от деветокласници, които искат да са готини и бунтари, но функционално са неграмотни. Не го казвам аз, казва го PISA. 

Аматьорски провал за професионалния режисьор Ник Касаветис, който опитва да адаптира роман със същото заглавие. Историята е за сатанински култ, който отвлича момичета. Бол пищаци, пиротехника, пукотевици, толкова татуировки, че ще ви засърби кожата. Ще получите екзема от кич, скука и фейкърия. 

Your Place or Mine 2023 (У вас или у нас?)

Романтична комедия, без романтика, а още по-малко хумор. Има нищета, духовна празнота, умствена вакантност. 

Поредица от кадри и надписи: „Ню Йорк“, „Лос Анджелис“, „Лос Анджелис“, „Ню Йорк“, храна, кола, мебели, вана, златни кранчета, power pop и bubblegum саундтрак. Перфектният фон, за 35-годишни жени, които се наливат с апероли, докато обменят контент за пари, процедури и пениси, кифленски грижи, кахъри, печал. 

The Tutor 2023 (Учителят)

Започва обещаващо, но след първите 30 минути пропада в сюжетни дупки, които стават кратери от нелепица. 

Младите актьори са лишени от талант, харизма, техника. Играта е скована, вдървена, неестествена. Режисурата не отстъпва. Сигурни сте, че цялото е плод на непотизъм и връзкарство. Сякаш богат татко е дал кинти на детето: „да си направи филм, приятелката му иска да е актриса“.  

Fool’s Paradise 2023 (Раят на глупаците) 

Колко пъти, колко пъти, един ли, сто ли съм се заричал да не гледам американски комедии. Аз съм безнадежден случай. Как да не се подведе човек, когато му обещават: Кейт Бекинсейл, Ейдриън Броуди, Рей Лиота, Джон Малкович и Джон Малкович, и Джон Малкович…  

Имаше стачка на сценаристите. Сценарият може би е написан от хора, които са в умствена стачка – отдавна. Целта е да се присмее на идиотската същност на Холивуд, но вместо това, той я затвърждава. 

Shazam! Fury of the Gods 2023 (Шазам: Яростта на боговете)

Поредната корпоративна диария, която напълва тоалетна чиния от 3D анимация. 

Режисьорът се отрече от филма си – като мъж разбрал, че не е биологичен баща на децата си, седмица след премиерата. Студиото изпадна в паника и накара Захари Леви, който е в главната роля, да направи „непринудена“ кампания в социалните мрежи. Той се хвърли в бой с всичко, което има, а то се оказа немного. Буквално, просеше хората да отидат до кината. Плачевна гледка, която донесе загуба от $150 милиона.

Ghosted 2023

Както всичко „подобрявано“ за „новото поколение“ и това е гадно копие. В случая – на Mr. & Mrs. Smith 2005 (Мистър и мисис Смит). Никаква химия между актьорите, никаква магия или сексуално напрежение, никакъв смисъл. Поредица от недъгаво прекопирани сцени – от други филми, безличен портрет на филмовата индустрия през 2023. 

Докато зяпате си мислите, че можете да правите поне 100 други неща. Аз си проверих служебната поща, а дори не бях на работа. Беше пълна със SPAM. 

Куентин Тарантино e прав. В подкаст каза: Marvel уби звездите. Тор е звездата, а не актьорът, който го играе. Капитан Америка е звездата, а не Крис Евънс. Режисьорът бе нападнат от няколко актьора, чиито имена не си спомням, което доказва тезата му. Крис Евънс не е звезда. Той е красив мъж, който преиграва ужасно, което е достатъчно за TikTok света, който обитаваме.  

Няма да пропусна. Ще спомена и:

Можем да наречем тази група филми: „арт“, „експериментални“, а също „златен избор на критиката“. Експериментът се провали, поне от моята гледна точка в лабораторията. Артът остана неразбран – като купчина боклук в центъра на модерна галерия. Не всичко, което блести, е злато.

Нека наречем тази група: „два метра под посредственото ниво“. 

Писали сме за: 

65

Свързани публикации:

Най-лошите филми, които гледах през 2022

 

6 thoughts to “Най-лошите филми, които гледах през 2023”

 1. Продължавам искрено да ти се възхищавам на търпението и упоритостта да гледаш и филми, за които е ясно, че ще бъдат пълни говна.

  Като всички на Зак Снайдър. Или на DC. Или новите на Marvel. Както и такива, на които дори трейлъра им не може да издържиш до края 🙂

  За жалост и Уес Андерсън нещо завива натам. За щастие Тарантино продължава да е прав.

  Единствено бих добавил Маестро в този списък. Отдавна не бях гледал такава его-чекия от някой актьор/режисьор. Истинското име на този филм не е Маесто, а Похотливецът.

  1. Славо богу, не гледам филми на Марвел и DC, това ме спасява! 30 мин ми бяха достатъчни за Маестро!!! И за бога, не нападайте Астероид Сити!!! 🙂 За американските комедии ( които се обявяват за такива) чак не ми се говори!

 2. За много години! Живи и здрави! 🙂
  Не съм гледал нищо от тази класация, но за сметка на това и почти всички от предната (няма време). 🙂
  Но, покрай малката успях да гледам трийсетина минути от барби, което не намирам тук?
  Невероятно гнусна история!

  1. Всъщност Барби искрено го препоръчвам.

   Признавам, че подходих доста предубедено, но всъщност се оказа никак не лоша сатира. И по-добър филм от всичко останало на Грета, което съм гледал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *