Skip to main content

Най-добрите филми за жегата

Antarctica 2013 / The Huntsman: Winter’s War 2016 / The Grey 2011 / Atanarjuat 2001 / The Shining 1980

Вентилатор или климатик? А може би ветрило? Имате ли достатъчно сладолед? А филми? Тук сме, за да облекчим горещината – аудио-визуално и ментално. Това са най-освежаващите, ледено-прохладни филми, от които имате нужда.

Знаете ли, че младата Рита Тушингам в бяла забрадка прилича на младия Путин? Виждате ли го? Или само на мен ми се струва така? 

Doctor Zhivago 1965

Екранизацията, по романа на Борис Пастернак, е забранена в СССР, а после и в Русия до 1994. А западната критика е толкова ожесточена, след премиерата, че легендарният режисьор сър Дейвид Лийн се заклева, че това ще е последният му филм. Не е. Основните нападки са към техническото изпълнение и декорите. 

Doctor Zhivago 1965

Съдбата е саркастична с критиците – за кой ли път. Епичната романтична драма печели 5 награди Оскар – всичките за техническото си изпълнение, и още 5 номинации. Покритата в сняг и лед Рус е заснета в Испания, на 30-градусова жега. Използвани са тонове бял мраморен прах, сол и пудра. Когато вали сняг е пяна от пожарогасители. Кино постижение, не само за времето си.  

Филмът – на Джон Карпентър, е за изследователи, чиято база е разположена в Антарктида. Групата се сблъсква с извънземен паразит. Нещото има способността да асимилира всеки биологичен организъм, до който се докосва. 

The Thing 1982

Страхът е средата: изолация, мрак, студ, безпомощност. И макар ефектите да са ’80-тарски Нещото е достатъчно страшно и уродливо, та да работи и днес. Което прави римейка от 2011 ненужен. 

Драма на оцеляването, базирана на истинската история на полет 571, на уругвайските военновъздушни сили, който катастрофира в Андите през 1972. 

Alive 1993

Пътниците са колежански отбор по ръгби, техни роднини и приятели, които се борят да оцелеят – без вода, храна и подслон, цели 72 дни. Кинематографията улавя суровата, замръзнала красота на Андите. Величието, но и ужаса на мястото. Филмът е за вас, ако ви е жега, но също искате да минете на диета.  

Черна комедия и освежаващо попадение на братята Коен, което до днес остава в топ 3 техни филми. Мардж Гъндерсън, бременната шефка на полицията във Фарго, заснежен град в Северна Дакота, разследва поредица от убийства. 

Fargo 1996

Fargo 1996 е емблематичен, заради уникалната си комбинация от хумор и насилие, колоритните си герои, отличните диалози, майсторската игра, зимната атмосфера. Той инспирира множество яки филми като: A Simple Plan 1998 (План без грешка), The Ice Harvest 2005 (Ледена жътва), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2017 (Три билборда извън града). А първите два сезона на едноименния сериал-антология са дори още по-добри.    

Краят на 80-те години беше turbo. Колите бяха turbo, прахосмукачките бяха turbo, слънчевите очила – turbo, даже дъвките бяха turbo. В края на 20 век започна мания по екстремното. Всичко стана extreme. Извинете, Xtreme!!! Цветовете – екстремни, кецовете – екстремни, безалкохолните – екстремни, пастата за зъби – и тя! Всичко е „на ръба“, „на лимита“ и “volume на MAX”. 

Vertical Limit 2000

Известна алпинистка попада в леден капан, близо до К2. Нейният брат, който се е отказал от катеренето – заради смъртта на баща им, няма друг избор, освен да събере екип, който да я спаси. 

Vertical Limit 2000

Макар да се разминава с критиката, този филм е радушно приет от екстремните планинари, скейтърите, хиксъри и филмови любители. Правдоподобността се топи – като сняг през август, с напредването на действието. Екшънът е толкова екстремно екстремен, та чак е скандален. Когато се отчупват късове лед, те са с големината на върхове. Лавините? Те са с размерите на град държава и мощта на пет ядрени бомби. 

Няма такъв студ! Роланд Емерих е от дузината не особено талантливи, но пробивни немски режисьори, които покълват в плодородната почва на Холивуд. Той се специализира в апокалиптичните продукции. 

The Day After Tomorrow 2004

Емерих прекалява до такава степен с лошото време, че се налага физици, химици, инженери и метеоролози да обясняват, че повечето сцени са невъзможни. Филмът представя огромни супербури и свръхбързи ветрове, които замразяват всичко по пътя си. Температурата, която пада до -101°C за минути, е преувеличение, което „избожда очи“, вместо да „изпише вежди“. 

Семейна, ако не детска, приключенска драма, чието действие се развива в Антарктида. Водач в изследователска база е принуден да изостави екипа си от осем кучета, заради приближаваща силна буря. Докато кучетата се борят да оцелеят, мъжът е решен да организира спасителна мисия. 

Eight Below 2006 

Това е “feel-good” римейк на японския Antarctica 1983 (Антарктида). Апропо, кучетата са забранени в Антарктида – от 1994, заради болестите, които пренасят по местната фауна. 

Това е влак, а не мъж. Психологически трилър, за двойка влюбени, които се отправят на пътуване с влак от Китай до Москва. По пътя те се сприятеляват с друга двойка, която се оказват замесени в контрабанда на наркотици.

Transsiberian 2008

Добър, но не отличен филм на Брад Андерсън, в който съспенсът се извива, като замръзналите релси в бялата пустош. Режисьорът използва студената и сурова природа на Сибир, за да засили усещането за изолация и опасност. Няма да издавам повече от сюжета, защото е от „тези филми“. 

Кариерата на Кейт Бекинсейл е в дълбока зима, през повечето време. Кейт няма късмет в избора си на проекти, а злите езици ще кажат и на мъже.  

Корица / Whiteout 2009

Whiteout 2009 е трилър, който се развива в Антарктида и следва едноименния комикс. В центъра на сюжета е агент Кери Сетко, която разследва първото убийство на континента. Тя се надпреварва с времето и собствените си кошмари, за да разреши случая, преди базата да бъде ударена от арктическата зима. 

Whiteout 2009

Истината е, че качеството е приемливо, но като за епизод на ТВ сериал. От времето, когато ТВ сериалите не бяха с бюджети на блокбъстъри. Гениален филм, ако го сравним с четвърти сезон на True Detective 2014- (Истински детектив).

Тази година The Grey 2011 беше повторен от Spaceman 2024. На замръзналата си повърхност филмът е за група мъже, които катастрофират в пустошта на Аляска. Освен от гравитацията, снега и студа, те са атакувани и от глутница вълци. 

The Grey 2011

Реално, цялото е поетична метафора за първичния ни инстинкт за оцеляване, за приятелството, солидарността, любовта и мъката, за смисъла на живота. 

Ако земният студ е недостатъчен, то изберете планетарно топче лед. Шестима астронавти се отправят на мисия до Европа, луната на Юпитер. Спътникът има най-гладката повърхност от всички известни твърди обекти в Слънчевата система. Най-дебелото парче лед на Земята е в Антарктида. Дебелината му е под 5 километра. Ледената обшивка на Европа е с дебелина от 15 до 25 километра. Средната температура е -160°C.  

Europa Report 2013

Филмът се прицелва към реалистичност, научност и даже документалност. Няма лошо, ако историята не беше банална, a 3D-то беше старо, още докато филмът беше млад. Гледайте при голяма жега. 

Антиутопия, чието действие се развива в бъдеще, когато Земята се е превърнала в замръзнала пустиня, поради неуспешен експеримент за промяна на климата. Последните оцелели живеят в постоянно движещ се влак, който е разделен на класи. 

Корица Le Transperceneige / Snowpiercer 2013 / Doctor Zhivago 1965

Аналогия и социален коментар, либерално базиран на френския комикс Le Transperceneige. Но според мен, е под силното влияние и на: Metropolis 1927 (Метрополис), La Grande Bouffe 1973 (Голямото плюскане), Brazil 1985 (Бразилия) и особено влаковите сцени в Doctor Zhivago 1965. От своя страна, филмът ще инспирира испанския The Platform 2019 (Платформата), който е негов вертикален прочит.

Черна комедия на отмъщението, на Ханс Петер Моланд. Стелан Скарсгард (чието име винаги съм изписвал така, но напоследък виждам да се изписва: Скарсгорд) е шофьор на снегорин в откъснато норвежко градче, който живее спокоен, подреден живот, докато синът му не е намерен мъртъв, при подозрителни обстоятелства. 

Ляво: In Order of Disappearance 2014 / Дясно: Cold Pursuit 2019

Макар филмът да е сравняван с Fargo 1996, той намира собствен – скандинавски, тон и интонация. Пет години по-късно Моланд прави американски римейк на собствения си филм, заснет в Канада. Cold Pursuit 2019 (Студено отмъщение), с Лиъм Нийсън в главната роля, е възприеман като по-слаб, но на мен ми хареса не по-малко. 

Разказва за злополучното изкачване на Еверест през пролетта на 1996. В този период започва бясната комерсиализация на планината. Следва спомени и репортажи и няколко книги, особено „В разредения въздух“ на Джон Кракауер. 

Everest 2015

Филмът впечатли Rozix, чието ревю е все още актуално тук.

Тейлър Шеридън възкреси уестърна, както Исус възкреси Лазар. 

Wind River 2017

Бавен, здрав крими неоуестърн, който е с усет към средата, диалога и характерите. Действието се развива в отдалечения индиански резерват Уинд Ривър, Уайоминг, където ловец открива замръзналото тяло на млада индианка.  

Arctic 2018 е моноспектакъл на Мадс Микелсен, който Джек Лондон би аплодирал. 

Arctic 2018

Сякаш изваден от минималистичен сън на Тадао Андо, филмът е отличен представител на епосът на оцеляването.  

Историческа приключенска драма, която разказва истинската история на Леонард Сепала и неговото куче водач Того. Действието се развива през 1925 и проследява опасното им пътуване, през погълнатата от сняг и бури Аляска, за да доставят серум за борба със смъртоносна епидемия от дифтерия. 

Togo 2019

Въпреки суровите условия и трудните предизвикателства, забележителната издръжливост на Того и неразривната му връзка със Сепала се оказват решаващи за изпълнението на животоспасяващата мисия. Филмът бе сред любимите 5 на Галина за 2019. Днес има награда на името на Сепала, която се връчва за хуманно отношение към животните. 

Не, това не е римейк на Alive 1993 така, както Red Dragon 2002 (Червения дракон) не е римейк на Manhunter 1986 (Ловец на хора). Но това е един от любимите ми филм от тази година.

Society of the Snow 2023

Американският филм е направен с традиционен холивудски подход. Испанският е по-автентичен, реалистичен и емоционално въздействащ. Разбира се, той се възползва и от напредъка във филмовите технологии, който прави атмосферата „по-студена“ и страшна.  

18 страхотни филма от есента

Най-добрите филми за празниците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *