Да яхнем шейната към Nord

 

Фото: Nord 2009

Дундест, дебелобузест и дебелоглав, достигнал дебита на своето добродушие, давещ се под давлението на съдбата, дисквалифициран, дезориентиран… след алкохолна дифузия мъжът е дамгосан с една диагноза – депресия – душевна дезинтеграция вследствие на дефицит на сила за живот. Ситуацията е пълна дефлация.

Затова на 6-та минута Йомар отива в психиатрията и настоява да бъде приет – завинаги. Отказват му. Ако не можеш да разчиташ на лекарите – на кого? На добрите приятели, но не и тези на Йомар. Най-добрият му приятел го е ограбил – откраднал е жена му.

Когато научава, че май е станал и баща, Йомар решава, че е време да драсне клечката, да яхне моторната шейна и да се понесе напред… с провизии от пет литра алкохол.

Nord 2009 (Север) е норвежка комедия, с драматично начало и оптимистична развръзка. Филмът има награда за режисьорски дебют на Руне Денстад  Лангло от фестивала Трайбека.

Награда заслужава и Мадс Сьогард Петерсен за ролята на Йомар, мъжът който се впуска в странно и поетично пътуване през Норвегия, за да открие себе си.

Това пътешествие в дивото ме накара да си спомня за Into the Wild 2007. Историята на Лангло не е толкова силна, сериозна и разтърсваща, но е оптимистична, което намирам за иронично.

Мнението ми в едно изречение:

Филм с интересно начало, замираща среда и финален кадър, който е незабравим.

И вие можете да се устремите на север, защото Nord 2009 е част от Северно сияние 2011, фестивалът за кино от Скандинавия и Прибалтика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *