Skip to main content

Глад, лъжи и видео

 

„Точно сега има повече хора във Facebook, отколкото хора на Земята – преди 200 години.” Така започва Kony 2012, най-бързо разпространилото се видео в YouTube и социалните мрежи. Качено е на 5 март, а днес вече има над 82 милиона зрители.

Ако имаше капка истина, видеото трябваше да започва така: „Точно сега има повече глупави хора във Facebook, отколкото хора на Земята преди 200 години и ние сме тук, за да ги използваме.”

Надявам се, че сте яли. Кръвната ви захар е нормализирана и мозъкът ви може да се занимава със странични дейности – като мислене. Аз обичам да ям. Вие какво хапнахте? Супа? Салата? Суфле? А десерт? Не ви ли е срам!!!

Ядете, тъпчете се, ПЛЮСКАТЕ, когато 14 милиона африканци няма да ядат днес?! 14 000 000! И то само в онази част на Африка, която прилича на пистолетен спусък. Мен не ме е срам, аз съм от хората, които по-скоро биха дали 1 000 000 (ако го имаха) на някоя научна програмa в Оксфорд, Кеймбридж или MIT, отколкото 1 лев за Българската Коледа. Да, да аз съм лош, зъл, мизантроп, но преди всичко скептичен.

Да видим, през 2010 година са дарени 290 милиарда долара, за да сме точни: $290 890 000 000. И това е само лептата на „дебелите и тъпи империалисти” – американците. Знаете ли, че с $30 едно африканче ще преяжда всеки месец. С тези кинти цяла Африка би могла да папа една година.

Знаете ли, че за Хаити добрите хора по света са събрали над $5 милиарда, което значи, че всеки бездомник на острова би ял, пил и се веселил 8 години – БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО ДА РАБОТИ.

И въпреки милиардите дарения ние оставаме заобиколени от отвратителна бедност, отвратителна грозота, отвратителен глад. За съжаление истината е, че лекарствата не винаги лекуват, те просто удължават болестта.

Колкото и пари да напомпвате в Африка, тя ще остане командвана от неграмотни мъже с по 25 малолетни съпруги, златен Калашников и нов Мерцедес – купени от вас. Уайлд е прав – благотворителността често деградира и деморализира.

Но този текст не е посветен на културните и социо-икономически проблеми в света. Посветен е на слактивистите. Думата е нова и за мен, но се радвам, че я има. Комбинация е от английското “slacker” – мързеливец, лентяй и “аctivism” – активизъм. Пейоративът “slacktivism” обозначава всички онези социални каузи, които НЯМАТ ефект, освен че карат хората, които се включват в тях да се чувстват добре.

Бърз тест:

1.  Често ли харесвате или подписвате интернет каузи и петиции?

2.  Сменяте ли статуса и профилната си снимка – с послание или картинка на социална инициатива?

3.  Ретуитвате ли подобни?

4.  Поствате ли филмчета – като Kony 2012, по стените на приятелите си?

5.  Носите ли тениска – с лош дизайн, но хуманитарно послание?

6.  А силиконова гривничка – може би повече от една?

7.  Гледате ли Whale Wars по Animal Planet? Бихте ли желали да сте част от групичката хипита, практикуващи различни начини да се самоубият, в опити да спрат японския лов на китове – като хвърлят  димки?

Ако да, значи сте слактивисти. Разбира се, ваша си работа. Както си е работа на Шон Пен, че инвестира парите си в димки.  Но трябва да знаете, че:

Първо: не правите НИЩО за конкретната кауза. Няма страна, в която петициите в интернет да имат юридическа стойност. Но те са страхотен начин хакери и спамери да разберат личните ви данни.

Второ: 5-те долара, 10-те паунда или 20-те лева, които сте дали за тениска, гривничка или магнитче най-вероятно ще отидат за нова кола, италианска кафе машина, избелване на зъбите или запомняща се публична изява по пишка.

Трето: кликайки някъде не храните никого, не прерязвате лентата на ново училище, не откривате нова болница, но убивате истинския активизъм.

Апропо, ходенето в Африка напоследък е като ходенето в Индия. Дава възможност за сантиментални черно-бели снимки, които можете да слагате в Tumblr, а за Facebook ще имате статуси като – „Днес помогнах на Мфубу да донесе вода от 23 километра, ходихме пеша, беше 54 градуса, аурата ми никога не е била по-лъчиста”.

А, защо да ходите до Африка? Далече е. Трябват сто имунизации. И ще летите със самолет, което ще увеличи въглеродния ви отпечатък, ще убие бяло мече и ще разплаче Магдалена Малеева. По-добре вземете автобус 56 от Западен парк и идете до Факултета – и там са хора, и там са гладни, и там ви чакат. Аз ще си поръчам десерт.

 

 

P.S. Още на 8-ми март, когато вече имах към 10 линка за Kony 2012 пуснах това: „Моля, не ми поствайте на стената видеото Kony 2012. В света е пълно с хора, които се издържат симулирайки благотворителност. Разликата между тях и нигерийските спамъри е 0… Факт: хората направили Kony са събрали над 9 милиона долара, от които в Африка са отишли под 30%.”

Тогава не направих нищо активно по въпроса. Сега правя. На сайтове долу можете да поверите истински ли са благотворителните организации, които бихте желали да подкрепите.

Бъдете скептични, разберете добре за какво давате пари и как ще бъдат използвани, вижте има ли финансови отчети и извлечения, има ли живи хора, които да докажат, че им е помoгнато. Ако поне 80% от дарените средства не отиват за мисията на фондацията, а се харчат за заплати, хотели, коли, офиси, коктейли, купони, хайвер и позлатени Ролс-ройси – спестете си парите. Проверете – ще се учудите от резултатите.

За регистрирани фондации в САЩ: CharityNavigator.org

За Великобритания: FakeCharities.org

За България – няма такава база данни или е трудно откриваема, ако има и някой я знае – да я каже. Ще е от полза.

4 thoughts to “Глад, лъжи и видео

 1. Ето какво казва Чарли Брукър по въпроса

  http://www.youtube.com/watch?v=VpuB11d0Gog&feature=player_embedded

  Мисля, че му се получава много добре. А ето какво казват новините за основателя на цялата кочина.

  „Jason Russell, 33, was allegedly found masturbating in public, vandalizing cars and possibly under the influence of something, according to the SDPD.“

  Повече тук:

  http://www.nbcsandiego.com/news/local/jason-russell-san-diego-invisible-children-kony-2012-142970255.html

 2. Цъки, благодаря за линковете.

  Чарли Брукър е жесток.

  Аз съм постнал линк с видео със самата изява „по пишка“ в самия текст.

 3. P.S. Извинявай, че чак сега се появява коментарата ти, но системата го беше спряла – може би заради линковете 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *