Skip to main content

5 от любимите на Дейвид Линч

"Eat my fear"
фото източник: www.livejournal.com

Той обича: нискочестотен шум, тъмна и леко загниваща обстановка, болни герои, противоречия, удари по главата, забавени каданси при сцени на насилие, мигащи светлини, червени завеси.

Трудно е да се повярва, че филмите на Дейвид Линч са снимани, а не се процеждат върху лентата от неговото подсъзнание. Първият му кратък филм е със заглавие Six Men Getting Sick. Описва го като: 57 секунди израстване, пожар и три секунди повръщане. От тогава до днес е създал няколко кошмарни одисеи, няколко романтични и един телевизионен феномен.

Кои са любимите му филми?

8½ на Фредерико Фелини – 1963 г. Линч винаги споменава този филм, защото Фелини успява да постигне нещо, което правят абстракционистите. Той е емоционален, без да показва нищо директно, без да обяснява – сякаш е магия.

Sunset Blvd 1950 г., на Били Уайлдър.

Les vacances de Monsieur Hulot 1953 г. (Ваканцията на господин Юло), на френския режисьор и комик Жак Тати.

It’s a Gift 1934 г. (Подарък), с участието на американския комик Уилям Филдс.

Rear Window 1954 г. (Прозорец към задния двор). Във филма Джеймс Стюард, който е в главната роля, така и не напуска инвалидната си количка, но това не пречи, да проследим сложната интрига, която започва с убийство. Алфред Хичкок успява да създаде цял свят в затворено и тясно пространство, а за това трябва да си истински майстор.

2 thoughts to “5 от любимите на Дейвид Линч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *