Skip to main content

Audition – изследване на насилието 1

Audition 1999
Audition 1999

Това е страшен филм. На прожекцията на Филмовия фестивал в Дъблин има припаднали и хоспитализирани. Но той не е за духове, чудовища и зомбита. Това е филм за нещо много по-страшно – човешката душа.

Не обичам думата “култов”, но в края на този текст ще я използвам. Заедно с “предизвикателство” и “оригинален” тя почти винаги бива употребявана погрешно. Чувал съм хората да казват: “култово интервю” – за поредното публично излагане на Христо Стоичков, “култово парче” – за най-слушаната поп боза. Има “култови заведения”, за “култово прекарване” на “култови хора”. Те са същите, които се кефят на “култови реклами” с “култови реплики” за “култов шпек” и “култови вафли”.

Истинските култови филми се провалят в киносалоните, но внезапно и загадъчно възкръсват, когато излязат на видео, DVD или онлайн. Те привличат страстни групи следовници, които поддържат историята в общественото съзнание години наред. Night of the Living Dead 1968 г. (Нощта на живите мъртви) е култов филм, както и  Scarface 1983 г.

Наши любими култови филми са The Big Lebowski 1998 (Големият Лебовски), Fight Club 1999 г. (Боен клуб) и Office Space 1999 г. Това не са шедьоври, често пъти са филми с малък бюджет и големи недостатъци – калпави специални ефекти, странно движеща се камера, гадна музика, лоши диалози… но въпреки евтиния си вид те устояват на времето, дълго след смъртта на касовите хитове.

Audition 1999
Audition 1999

Audition (Прослушване) е японски филм на ужасите от 1999 г., с режисьор Такаши Миике. Сюжетът: Шигехару Аояма е вдовец на средна възраст. Докато вечеря със Шигехико, 17-ет годишния си син, той е насърчен от момчето да си намери нова жена. Господин Аояма споделя тази идея с добрия си приятел Йошикава, филмов продуцент и любител на голфа. Той насърчава Аояма, дори измисля план – предлага да направи фалшиво прослушване, чиято цел е да привлече млади и красиви жени, които да кандидатстват за “ролята” на съпруга на Аояма. Планът работи и господин Аояма се среща с госпожица Асами Ямазаки, която го пленява на мига. А Йошикава има много, много лошо предчувствие…

Audition е повече от зловещо очакване. Освен перверзната стилистика на мъчението в този филм има множество символи, чиято цел не е единствено методичната бруталност. Като всичко японско те изискват превод, за да не се загубите в поредицата от перверзии. Ще се опитаме да го направим в отделен пост, за да не ви слагаме спойлери. Току-що евтината шега на тема тунинговане понижи нивото на блога неимоверно.

Мнението ми в едно изречение: Култов.

Филми близки по усещане:

Misery 1990 г. (Мизъри), по романа на Стивън Кинг.

Oldboy 2003 г. (Олдбой).

4 thoughts to “Audition – изследване на насилието 1”

  1. До средата на филма се чудиш какво му е култовото на тоя тъп филм. После започва изродщина каквато само един болен мозък може да роди. Наистина е култов филма- ако в теб се спотайва сбъркан социопат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *