Skip to main content

Рейгън – портретът на един лидер

Ray Charles, Ronald & Nancy Reagan
Ray Charles, Ronald & Nancy Reagan

Ако светът не свърши, през януари се очаква премиерата на The Iron Lady, филмът за Маргарет Тачър. Той ще потвърди две неща, които вече знаем. Първо, че Мерил Стрийп е артистичен фрик и кино феномен. Второ – че светът изпитва див глад за лидери – в бизнеса, в политиката, в живота.

Защото днес тях ги няма. Има директори, комисари, експерти, ръководители, администратори, бюрократи и обикновени писарушки. Хора, които участват в комисии, пишат доклади, правят срещи, чието крайно решение е, че има нужда от още срещи. Хора, които „интегрират“, „полагат грижи“, „предлагат пакети от мерки“, изнасят речи, които дори майките им не биха слушали… срещу пари. Хора, направени от  папие-маше и стара дъвка. Хора, чиято безпомощност би ни умилостивила да простим пълната им безполезност.

Няма лидери, защото Роналд Рейгън умря.

Най-кратката и елегантна дефиниция, която знам за думата „лидер“ е: всеки човек, който има последователи. Вашият шеф има ли последователи или само подчинени?

Другото, което знам за лидерите е, че те винаги разделят хората. Гледах речи на Маргарет Тачър в YouTube. Мненията под тях са разделени на две. От „Маги, върни се“ и „Най-великата жена, живяла някога“ – до „Умри, кучко! Умри!“  и „Когато тая пукне – ще направя парти“. Вие имате ли мнение за Ромпой или Барозо?

Reagan 2011
Reagan 2011

Reagan 2011 (Рейгън) е документален филм на HBO и част от програмата на So Independent, изследва енигматичната кариера на един от строителите на съвременния свят.

Той е най-американското нещо, за което можете да се сетите, след белоглавия орел, ябълковия пай, кока колата и револвера. Висок, красив, прям, но винаги джентълмен – aмериканската мечта в движение. Роден е в град от селски тип в Илинойс – щатът, за който казват, че има Чикаго, а всичко друго е една голяма ферма.

Родният му град е малък: 700 души, бензиностанция, поща, банка, асфалтирана главна улица, царевица. Семейството е бедно, бащата е търговец и алкохолик, майката е домакиня. Синът израства честолюбив и амбициозен. Уверен, че всеки път, когато разчиташ на някой друг губиш част от свободата си.

Reagan 2011
Reagan 2011

Първата му работа е като речен спасител. В кратката си кариера ще спаси 77 души, повечето деца. Това ще остави следа в душата му. Желанието да спасява и да бъде герой ще го движи винаги и на всяка цена.

През годините ще бъде още: радиоводещ, късметлия, актьор – не много добър, но чаровен, късоглед пропагандатор, либерал, консерватор, говорител, агент Т-10, продавач, синдикален водач, верен съпруг, губернатор, конспиратор, жертва, агресор, президент, но преди всичко – лидер.

Роналд Рейгън успява да направи трите най-важни неща за всеки лидер.

1.    Да окаже посоката – преди него американската политика спрямо  комунизма и кризите е на удържане. Рейгън не иска да удържа, иска да печели. Пентагонът започва да харчи по 35 милиона на ден. Целта е да се победи „Империята на злото“.

2.    Да наложи стандарти – точност, чистота, семейни ценности, почтеност и грижа за всеки американец, който е извън границите на страната.

Филмовите моменти, целият театър около институцията на президента – шапките, костюмите, пилотските якета, осветлението, бавните разходки сред природата, конете, ездата, първата дама, речите, жестовете. Това е моят лидер – мисли си Америка – възхищавам се, гордея се, следвам го.

3.    Да отприщи енергията на хората – Рейгън разбира, че Америка е твърде голяма страна, за да има малки мечти. Затова той създава мит. Митът, че винаги можеш да започнеш отначало, винаги можеш да промениш нещата – въпреки грешките, трудностите, противниците, миналото. Можеш да бъдеш победител, защото всеки от нас “има среща със съдбата”.

Лидерът е дилър на надежда, най-силният наркотик за народа. След управлението му Америка ще има ниски данъци, висок дефицит, малка инфлация, голяма безработица, силна армия, слаби синдикати, много бездомници, малко богати, но много богати. И един от най-обичаните президенти в историята си.

Днес Рейгън е спомен. И като всеки спомен образът му е неточен. Той не е нито толкова глупав, колкото си мислят левите. Нито толкова мъдър, колкото си мислят десните. Той цитира библията, но никога не е бил дълбоко религиозен. Обявява се против абортите, но дава гражданство на милиони емигранти.

160 години преди ерата на Рейгън Джон Куинси Адамс ще напише: Ако постъпките ти вдъхновяват другите да мечтаят повече, да научат повече, да правят повече, то ти си лидер.

Гледайте Reagan 2011, за да научите и за човека.

One thought to “Рейгън – портретът на един лидер”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *