Rabbit Hole – филм от програмата на So Independent 2011

Rabbit Hole 2010 (Заешка дупка) е драма с участието на Никол Кидмън, Арън Екхарт и Даян Уийст. Веднага трябва да ви кажа, че филмът е провал. Поне финансов, което доказва, че повечето хора не обичат да гледат филми с тежки теми. Но „повечето хора“ са глупаци.

Не знам от къде произлиза метафората „заешка дупка”. Може би е от „Алиса в страната на чудесата”, а може би е от другаде. За разлика от мишата дупка, в която можете да се заврете, заешката е тунел, който ви отвежда в нов, невиждан свят. Това е и целта на режисьора Джон Камърън Мичъл. Вместо да отвори черна дупка от тъга, мъка и отчаяние, той търси пътека, която да ни заведе към утехата.

Историята

Бека и Хауи са семейство, което е загубило единственото си дете. Влизаме в действието 8 месеца след смъртта на Дани, за да видим бащата и майката в опити да бъдат отново “нормални”.

Актьорите

Арън Екхарт ни е любимец, още от Thank You for Smoking 2005 (Благодаря за пушенето). Той е убедителен – силен, но чувствителен мъж, който се опитва да се справи, но и да спаси жена си.

Никол Кидмън е осакатена от болка, разкъсана от противоречия, търсеща отговор, жадна за покой. Великолепна. Ролята на Бека и носи номинация за Оскар 2011.

Даян Уийст – тя отново е на пост. Една от малкото актриси, които са на екран не, за да бъдат забелязани, а за да свършат работата. Тя е магьосница, която може да промени всичко, само с поглед или интонация. Има две награди Оскар за поддържаща роля и са и малко.

Филмът

Интелигентен и смел. Чувствителен, без да е сантиментален. Рационален, без да е циничен. Успява да открие усмивка там, където очаквате сълзи.

Единствената ми критика

… е, че е направен с вкус.

Има много дизайн – екстериорен, интериорен, моден, промишлен, има цветарство, градинарство, даже малко архитектура. Има усет към цветовете – подбора и комбинацията им. Всичко е изгладено, прибрано, подредено, съчетано, хармонизирано, измито, излъскано, ново. Това ми пречи. Малко. Ще ви покажа. Вижте този кадър.

Rabbit Hole 2010

Красив е, нали? На него разбрах това, което искам да ви кажа. Помислих си: “Каква готина купа. Искам такава купа. Харесва ми как купата и цветовете в нея се връзват с косата на Бека.” За секунди Купата открадна сцената от Никол Кидман. Това не е добре. Болката и страданието не са стилно изживяване. Rozix също го е усетила, когато го обсъждахме, тя го определи като: „аранжирана мъка”.

Мнението ми в едни изречение:

Филм за смъртта, който е пълен с живот.

2 thoughts to “Rabbit Hole – филм от програмата на So Independent 2011

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *