Skip to main content

Искам тази книга

Много хора го свързват с Thriller на Майкъл Джексън, Twilight Zone 1983 (Зоната на здрача) или An American Werewolf in London 1981 (Американски върколак в Лондон), по-малко с The Blues Brothers 1980. Джон Ландис е режисьор, продуцент, сценарист, актьор, комик, но цялото му амплоа е едно – страхът.

Сега е и писател. Написа книга, която беше редно да представим вчера.

Не съм я чел, но я искам, защото е като Vogue за чудовища. Пълен обзор на чудовищата в над 1000 филма, за период от 100 години. Можете да проследите еволюцията на призраци, вампири, върколаци, мумии, зомбита, дракони, динозаври, мутанти и космически нашественици.  Можете да разберете кой и как и даже – защо ги е създал.

Замисляли ли сте се например, защо зомбитата претърпяват филмово възкресение? Според Ландис те са перфектният символ за анархия и обществен разпад. Облекчават страховете ни свързани с глобалната криза. Помислете и за Дракула – аристократ, който смуче кръвта на селяните.

Всеки страх си има чудовище, а всяко чудовище е сянка на собственото ни въображение.

5 thoughts to “Искам тази книга

  1. Докато дойде от Amazon, ти препоръчвам биографията на Стив Джобс. Няма много общо с киното освен няколко глави за Pixar, но е чудесно написана и много интересна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *