Skip to main content

Mammoth – филм от програмата на So Independent 2011

 

Mammoth 2009

Вчера с Нуша и Кирил гледахме Mammoth 2009 (Мамут), филм на Лукас Мудисон.

Преди да влезем на прожекцията Нуша каза, че е чела американски критик, който сравнява филма с Babel 2006 (Вавилон) на Алехандро Гонсалес Иняриту. Според критикът Mammoth 2009 е дори по-добър. Според мен критикът бърка.

Mammoth 2009 е за Лео и Елън, младо преуспяло семейство. Той е компютърен гений, тя всеотдаен хирург. Двамата имат Джаки, осемгодишната им дъщеря, а Джаки има Глория, бавачка от Филипините. Те – четиримата обитават мега як апартамент в центъра на Ню Йорк. Това струва кинти. Елън се смазва от работа. Лео бива смазван от парите си, заради тях той трябва да замине за Тайланд. След последното изречение можете да предвкусите какво се случва в Тайланд. Няма да ви кажа, но сте прави.

Mammoth прилича на Babel – има същата глобална тематика, същите вглъбени, медитативни кадри, същото послание – всички сме хора, независимо в коя част от сушата живеем, всички сме направени от звезден прах. Едно сме.

Сигурен съм, че някои от критиките са съдържали думи като “поетичен”, “интимен”, “модернистичен”. Супер. Обаче киното е кино, защото не е поезия. То има нужда от сценарий. А сценарият на Mammoth е тромав, предсказуем, мелодраматичен, проповеднически и неискрен.

Докато богатата американка отваря огромен, претъпкан с храна хладилник, деца във Филипините ядат мухлясал хляб на бунище. Докато бялото момиченце в Америка заспива в уютната си стая, момиченце в Тайланд се продава за стотинки. Човекът от Запада се докосва до Изтока и за една вечер се променя. Единственото, което липсва е някой да пусне We are the world, we are the children или по-лошо – неговото копие Feed The World.

В цялата работа има много лоша музика и позьорщина, но преди всичко снизходително, буржоазно, лицеприятно милосърдие. Ако мъжете се променяха след една нощ с проститутка, светът щеше да е пълен с много добри мъже, но за съжаление е пълен с венерически болести.

Мнението ми в едно изречение:

Не е по-добър от Babel.

Не сме критици. Гледайте го и преценете сами. Или си изберете друг филм – програмата е богата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *