Skip to main content

Наберете си цветя през зимата

 

La source des femmes 2011

„А, не, не по магистралата, Момо, не по магистралата. Магистралите казват: минавайте, няма нищо за гледане. Това е за глупаците, които искат да стигнат възможно най-бързо от една точка до друга. Ние не се занимаваме с геометрия, а пътешестваме. Намери ми малки, гиздави пътчета, които разкриват всичко, което може да се види.“

Ерик-Манюел Шмит, „Господин Ибрахим и цветята на Корана“

 

Благодарение на Pozor и тази година ще намерим пътче към градините на Изтока. Четвъртото издание на фестивала „Цветята на Корана” ще се проведе от 17-ти януари до 9-ти февруари в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar.

За три седмици ще можем да видим специален подбор от фестивални заглавия, повечето от които за първи път ще бъдат показани в България.

Иранската комедия „Моля, не ни безпокойте” ще открие четвъртото издание на фестивала от 19.00 ч. в Дома на киното. Ударение в програмата е последният филм на номинирания за „Оскар” Джулиан Шнабел „Мирал”, отличен с две награди на фестивала във Венеция.

Истанбул – културната столица на Турция, е във фокуса на три филмови заглавия, изложба и литературна премиера.

Британката Аманда Бърел представя сърцето на Истанбул в „Истории от Бейолу”, любопитна разходка, която ще ви разведе из скритите места на колоритния квартал. Ще ви срещне с интересни обитатели и нощните птици в местните клубовете.

"Истамбул", снимка на Катя Табакова

„Пресечна точка Истанбул” е първа част от трилогията посветена на Истанбул на немския режисьор Михаел Хехл. През 2006-та Хехл пътува из Турция и на път за Истанбул случайно попада на колоритен местен жител. Разговорът между двамата е предимно жестомимичен, но режисьорът е толкова впечатлен, че взима координатите на мъжа и се завръща в Истанбул година по-късно, след като е научил турски, за да продължат разговора си. Оттам се заражда и идеята за тази филмова трилогия за Истанбул, чиято втора част „Всичко е достъпно” ще се появи по екраните през лятото на 2012-та.

Градът през погледа на Аслъхан Юналдъ ще видите в „Истанбул на пълна скорост”.

Специално за четвъртото издание на „Цветята на Корана” Катя Табакова ще представи изложбата с фотографии „Визуални цитати – Истанбул”. Фотографиите ще бъдат изложени във фоайето на Дома на киното от 17-ти януари до 9-ти февруари.

В рамките на фестивала ще се състои и премиерата на романа „Последен влак за Истанбул” на една от най-уважаваните турски писателки Айше Кулин. Действието е съсредоточено върху съвместния живот на мюсюлмани и немюсюлмани в Турция през първата половина на 20-ти век. Една история за непозволена любов и бягство по време на бурните събития в Европа в навечерието на Втората световна война. Сюжетът пренася читателя из различни краища на света: от Истанбул и Марсилия, през Анкара и Кайро, Париж и Берлин, и за финал отново Истанбул.

Вижте цялата програма – ТУК

И очаквайте продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *