Skip to main content

Защо авторското право пречи на творчеството?

Джоана Блейкли е специалист по интелектуална собственост, медии, развлекателна индустрия и въздействието им върху живота ни. Тя защитава тезата, че авторското право пречи на креативността и бизнеса.

Доказва го в презентацията си, използвайки за пример модната индустрия. Там има много малко авторски права. Защитена е единствено марката, но няма права за авторство или патенти. Тоест: можете да вземете сако на Chanel, да направите негова реплика и да го продавате. Това ще бъде напълно законно до момента, когато сложите етикет на Chanel върху него.

Причината дрехите да не се патентоват или да се свързват с авторски права е, че са твърде утилитарни. Иначе щеше да има много малко на брой, но много богати дизайнери и компании, които щяха да държат правата на основните части и градивни елементи на дрехите ни. От материята и тегела, през яката, и ръкава, до бельото, и обувките.  Блейкли твърди, че именно липсата на авторски права и отвореният творчески процес помагат на модната индустрия да процъфтява – творчески и икономически. Дизайнерите могат да крадат идеи един от друг, да ги доразвиват и обогатяват.

Без авторски права са: хранителната индустрия, мебелната индустрия, дизайнът на автомобили, фокусите, татуировките, прическите, open source софтуерa, шегите и вицовете, правилата на игрите, фойерверките, парфюмите. Оказва се, че индустриите без или с “олекотени” авторски права имат в пъти по-големи печалби от индустриите с “тежки” авторски права – книги, музика, филми.

Замислете се над това.

One thought to “Защо авторското право пречи на творчеството?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *