Skip to main content

Кой е най-добрият Шерлок Холмс?

Според Рекордите на Гинес той е най-екранизираният литературен герой. Актьорите, които влизат в ролята са над 70, а филмите – повече от 200. Не съм гледал всички. Не си спомням всички от тези, които съм гледал. Харесвам малцина – от тези, които си спомням.  

Базил Ретбоун

The Hound of the Baskervilles 1939 (Баскервилското куче)

Sherlock Holmes 1939 – film series

Според почитатели Базил Ретбоун се отнася към Шерлок Холмс така, както Шон Конъри към Джеймс Бонд. Базил се снима в над дузина филми за Холмс, от които съм гледал само първия.

Харесвам го, защото: Неговият Холмс е висок, слаб, елегантен, орловонос, с образован глас и перфектна английска дикция.

Не го харесвам, защото: На места стои пресилено аристократично, почти помпозно, даже назидателно.

Йън Ричардсън

The Hound of the Baskervilles 1983 (Баскервилското куче)

The Hound of the Baskervilles 1983

Харесвам го, защото: Когато го гледах (на бойния ни телевизор Електрон), почти се нас**х от страх.

Не го харесвам, защото: На места имам чувството, че гледам граф Дракула, който играе Шерлок Холмс. Но това не променя факта, че Йън беше велик в сериала House of Cards 1990, което няма нищо общо с темата.

Мат Фрюер

The Royal Scandal 2001

Харесвам го, защото: Той запали сестра ми по Шерлок Холмс. Спомням си как го дебнеше по Hallmark и даже гледаше повторенията.

Не го харесвам, защото: Мат (който е канадец) насилва английско произношение, което го тласка към преиграване в сцените.

Робърт Дауни Джуниър

Sherlock Holmes 2009 (Шерлок Холмс)

Sherlock Holmes 2009

Харесвам го, защото: е депресивно-маниакален, мърляшки-небрежен, бъбрив, скоклив, забързан и забавен. Причината да работи е не само актьорското майсторство на Робърт или режисурата на Гай Ричи, но и удивителната кинематография, сценография и артдирекция.

Този Холмс щеше да стои карикатурно, ако не бяха осветлението, шапките, ръкавелите, жилетките, обувките, булдога, множеството рафтчета, шкафчета и библиотеки натъпкани с невероятни неща.

Не го харесвам, защото: Е нисък и на места прилича на маймунка, облечена в костюм.

Достигаме до трите ми най-любими изпълнения – от трето към първо място:

Бенедикт Къмбърбач

Sherlock 2010-

Sherlock 2010-

Какво щеше да се случи, ако Шерлок Холмс живееше днес? Имаше телевизор, компютър, интернет, мобилен телефон, GPS и по-яка лаборатория. Брилянтна идея. Великолепно осъществена. С фантастичен избор на актьор за главната роля.

Харесвам го, защото: Е модерен, мистериозен, магнетичен, готически, но актуален, свеж и с чувство за хумор, добре написан, отлично изигран с глас, който разтапя женските сърца.

Хю Лори

House M.D. 2004 – (Д-р Хаус)

House M.D. 2004 –

Не знам какво гледате вие, но аз виждам отговора на въпроса: Какво щеше да се случи, ако Шерлок Холмс живееше днес… и беше лекар?

Харесвам го, защото: е анти-герой, гениален и инфантилен, жлъчен, кисел и сърдит. Единствната заплаха за този Холмс (както казва Хю Лори) е създателите му да пропуснат момента, когато е най-добре да спрат.

Джереми Брет

…е Шерлок Холмс
…е лицето, което виждам, когато чуя името
…е незабравим

The Adventures of Sherlock Holmes 1984-1994

Питър Джереми Уилям Хъгинс се ражда като наследник на шоколадовата династия Кетбъри. Учи в Итън, но не е отличник, затова решава да стане актьор. Баща му приема, но е потресен – моли го да си смени името заради честта на фамилията.

Брет го прави и заминава за Лондон, за да завърши една от най-добрите академии за драма и реч в света. Прави дебюта си в театър Олд Вик, продължава в Националния кралски театър, постига голям успех с десетки шекспирови роли. Но става безсмъртен с The Adventures of Sherlock Holmes 1984-1994 (Приклюенията на Шерлок Холмс), сериал на телевизия Granada.

Брет се подготвя за ролята 2 години – съставя “Досието Бейкър стрийт”, то съдържа всички черти, нотки и нюанси за това как се движи, говори, храни и пие Холмс. Актьорът попива героя като гъба.

Това, което се случва в следващите 10 години е трагедия.

Като във филм на Бергман обсесивно-маниакалният характер на Холмс прониква в персоната на Брет, пропива я и напълно я завладява. Докато другите обядват Брет стои сам и препрочита сценария отново и отнови, и отново. В края на снимачния ден останалите актьори събличат героите си и тихо си отиват вкъщи. Брет остава Холмс. Скоро дори не използва името Холмс, а започва да говори за героя с “НЕГО” и “знаете кой”. Холмс открадва душата на Брет.

Джереми се побърква – официалната диагноза е Биполярно разстройство, болестта на артистичната душа. Той изпада в тежки моменти на меланхолия и отчаяние, следвани от еуфория, и екзалтация. Постъпва в болница – не веднъж.

На 12 септември 1995 сърцето му не издържа и той умира в дома си.

Приживе ще каже: Холмс е най-трудната роля, която някога съм играл – по-трудна от Хамлет или Макбет. Холмс се превърна в тъмната страна на Луната за мен. Той е мрачен и самотен, а аз съм общителен и социален. Нещата станаха прекалено опасни за мен.

7 thoughts to “Кой е най-добрият Шерлок Холмс?”

  1. Е как така реши, че Робърт прилича на маймуна! Моля ви се 😀 Това аристократично-клоунско лице, в което има всичко! Да се преразгледа определението, моля…

  2. Наистина най-добрия Шерлок безспорно е Джеръми Брет!Най-добрата интерпретация!Уникален,изключителен,завладяващ!

  3. От всички актьори изиграли ролята на Шерлок Холмс,за мен най добър е и най много харесвам Джереми Брет. Прекрасен артист с голям талант и чист английски език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *