Skip to main content

Беатрис Стрейт – най-добрата актриса на света

Bloodline 1979
Bloodline 1979

Не – това не е история за любимата ми актриса. Не е история и за Мерил Стрийп, Бети Дейвис или Джоди Фостър. Това е кратка история, бърза история, история за аномалия на име Беатрис Стрейт.

Нейното изкуство е театърът. Сцената е нейният живот. Мъжете в него са Уилям Шекспир и Артър Милър. Те й носят само успехи и любовта на Бродуей. Но през 1976 се случва нещо. Мъж на име Сидни Лъмет й прави предложение за кратка афера. Да се снима във филм. Нищо особено, просто поддържаща роля.

Снимките не отнемат много – само три дни.

Три дни за една, единствена сцена – с дължина 5 минути и 40 секунди.

5 минути и 40 секунди, които печелят Оскар.

Знам каква е разликата между филмовата звезда и добрия актьор. Научих я от интервю на Майкъл Кейн. Разликата е в едно – казва Майкъл – Когато филмовата звезда получи сценарий, тя си задава въпроса: Как да го променя, за да ми пасне? Когато добрият актьор получи сценарий, той си задава въпроса: Как да се променя, за да пасна?

Театралните актьори играят с глас, а филмовите с лице. Вижте какво се случва с нейното.

Network 1976
Network 1976

Network 1976 (Телевизионна мрежа) е с 10 номинации за Оскар, от тях печели 4 – Пади Чайефски за Най-добър оригинален сценарий, Питър Финч за Главна мъжка роля, Фей Дънауей за Главна женска роля и Беатрис Стрейт за Поддържаща женска роля.

Рекордът на Беатрис не е подобрен и до днес.

One thought to “Беатрис Стрейт – най-добрата актриса на света”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *