Skip to main content

Оръжията в киното – Метателни оръжия

 

Сини хора-котки боравят с лък, Avatar 2009

Според Зигмунд Фройд хората са движени от две мощни сили – сексуален нагон и нагон към смъртта. Ерос и Танатос носят успех на почти всеки филм. Ерос с копнежа за голи тела, а Танатос с жаждата за голи оръжия.

А оръжията са тежки, повечето шумни, трябва да ги бършеш, да ги смазваш, да ги ремонтираш, да внимаваш, защото са опасни, болезнени, убиват. Оръжията ни хранят, пазят и освобождават. Красиви са, в своята инженерна целесъобразност. Правят ни това, което сме.

В поредицата ще ви покажем истински, емблематични оръжия от света на киното. Днес: Три класически метателни оръжия и едно некласическо, но готино.

______________________________________________________________________________________

Прашка

Сториборд “Бой по каската II - Презареждане”

Преди каменната епоха не е имало нищо – даже камъни. И тогава се появява тя – проста, скромна, ефективна – прашката, достижението на новокаменната мисъл.

Представете си, колко фундаментално е било.

–  Ъъг, гледа ли презентацията за прашката? Нишка кожа, мускулна сила, камъни и светът е ваш. Така вика – светът е ваш. Изумителен е тоз’ Стиви! Вече можем да целим животни от разстояние, а досега беше толкова болезнено. Да не говорим колко по-лесни стават свалките с жените.

– Прав си, Оок. Ще можем да вземем камъните на Племето дето живее до извора. Даже целия извор можем да им вземем! Оок, мисля, че след огъня прашката е най-доброто, което Стиви изобрети. Дали това става за ядене?

– Не знам, помириши го. Нека бъдем реалисти, Ъъг. Вчера докато гледах Уук, оня малкия с рошавата коса, как рисува кози по стените на пещерата си помислих, че след прашката вече няма какво да се измисля. Достигнахме лимита на творческия си капацитет.

– Пу! Т’ва горчи! Трябваше да го дадем първо на кучето. Знаеш ли, Оок… мислех си, просто така… че сигурно има и друг начин да придвижваме разни работи, вместо само да ги влачим. Не знам. Би ли ме проверил за бълхи?

С поразяващ обхват до 400 м прашката става неотменима за араби, тибетци, инки и всички момчета, преди да открият Grand Theft Auto. За съжаление режисьорите я подценяват и тя е епизодичен герой в детски комедии и екранизации на Библията, известни като сандална епика. Съдба, която скромната прашка приема с каменно достойнство.

 

______________________________________________________________________________________

Лък

Джесика Бийл, Blade: Trinity 2004

Пълно дърво сте, ако не можете да намерите подходящо дърво, за да си направите лък. Комбинирайте с наръч стрели, малко умение и ето – можете да ловувате, воювате, спортувате. Лъкът успява да оцелее, дори след появата на огнестрелните оръжия. Гениалните неща са семпли.

Интервю с Робин Худ

Prozekcia: Господин Худ, изгрявате на големия екран още през 1908 в ерата на немите филми и от тогава сте номер едно. Филми, сериали, реклами, клипове и анимации – Защо хората ви обичат толкова?

Робин Худ: О, моля те! Казвайте ми Робин, обичам нещата да са неформални. Хората ме харесват, защото съм повече от защитник. Мисля, че успях да стана нещо повече от обикновен човек с лък, защото се посветих на идеал, който не може да бъде спрян. Станах нещо напълно различно – легенда!

P: Робин, току що цитира речта от „Батман в началото“.

Робин: Не знам… за какво говориш…

P: … … … Кой успя да те пресъздаде най-добре през годините?

Робин: Кевин Костнър беше ОК. Селска прическа, но какво да се прави – хората пускат коса преди да я изгубят окончателно. Мисля, че като актьор ми допада Шон Конъри в „Робин и Мариан“, бих опънал лично тетивата на Одри Хепбърн. Апропо, Ръсел Кроу е дрисльо – извинявай за френския.

P: И последен въпрос. Робин, кои са любимите ти филми?

Робин: Трудно ми е да избера, толкова са много. Обичам, когато небето се покрива с облак стрели като в „Смело сърце“, „Герой“ и „300“. Харесвам цялата трилогия „Властелинът на пръстените“. Но хората погрешно смятат, че звездите на филма са Фродо и Арагорн. Ако погледнем обективно ще видим, че без елфите и техните лъкове хората щяха да се насерат. Естествено Леголас ми е любим. Е-е-ей, говоря като хетеросексуален мъж! И като такъв трябва да кажа, че Джесика Бийл ми надърви лъка в „Блейд: Троица“.

Смятам, че корейският филм „Стрела – най-якото оръжие“ е шедьовър.

P: Робин, благодаря за…

Робин: Чакай, чакай! Само да кажа, че мечтая да намеря копеленцата, които направиха „Робин Худ – мъже в чорапогащи“. Ей, някой ден ше ви спипам! Ше ви скъсам дисагите! Извинявай за метафората.

 

______________________________________________________________________________________

Арбалет

Хю Джакмън стиска арбалета, Van Helsing 2004

Това е лък, монтиран върху ложа с приклад. Арбалетът превъзхожда лъка по точност и сила на поражение, но е по-тежък и по-бавен при зареждане. Французите имат неприятни спомени от лятото на 1346, когато Филип VI решава да използва музиканти и арбалетчици, за да спре англичаните при Креси.

Логичен избор, имайки предвид качествата на френската музика. След 16 опита за пробив на французите на бойното поле остават горе-долу двама души – късметлия с гъдулка и фрустриран чичо с цимбал.

Интервю с швейцарски селянин

Prozekcia: Господин Тел…

Вилхем Тел: Вили…

P: Вили, ти си национален герой на Швейцария, за теб се пеят песни, пишат се оди, а Росини ти посвети опера. Но защо образът ти не успя да смени дискурса и направи успешен преход в киното?

Вили: Дис-какво?!… на мене ‘сичко си ме е наред. ‘Начи, това за операта го чувам за първи път. Ние на село, аз съм от Бюргелн, гледаме крави, свине, кокошки за яйчица – сутрин да чукнеш, да хапнеш… праиме и сирене, кашкавал, масло. Т’ва са скучни неща за гражданите и не им се гледат. Те чакат на готово.

Р: Вили, но нямаше ли да е прекрасно и ти да си звезда като Робин Худ?

Вили: ‘Начи, аз съм прос’ селянин и не мога да говора за метафизическото схващане на прекрасното. Прави ми впечатление, че  образи като моя са в центъра на класическата художествена естетика, но днеска са систематично, умишлено отхвърляни от модерното изкуство. Според  законите на диалектическото развитие буржоата по-лесно се идентифицират с Худ, ‘щото е аристократ, част е от субординирана унаследявана група, чийто състав се определя от случайността на раждането. А аз съм прос’ селянин.. така си мисла поне…

Р: !!!

Вили: С келемето караме ябълки за Алтдорф, ша’ искаш ли?

 

______________________________________________________________________________________

И накрая нещо, което не е метателно оръжие, но може да се мята.

Метеор

Боздуган на верига, който влита в личната ви атмосфера, за да йонизира лицето ви. Толкова много възможности – можете да го хвърляте, да замахвате, да душите, да режете, да набождате. Красивата ни асистентка Гого Юбари ще демонстрира.

До следващия път. Бъдете живи!

 

3 thoughts to “Оръжията в киното – Метателни оръжия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *