Skip to main content

Камео за камеото

Marnie 1964

Камео участие или на английски само „cameo“ е кратко появяване на известна личност в театрална постановка, филм, сериал, електронна игра. Тези роли са малки, често пъти без реплики и може да не са споменати във финалните надписи, но са свързани по някакъв начин с участника и самото произведение.

Пред камерата небрежно могат да минат писателят, по чиято книга е създаден филма, актьорът, който вече е играл същата роля, човекът, по чията биография е написан сценария, рок, поп или порно звезда, спортист, журналист, бонвиван. Алфред Хичкок е първият режисьор, който превръща собственото си камео участието в запазена марка и закачлив жест към зрителя.

Питър Джаксън също прави камео участия във всичките си филми, без първия – там играе главната роля.

Куентин Тарантино се снима в свои филми, но прави и камео участия във филми на приятели. В момента го виждате на бара в Desperado 1995 (Десперадо), но камео участието в иначе слабичкия Sleep With Me 1994 (Спи с мен) е по-добро.

Мартин Скорсезе има камео в няколко свои филма. В Raging Bull 1980 (Разярения бик) той надзърта за секунди, за да каже на Джейк Ла Мота (Робърт Де Ниро), че има пет минути до излизане на сцената. В Gangs of New York 2002 (Бандите на Ню Йорк) се появява заедно със съпругата и дъщеря си като богати нюйоркчани. В Taxi Driver 1976 (Шофьор на такси) той е лудият пасажер на задната седалка.

Аарон Соркин, сценаристът на ТВ сериала The West Wing (Западното крило), има камео в последния си филм The Social Network 2010 (Социалната мрежа).

Рики Джарвис е режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля в комедията The Invention of Lying 2009. Филмът ни харесва, разказва за свят в който хората НИКОГА не лъжат и ВИНАГИ казват истината. Героят на Рики е първият, който открива, че може да лъже. Целият филм е съшит с камео участия – Филип Сиймур Хофман, Кристофър Гест, Стивън Мърчант… двете минути на Едуард Нортън като честен катаджия са незабравими.

Maverik 1994 (Маверик) е филм на Ричард Донър. В главната роля е Мел Гибсън, той е Брет Маверик – професионален комарджия и авантюрист. Филмът е със специалното участие на Джеймс Гарнър, който играе шериф Зейн Купър, но всъщност е играл Маверик в оригиналния сериал от 1957.

Във филма има сцена с обир на банка. Един от бандитите е Дани Глоувър, партньорът на Мел Гибсън от друг филм на Донър – Lethal Weapon (Смъртоносно оръжие). Двамата актьори се споглеждат сякаш се разпознават, дори музиката има мотив от саундтрака на Lethal Weapon. В края на сцената Глоувър ще каже запазената си реплика от поредицата: I’m too old for this shit.

Камео участия правят критици, учени, астронавти – в последния Transformers камео направи Бъз Олдрин. Камео моменти имат даже политици, министър-председателя на Канада Стивън Харпър, подобно на българския си колега, участва в любимия си сериал.

Царят на камео участията и причината за този пост е Стан Лий, писател, редактор, продуцент и бивш президент на Marvel Comics.

За десерт – камео участие от комиксов герой – Wolverine в X-men: First Class 2011.

 

6 thoughts to “Камео за камеото

  1. Благодаря, Цъки

    Това е ефектът от ваканцията 🙂

    Линкът е супер, дадох си сметка колко съм остарял.
    Гледах “Банда BMX” с Никол Кидман в киното като малък – не е истина! Тогава я намирах за грозна, предполагам като всяко 6-7 годишно момче.

    От общ познат, сигурно не се досещаш кой, разбрах, че в момента те изпращат към по-добро бъдеще. Успех и от мен! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *