Skip to main content

Дебели хора с очила

Spy 2015, Tinker Tailor Soldier Spy 2011, Superman 1978, Side Effects 2013, Laurel and Hardy, Precious 2009

Киното, както и животът е игра на стереотипи. Очилата например правят героя многознайко. Оставете ги да се запотят – ето ви нелеп смотльо. Променете формата им – получавате манипулативен, секси играч. Когато героят е шишкав – е мил и смешен, но също лаком, или мързелив.

Стереотипите не бива да се смесват, за да работят. Но понякога се случва…

Милтън
Office Space 1999 (Офис треска)
В ролята: Стивън Рут

Office Space 1999

Емблематичният и любим червен телбод, който поддържа Милтън относително нормален е реквизит, създаден за филма. Режисьорът Майк Джъдж искал нещо достатъчно ярко и специално, което да се отличава от офисната сивота. След като Office Space 1999 става култов Swingline, най-големия производител на телбоди, получава стотици запитвания и решава да започне да предлага същия цвят. Още по-интересно – Милтън е базиран на истински човек, когото режисьорът познавал.

Питър Грифин
Family Guy 1999-
Озвучаван от: Сет Макфарлън

Family Guy 1999-

Сам стереотип – за американската работническа класа, Питър е опровержение на формулата, че всички очилати непременно са и умни. Неговите цайси са много интересни, защото имат същата форма и големина като очите му.

Мег Грифин
Family Guy 1999-
Озвучавана от: Мила Кунис

Family Guy 1999-

Наследила фигурата и диоптера на баща си Мег отчаяно се опитва да бъде част от групата на готините хора. Shut up, Meg!

Пиги
Lord of the Flies 1963 (Повелителят на мухите)
В ролята: Хю Едуардс

Lord of the Flies 1963

Това са важни очила, защото запалват огън и спасяват групата момчета, от едноименния роман на Уилям Голдинг.

Пиги е комбинация от лошо зрение, наднормено тегло и астма. Той е ходеща метафора за интелектуалец. Пълен с познания и винаги готов да рационализира, за да запази мира – дори тогава, когато това е невъзможно. Като всеки интелектуалец Пиги вярва, че всички са като него и ако е достатъчно цивилизован, мил и феминизиран всичко ще се оправи. Но дивото нехае.

Уолтър Собчак
The Big Lebowski 1998 (Големият Лебовски)
В ролята: Джон Гудман

The Big Lebowski 1998

Травмиран ветеран от Виетнам, който за разлика от Пиги знае, че „пацифизмът не е нещо, зад което да се криеш”. Алфа прототип на Уолтър е сценаристът и режисьорът Джон Милиус, който има същите очила, епична брада и влечение към оръжието. Милиус е сценарист на Magnum Force 1973, вторият филм от поредицата за Мръсния Хари. Братята Коен няколко пъти са му предлагали да играе в техни филми.

Еди
Barbershop 2002 (Бръснарницата)
В ролята: Седрик Кайлс

Barbershop 2002

Еди е второстепенен герой, но важен за бръснарницата. Макар и бавен – физически и речево, той носи традицията, уменията и мъдростта на времето. Дори косата и брадата му са доказателство, че той има: „СтаршЕнство”. Старшинство ли, Еди? „И това също!”

Ласки
National Lampoon’s Vacation 1983 (Семейство Гризуолд във ваканция)
В ролята: Джон Кенди

National Lampoon's Vacation 1983

Това камео изпълнение носи 1 милион долара хонорар на Кенди. Причината е както симпатията на режисьора към актьора, така и провалът на оригиналния филмов край. Той не харесал на аудиторията при предварителните прожекции. Така се наложило филмът да се доизмисля и дозаснема 4 месеца след официалния финал на снимките.

Денис
Jurassic Park 1993 (Джурасик парк)
В ролята: Уейн Найт

Jurassic Park 1993

Втората най-добра сцена със смърт от динозавър в историята на киното.

Лес Гросман
Tropic Thunder 2008 (Тропическа буря)
В ролята: Том Круз

Tropic Thunder 2008

Вулгарният медиен бос е измислен от Том Круз. Включително изборът на очила, грим и дрехи. Освен изкуствено окосмение Круз настоява да му направят и чифт големи, месести длани – I will fucking massacre you!

Ървинг Розенфелд
American Hustle 2013 (Американска схема)
В ролята: Крисчън Бейл

American Hustle 2013

Филмът бе в личният ми топ 5 за 2013. Атмосферата е страхотна, а актьорите се наслаждават на всяка сцена. Не си спомням добре сценария, но си спомням поредната умопомрачителна метаморфоза на Крисчън Бейл.

Мисис Даутфайър
Mrs. Doubtfire 1993 (Мисис Даутфайър)
В ролята: Робин Уилямс

Mrs. Doubtfire 1993

Костюмът и гримът са толкова добри, че Робин Уилямс заблуждава собствения си син. Образът на г-жа Даутфайър обаче се появява за първи път на сцената, когато Робин и Анди Кауфман изнасят общо шоу в Карнеги Хол. Тогава Уилямс се преструва на бабата на Кауфман.

Дилън
Alien³ 1992 (Пришълецът 3)
В ролята: Чарлс С. Дътън

Alien³ 1992

You’re all gonna die. Only question is how you check out. Do you want it on your feet? Or on your fucking knees, begging? I ain’t much for begging. Nobody ever gave me nothing! So I say fuck that thing! Let’s fight it!

Дилън е важен за общността от каторжници на Фиорина 161. Той е техен баща, лидер и проповедник, а пришелецът го прави и техен Исус.

Труман Капоти
Capote 2005 (Капоти)
В ролята: Филип Сиймор Хофман

Capote 2005

За тази роля Хофман отслабва 18 килограма. Не е достатъчно, но той хитро компенсира с очила, прическа, маниери и глас. Което стига, за да спечели Оскар за Главна мъжка роля. Освен, че е по-слаб, истинският Капоти предпочитал да пише на ръка и рядко използвал пишеща машина.

Гъст Авракотос
Charlie Wilson’s War 2007 (Войната на Чарли Уилсън)
В ролята: Филип Сиймор Хофман

Charlie Wilson's War 2007

От син на производител на безалкохолни от остров Лемнос, Авракотос пораства до №4 в офиса на ЦРУ в Атина. А през ’80-те, когато вече е в Ленгли, той ръководи най-амбициозната и голяма операция на Агенцията – „Циклон”, която има за цел да въоръжи афганистанската съпротива срещу СССР. За пресъздаването му Сиймор Хофман печели втората си номинация за Оскар.

Бети Суарез
Ugly Betty 2006-2010 (Грозната Бети)
В ролята: Америка Ферера

Ugly Betty 2006-2010

Бети е добросърдечна и смела, но твърде доверчива. Семейството на Бети е мексиканско, но в реалния живот нито един от актьорите не е мексиканец, а сериалът е римейк на колумбийския Betty la Fea. Първите три сезона са толкова успешни в САЩ, че се появява Бети костюм за Хелоуин.

Професор Клъмп
The Nutty Professor 1996 (Смахнатият професор)
В ролята: Еди Мърфи

The Nutty Professor 1996

Еди Мърфи не уважава дори намекът за сценарий. Както в повечето филми и тук диалозите му са импровизирани на място. И си личи. Еди играе 7 души – включително цялото семейство Клъмп.

Сет Роугън
This Is the End 2013 (Това е краят)
В ролята: Сет Роугън

This Is the End 2013

Сет Роугън винаги играе Сет Роугън, дори, когато играе Сет Роугън, който играе Сет Роугън. Получи се доста мета.

Албърт
Hitch 2005 (Хитч)
В ролята: Кевин Джеймс

Hitch 2005

Като стендъп комик Кевин Джеймс обикновено говори за две неща – храна и тегло, най-често неговото собствено. Той играе непохватен, очилат дундьо влюбен в Амбър Валета, която очевидно е извън неговата категория. Което автоматично го прави перфектен случай за Хитч.

Джордж Костанца
Seinfeld 1989-1998 (Зайнфелд)
В ролята: Джейсън Алегзандър

Seinfeld 1989-1998

Стиснат мизантроп и невротик с къс фитил. Според Рики Джървейс това „вероятно е най-добрият ситком характер създаван някога”. Америка е съгласна, защото Джордж Костанца продължава да оглавява всички класации за любими герои. В началото Джейсън Алегзандър го играе като Уди Алън – затова героят е с очила. По-късно актьорът разбира, че героят черпи много от характера на Лари Дейвид, затова той добавя характерни маниери за Лари.

Майкъл Костанца, приятел чиято фамилия Джери Сайнфелд използва, завежда иск за $100 милиона срещу шоуто. Майкъл твърди, че е нарушена личната му свобода и неприкосновеност. Разбира се, губи делото.

Свързани публикации:

Хора с шапки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *