Skip to main content

Фалшив смях

The Office

Имаме 196 поста в Prozekcia – това е първият поръчков. Дарина, наш редовен читател и талантлив списател, който не можем да убедим да списва и за нас (което може би само потвърждава таланта й), ми e предложила: „Напиши, моля те, материал за монтирания смях в смешните сериали. И защо вече никой не го смята за лудост. И какво ще стане, ако се монтира на сериал като Breaking Bad.”

„Страхотна идея” – съм отвърнал аз –„Чел съм разказ по темата. Мисля, че беше на Харлан Елисън” – съм добавил.

Проверих. Харлан Елисън има разказ, чието заглавие е Laugh Track, част от сборника Angry Candy. Историята е за сценарист на ситкоми, който като дете чува  смеха на любимата си леля, докато гледа ситкома Leave It to Beaver 1957. Смехът е невероятен, „никое живо същество не е издавало по-весел и щастлив звук в историята на планетата” – затова той е уловен на запис и използван в първите ситкоми.

Смехът ще бъде с главния герой повече от 20 години, след смъртта на леля му. Той остава дори, когато ситкомите започват да използват жива публика от специално подбрани, генетически предразположени към хилеж индивиди. Дори и тогава тонрежисьорът поръсвал техния смях с този на леля Бейб. С времето обаче записът се амортизира, изтърква и сякаш душата на леля Бейб се измъчва от това. Главният герой се посвещава на една цел – да освободи смеха от ада на лентата.

________________________________________________

 

Истината е, че за първи път фалшив смях е използван в радио шоу

През 1945 инжинерът-пионер в записващата индустрия Джак Мълин донася в САЩ магнетофон, който взима от посещение в Радио Франкфурт. С него могъл да записва звуци, които да добавя в постпродукция. Веднъж комикът Боб Бърнс имал представление на живо, публиката буквално изпопадала от местата си. Сценаристът Бил Мороу казал на Мълин да запише смеха с магнетофона. Две седмици по-късно, когато Мороу преценил, че шоуто не е достатъчно смешно, той предложил на Мълин да добави записания смях. Родил се първият laugh-track.

По-късно техниката ще се пренесе в телевизията – първа е CBS. Жаргонната дума за използване на записан смях е “sweetening“ – подслаждане.

През ’50-те до началото на ’70 имало един монополист и повелител на телевизионния смях, неговото име е Чарли Дъглас. Той създава уникална машина – “the laugh box” – кутията за смях. Вътре в „кутията” той пленил над 320 различни вида смях – от малки кикотения и леки подхилквания, до сърдечни избухвания и гръмогласни смешишта. Дъглас могъл да ги комбинира по различен начин, като добавял шепа аплодисменти и щипка възгласи и възклицания.

________________________________________________

 

Симулацията на смях, както и симулацията на оргазъм е противоречива тема

Не, Дарина не е вярно, че “никой не го смята за лудост”. Оказва се, че повечето големи продуценти приветствали кутията за смях, но веднага се оформило и скептично малцинство, според което изкуственият смях правел публиката по-глупава.

Част от това малцинство е Чарлс М. Шулц – създателят на Снупи и поредица Peanuts (Фъстъчетата). Въпреки че CBS настоява неговият коледен филм за Чарли Браун да е озвучен с фалшив смях, Шулц категорична отказва, защото вярва в интелекта на зрителите си. Костюмарите от CBS били сигурни, че филмът ще бъде пълен провал – случило се обратното.

Друг противник на записите със смях е Бил Козби. Една от причините първото му шоу The Bill Cosby Show 1969-71 да бъде свалено от NBC e отказът му да ги използва.

Много програми се спасяват от фалшивия смях, като започват да се записват пред жива публика, а кутията за смях остава като солницата на масата – за всеки случай. The Mary Tyler Moore Show 1970-77 е първият огромен успех. Следват го познати за теб ситкоми като: Laverne and Shirley 1976-83 (Лавърн и Шърл), Taxi 1978-82 (Такси) и Cheers 1982-93 (Бар “Наздраве”).

През ’90-те HBO прави революция като елиминира изкуствения смях от няколко свои програми. След тях и други правят същото – Malcolm in the Middle 2000-06 (Малкълм) е един от добрите примери.

________________________________________________

 

Кои са шампионите на тишината?

Дарина, специално за теб направих списък с няколко ситкома, които отказват да използват какъвто и да е било смях. На тях им се „разминава”, защото хуморът им е английски – интелектуализиран, сардоничен, базиран на “awkward silence” – моменти на неловко мълчание породено от несръчност, непохватност, неудобство и абсурдност в ситуацията.

Click to zoom

Другото решаващо нещо е начинът на снимане. Ако шоуто е заснето с една камера като филм – например „Малкъм” – най-често няма смях. Ако е заснето с повече камери – като сапунка, класически ситком или новинарска емисия – най-често се добавя смях, защото действието се разиграва като на театрална сцена и сякаш е нормално да чуваш реакциите на публиката.

Всъщност, ситкомите с “топки” са анимационните. Екипът на The Simpsons 1989- (Семейство Симпсън) систематично, двайсет години подред печели войната с фалшивия смях. Заради неговите победи без смях остават:  SpongeBob SquarePants, Family Guy, South Park…

________________________________________________

 

Основната причина за фалшивия смях е, че той кара зрителя да съпреживява това, което гледа

Да се чувства част от жизнерадостна група, вместо да се чувства сам. През 1974 е направено първото научно проучване, което доказва, че добавеният смях прави несмешни шеги… смешни. По-ново е изследването на професор Бил Кели, който сканира мозъците на хора, които гледат подсладени и тихи ситкоми. Оказва се, че мозъците реагират еднакво и на двата типа. Кели обаче отбелязва, че добавеният смях помага на зрителите да “нацелят” смешката.

Разбира се, когато готвачът е лош или се опитва да ти пробута стара пържола, начинът да го прикрие е като прекали с подправките.

Не знам „какво ще стане, ако се монтира  смях на сериал като Breaking Bad”, но ето как ще изглежда „Спешно отделение“.

8 thoughts to “Фалшив смях

  1. а как мога да разбера дали определен филм е сниман с една или повече камери?
    и също – много ме впечатли това, че сапунки и новини се снимат по подобен начин, с повече камери. наистина ли? 🙂

  2. А пък сериозно – колкото и да ми е странен в сериалите, на живо често ми се иска някой да добави смях към епизодите, в които участвам. Мисля, че би помогнало на хората да се погледат отвън някак и.. евентуално да се освестят 🙂

  3. @Daniela – Да, не съм оператор или режисьор, но новинарските емисии се снимат с две-три или дори четири относително статични камери. Когато говорителя изчете една новина на камера А, обикновено се обръща към камера Б, за да ни каже следващата. Същото е и при класическите ситкомите. Една камера снима репликата на Моника, а после друга улавя реакцията на Чандлър.

    Ето така: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Honeymooners_Electronicam.jpg

  4. @Дарина
    Сигурен съм, че няма начин да няма апликация за телефон, която да пуска фалшив смях. Всъщност веднага ще потърся.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *