Skip to main content

Не е истина!

Филми инспирирани от реалността

Една от филмовите тенденциите в началото на 21 век е да се правят много – ама, много филми по комикси. Другата, която забелязвам е фабрикуването на кино „по истински случай”. От 1890 до 1999 са направени 200 филма в тази категория. A от 2000 до 2013 – над 220. За десетилетие Холивуд е произвел повече „истински” филми отколкото за век.

21 век е времето, в което избухна реалити телевизията, но е и времето, в което повечето хора се пренесоха във виртуалния свят. Може би той ни кара да копнеем още повече за истинското. А то е чест артистичен и маркетинг трик за привличане на публика. Работи. Миналата година 3 от номинираните за Оскар заглавия бяха в тази категория, а Argo 2012 (Арго) дори спечели.

Изследвания показват, че ако чуваме истински смях – и ние се смеем. Ако знаем, че някой изпитва истинска болка – и нас ни боли. Достойно за присмех е, но от това се възползват дори филмите на ужасите.

Филми на ужасите по истински случай

Филмите „по истински случай” заличават границата между художествено и документално кино. Голяма част от историческите филми, драми, трагедии, биографии, епитафии и трилъри са толкова променени, извъртени, изкривени, изопачени и изкълчени, че са всичко друго, но не и истина.

Ето ви 6 фрапантни примера.

Braveheart 1995 (Смело сърце)

Филмът: 13 век, Уилям Уолъс започва първата война за независимост на Шотландия срещу английският крал Едуард I, Дългокракия. Разтревожен от назряващия бунт Дългокракият изпраща френската принцеса Изабела (Софи Марсо), която трябва да преговаря за мир. Тя се среща с Уолъс, влюбва се и дори забременява от него – така се появява Едуард III.

Braveheart 1995

Истината: Първо, шотландците измислят шотландските полички 300 години след Уолъс. Второ, по време на събитията принцеса Изабела е… на 3 годинки. Трето, Едуард III се ражда 7 години след смъртта на Уолъс.

Erin Brockovich 2000 (Ерин Брокович)

Филмът: Безработна, разведена майка-домакиня повежда юридическа война с голяма корпорация, за да спаси градче, чиято вода е системно тровена.

Erin Brockovich 2000

Истината: Ерин не печели геройски делото в съда, а убеждава гражданите на градчето да се разберат извънсъдебно с корпорацията. Да, тя взима обезщетение от 333 милиона долара, което обаче не изплаща директно на хората, които са болни от рак, а задържа за 6 месеца. Прибира не 2 милиона – както е във филма, а над 40% от сумата, повече от 133 милиона. Брокович използва кино рекламата, за да започне кариера на екоактивист и борец за права.

Gladiator 2000 (Гладиатор)

Филмът: В своя залез император Марк Аврелий решава да предаде властта на своя най-способен и предан генерал Максим Децим Меридий. Научавайки това синът на императора – Комод, убива баща си и семейството на Максим, но самият генерал се измъква. След множество перипетии той се завръща в Рим като гладиатор-звезда, за да си отмъсти.

Gladiator 2000

Истината: Максим е измислица. Няма доказателства, че Марк Аврелий е обичал републиката, но знаем, че Комод управлява 13 години, а не около 2. Той е бил женен и по-млад. Отличавал се с невероятна физика, владеел до съвършенство меч, копие и лък. Комод не убива баща си, а след като го наследява спира експанзионистичната политика на империята. Предпочита разврата и жестоките развлечения пред политиката. В края на живота си полудява, заради което е убит в банята си – удушен е от атлета Нарцис, негов партньор по борба.

Разбира се, във филма има множество „малки” неточности. Дори аз улових една. Няма начин римляните да са разполагали с немски овчарки, породата е от края на 19 век. Римляните са използвали  молосоидни кучета, приличащи на днешния мастиф.

The Hurricane 1999 (Урагана)

Филмът: Рубин „Урагана” Картър е горд, многообещаващ боксьор, който е несправедливо обвинен в тройно убийство. Историята на Урагана става популярна по целия свят, чрез хита на Боб Дилън. Картър остава несправедливо зад решетките 20 години. Спасен е от ръцете на расистката американска правна система от решителността на канадски доброволци и собствената си воля.

The Hurricane 1999

Истината: Рубин Картър е арестуван за въоръжен обир на 11-годиша възраст. На 22 е изпратен два пъти в затвора за серия жестоки улични обири. Изхвърлен е от армията, след като е съден 4 пъти от военен съд.

Относно убийствата: Картър кара модел и цвят автомобил като забелязания на местопрестъплението. В колата му са намерени пистолет и гилза от пушка със същите калибри като използваните на местопрестъплението. Картър се проваля на детектора на лъжата. Въпреки това, му е предложено да се яви повторно, но той отказва. До днес няма доказателства за неговата невинност. Освободен е поради техническа грешки на обвинението, което отказва да го съди за трети път, поради давност и смърт на свидетели. Всички останали митове можете да прочетете тук.

След освобождаването си, между 1993-2005, е президент на AIDWYC, организация осигуряваща защита на погрешно обвинени. Напуска организацията, когато тя отказва да защити канадец обвинен в изнасилване и убийство.

The Last King of Scotland 2006 (Последният крал на Шотландия)

Филмът: Никълъс Гариган е млад шотландец, който е избран за личен лекар на угандийския диктатор Иди Амин. Шотландецът става негово доверено лице, но забременява една от жените на тиранина. Тя е жестоко убита, но той успява да избяга, за да разкаже за зверствата в Уганда.

The Last King of Scotland 2006

Истината: Няма никакъв шотландец. Има англичанин, който не е доктор, а приближен съветник на Амин. Той остава при диктатора до падането му от власт. „Последният крал на Шотландия” е истинска част от ужасно дългата титла на Иди Амин, която включва и: „властелин на всички земни животни и всички морски риби”…

Frost/Nixon 2008 (Фрост/Никсън)

Филмът: Ричард Никсън, параноичен, гневен, леко глупав и пълен с тайни американски президент е притиснат в ъгъла от Дейвид Фрост, хладнокръвен, хитър и умен английски журналист.

Frost/Nixon 2008
Frost/Nixon 2008

Истината: Освен журналист Дейвид Фрост е комик, писател и водещ на телевизионни игри. Завършил е Кеймбридж със специалност английски език. Ричард Никсън е пълен отличник в гимназията, шампион по реторика. Поканен е да учи в Харвард, но отказва, за да остане близо до болнавия си брат. Завършва с отличие право в Дюк.

Във филма Фрост принуждава Никсън да признае лъжите си и да се извини на американския народ. Реалността е друга, срещата между двамата е внимателно подготвена и протича по сценария на Никсън. Бавното размекване на президента „в ръцете” на Фрост е тактически ход и игра. Ако Никсън признае и се извини още в първото интервю, хората биха помислили, че е неискрен, затова той повежда Фрост в танц на съжалението.

Виждате, че колкото и голяма да е нашата реалити нужда, колкото и сърбящ да е нагонът ни за истина реалността винаги е илюзия – поне в света на киното.

8 thoughts to “Не е истина!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *