Skip to main content

Супер ли е Супермен?

 

Аз не съм Кевин Смит и никога няма да бъда. Аз не съм Тарантино и никога няма да бъда. Аз съм просто човек. За разлика от тези и други суперфенове на Супермен не знам какво прави героят в книжка №36 на страница 12. И няма да изпадна в гневен пристъп, ако режисьорът не се е съобразил с това.

Ей, нърдове, филмите така или иначе не се правят за вас.

Нещата, които ми харесаха в Man of steel 2013 (Човек от стомана)

#Кастингът

Кастингът е супер! Ръсел Кроу е бащата на Супермен и е по-готин от Марлон Брандо. Кевин Костнър и Даян Лейн са неговите земни родители. Ейми Адамс е Лоис Лейн – не толкова секси, колкото Тери Хачър и не толкова забавна, колкото Марго Кидър, но смела и модерна жена. Талантливият Майкъл Шанън е генерал Зод и е по-страшен от Терънс Стамп. Хенри Кавил е Кал Ел, не толкова талантлив, колкото Кристофър Рийв, но солиден – във всеки смисъл на думата. Кефеща – Андже Трау като Фаора, дясната ръка на генерал Зод.

 

От ляво-надясно: първата двойка Супермен и Лоис Лейн - Кърк Алън / Ноел Нейл; Кристофър Рийв / Марго Кидър; Дийн Кейн / Тери Хачър; Брандън Рут / Кейт Босуърт; Хенри Кавил / Ейми Адамс

#Дизайнът

Дизайнът на костюмите е супер! Браво, Майкъл Уилкинсън (300/2006; Tron Legacy 2010). Браво за смелостта да свалиш слиповете на Супермен. Браво за военните костюми на генерал Зод и малката му армия. Отдавна не бях виждал толкова яки скафандри.

 

Man of steel 2013

Дизайнът на продукцията е супер! Браво, Алекс Макдауъл (Fight Club 1999; Minority Report 2002; Watchmen 2009). Браво, за криптонската част – корабите, сградите, интериора – мрачни и органични, сякаш направени от Гигер – това е комплимент.

#Музиката

Музиката е супер! Браво, Ханс Цимер.

#Мащабът

Размахът е супер! Браво, Зак Снайдър – първият и най-велик супергерой заслужава мега-гига-планетарно-вселенски мащаби, за които дори IMAX е тесен. Титанично.

 

Man of steel 2013

Нещата, които не ми харесаха

#Сложнотията

Бебета, които растат на чепки грозде – като в матрицата. Чудовища като в Star Wars. Дракони като в Avatar 2009. Цялата история е кълбо прежда в лапите на пияно коте. Сложна за следене, трудна за разплитане, объркващо усукана.

Дупки в сюжета винаги има, те са част от живота – както дупките по пътищата на родината. Минаването през тях зависи от сценариста и режисьора. Филмите на Кристофър Нолан са пълни с дупки. Филмите на Джон Камерън – са бездни за логиката. Но подобни режисьори разбират инерцията на действието и силата на емоцията, чрез които можем да приемем, че хора и терминатори си циркулират между бъдещето и миналото.

В Man of steel 2013 не е така. Сами ще видите, колко често се налага да се правят ретардации, ретроспекции, експозиции и „телепортации”, за да се „понамести” логиката.

#Религията

Непотребни религиозни препратки и аналогии. Супермен е Супер-Джизъс, разбрахме. Но защо? Супермен, който познавам, никога не е влизал в черква.

 

Man of steel 2013

#3D-то

То е напълно, 100%, 1000 ‰ излишно. Мащабността на IMAX – да, другите спец ефекти – може, но 3D ефектът е безплоден!

#Сълзите – Аре, стига, да му е* майката!

Сълзите са обилно пулверизирани, за да придадат човечност на филм, който няма никаква.

#Супермен

Заради Нолан всички копират Батман. Последният Джеймс Бонд копира Батман. Последният Спайдърмен копира Батман. Последният Star Trek копира Батман. Последният Железен човек също, но той така или иначе е открадната версия на Батман. Днес всички герои са по-сериозни, по-навъсени, по-истински и печални…

Но Супермен не може да бъде направен такъв и това е заради самия Супермен. Слабото място на Кал Ел не е криптонита, а начинът, по-който е измислен.

Той лети, а летенето прави всичко по-смотано. Летенето е същото като да си носите гащите върху трикото. Дори Матрицата се провали в момента, когато Нео излетя. Човешкото тяло в полет стои нелогично, ненормално, неестествено и некрасиво – дори с наметало.

В Man of steel 2013 летенето е приемливо, но само отдалеч, тогава Супермен прилича на куршум. В близките кадри продължава да е смешно – Хенри Кавил си бърчи лицето, чунким ака.

Батман е готически герой. Психопат работещ нощем из злокобни улици, пещери, подземия, гробища, лудници – много лесно може да се пренесе във филм за възрастни. Супермен е шарен, цветен, дневен. Той е винаги добър – винаги. Той е архетип на Героя и никога не убива, затова е супер.

В Man of steel 2013 Супермен спасява много малко хора за Супермен. Честно, не сте виждали толкова косвени жертви. Метрополис практически е в ядрена зима.

И най-големият недостатък на героя…

Батман има смисъл, чиста и ясна сила, която го движи. Супермен – няма. Той е останка от друга планета – като Aлф. Защо е тук? Какво го мотивира?

#Мащабът

Ха! Мащабите убиват човешкото. Не съм гледал подобни битки. Сериозно, не съм. В сравнение с тях Годзила изглежда като скално гущерче, а Отмъстителите – детска игра в пясъчник. Английският поет Самюъл Колридж го казва толкова добре: „Вода, вода – навсякъде вода и нито капка за пиене.”

Мнението ми в едно изречение:

Перфектен филм… за Хълк.

One thought to “Супер ли е Супермен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *