Skip to main content

Как биха гласували любимите ви супергерои?

V for Vendetta 2006

Миналата седмица излезе трейлърът на Batman v Superman: Dawn of Justice 2016. Това ме накара да се сетя за една лекция на Андрю Клейвън, писател и открито консервативен сценарист в Холивуд. Да бъдеш републиканец там е болезнено и това е любима тема на Андрю. Той защитаваше идеята, че Батман е един от малкото неотрязани стожери на дясното.

Първо ще открадна тази идея от Андрю. Второ няма да се съглася с него. Ето как би гласувал Батман според мен.

Батман

Брус Уейн е плутократ – наследник на корпорация с огромно политическо и икономическо влияние. В прочита на Кристофър Нолън, героят наистина е консервативен. Уейн не вярва в „раздаването на пари на бедните”, но като добър капиталист е готов да спонсорира болница, приют, университет, театър, галерия. Батман защитава реда, закона и пазара. Склонен е да подслушва и изтезава, за да се добере до важна информация. Суспендира еднолично гражданските права, за да защити гражданството. Изправя се срещу комунистически настроения Бейн.

От друга страна обаче… Батман е против смъртното наказание, против огнестрелното оръжие и е параноичен спрямо всяка държавна институция – кметство, полиция, прокуратура, съд. Затова според мен Батман е… независим. Батман прави това, което Батман смята, че е правилно.

Супермен

Кларк Кент е отгледан от бяло семейство християни, които живеят в градче от селски тип в Канзас – щат доминиран от републиканците, още от основаването на месния клон на партията през 19 век. Лоялност, родолюбие, дълг, подчиняване на авторитети – тези традиционни ценности са част от моралната му система. Разбира се, големият град го смекчава, той се препитава като журналист, каквато е и либералната му приятелка. Супермен е умерен консерватор. Нещо като Арнолд Шварценегер, републиканец, който бе губернатор на Калифорния и женен за Кенеди.

Уондър Уоман

Амазонка, родена и отгледана в женска утопия. „Социално равенство”, „Да спасим планетата” и „Власт за жените” – са лозунги, които спокойно може да висят около нея. Уондър Уоман е зелена феминистка, която спокойно би могла да кандидатства за шведско гражданство. Сериозно обаче това е един от най-изменчивите комикс герои през годините. От еманципирана жена в пола, през бикини модел, до стероидна културистка, тя се променя всяко десетилетие.

Хълк

Хълк е зелен, но не е от зелените. Хълк е либертарианец – в смисъл, че иска да го оставите на мира. Неговият девиз би бил: „Всички да млъкнат и да се разкарат!”. Най-доброто място за него е голямо пространство без хора, където може да си подскача и вика на воля.

Спайдърмен

Макар да е рекламно лице на Ню Йорк – столицата на капитализма, Питър Паркър е ляв. Отгледан от бедните си леля и чичо, Паркър е загрижен за малките хора, малцинствата, равенството и отвратителната си, хленчеща приятелка. Той е увлечен от науката и прогресивните идеи, далеч е от традициите и религията. Спайдърмен поздрави първият цветнокож президент на САЩ. И е супергероят, който най-вероятно ще стане гей в някое от новите си превъплъщения, въпрос на време е.

Айрън мен

Да видим: милиардер-индустриалец, laissez-faire капиталист, изобретател-индивидуалист, производител и търговец на оръжие, плейбой, нарцис, възпитаник на Бръшляновата лига. Да добавим – антикомунист. Да добавим, че някои от филмовите сцени са повлияни от Айн Ранд. Например, когато държавата се опитва да отнеме железният костюм и тайните му, а Тони отказва да ги предаде. Та, какъв смятате, че е той?

Зелената стрела

Оливър Куин е кръстоска между открадната версия на Батман и Робин Худ, лицето на идеята за преразпределение на богатството. Макар да е богат наследник Куин е защитник на работническата класа и онеправданите. Социалист с вкус към авторитаризъм.

Зеленият фенер

През ’70 години се появява кратка серия от комикси, в които Зелената стрела води идеологическа битка със Зеления фенер. (От 1 до 10 – Колко абсурдно е това изречение?). Стрелата защитава идеята за революция, Фенерът подкрепя статуквото. Разбираемо – бивш военен, който е превърнат в галактически полицай. Зеленият фенер може да е лице на онова крило на републиканците, което наричат „ястреби”.

Капитан Америка

Това е трудно. От една страна – патриот до мозъка на костите си, който защитава дълга и свободата. Вярва, че правителството не трябва да се меси в делата на хората. Десен. От друга страна обаче смята, че държавата трябва да помага на тези, които имат нужда. Ляв. Ако гласуваше за някого, Капитан Америка щеше да гласува за Рузвелт.

Роршах

Антикомунист, антилиберал, морален абсолютист, който изпитва неудобство от голото тяло. Твърдо десен. И точно това го прави най-популярният герой от Watchmen. Роршах има изключително фокусиран характер, вярва в едно – чистото и неопетнено правосъдие. Злото трябва да бъде спряно и наказано сега. Никакви компромиси, никаква гъвкавост, никакви изправителни домове, толерантност и „разбиране”. Вяра, заради която е готов да умре.

Професор Х

Х-Мен е комикс за човешките права и малцинствата, за това какво е да си различен – на ръст, на цвят или сексуална ориентация. Чарлз Екзевиър е професор, статистическа справка показва, че университетите са пълни с либерали. Изключения правят факултетите по политически науки и икономика. Чарлз е биолог и пацифист – чист либерал.

Наказателят

Преди да стане това, което е Франк Касъл е студент в семинария. Там открива, че има проблем – не може да дава опрощение на съгрешилите. Затова напуска и става морски пехотинец. След като семейството му е убито, той започва лична война с престъпния свят. Отхвърля компромиси, преговори, взаимни услуги, сделки и празна реторика. Франк е за свободното носене на оръжие, но не защото е десен, а просто защото е бесен. Политически, той е безразличен. Може да пречука и ляв политик, и десен.

V

Анархист, точно какъвто е и създателят му Алън Мур. V говори с графити като този: „Хората не трябва да се страхуват от правителството. Правителствата трябва да се страхуват от хората.” В комиксът V e истински анархист, във филма – не чак толкова, за да не уплаши американската публика. Той вярва, че анархията е свят без лидери, но не без ред, без управляващи, но не и без правила.

Дедпул

Непукист, нихилист, който би гласувал за партията на Чичолина или би учредил своя като… Партия против продълженията на Star Wars например.

Тор

Де факто е бог, де юре – принц. Един вариант е да подкрепи парламентарна монархия. Друг вариант е да си смени пола и да стане лице на феминизма. Упс, това стана миналата година.

Червеният Череп

Хайл, Хидра! Йохан Шмит е син на алкохолизиран немски селянин на име Херман и съпругата му Марта. Майката бива пребивана в продължение на години от съпруга си. И ако това не ви подсеща за Адолф Хитлер – ето една червена следа. В оригиналната история Адолф Хитлер назначава Йохан за шеф на групата си за терор.

Омега Ред

Аркадий Росович има биография, която ни е позната. Той е проект на КГБ. По-късно е нает като убиец от руския мафиот Иван Пушкин. След като се уморява да бъде лакей Омега става шеф на Червената мафия в Ню Йорк. Посткомунист с фашистки уклон.

________________________________________________


*Важна бележка: Всеки комикс герой се променя през годините. Това зависи от времето и личните гледни точки на хората, които работят върху комикса. Аз спекулирам върху основните черти и централната история около всеки характер, които търпят по-малко модификации.

Свързани постове:

Филми по комикси 1

Филми по комикси 2

 

3 thoughts to “Как биха гласували любимите ви супергерои?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *