Skip to main content

Черният рицар възкръсва в бяло

 

The Dark Knight Rises 2012 (Черният рицар: Възраждане) е супер. Ако обичате Батман, ще ви кажем защо.

________________________________________________

Кратка история на Б.

Батман се появява за първи път в Detective Comics №27, 1939. Създателят му Боб Кейн измисля своя супергерой без никакви суперсили. Батман не е бог, не е мутант, не е от друга планета, не е генетичен експеримент, химичен опит или следствие от ядрена катастрофа. Батман е човек.

Митът на този човек ще се променя често, за да бъде в духа на времето. В началото той е измъчена душа, мъж търсещ отмъщение, черен кръстоносец срещу силите на мрака.

През ’60-те Батман е осветен, оцветен, оживен – дават му кола, пещера, ТВ шоу и даже усмивка.

 

Отпечатък в поп културата. Богата колекция от ономатопеи, които можете да видите по тениските и днес. Batman (TV series) 1966-1968,

 

През ’70-те обаче целият жанр запада, за сметка на новопоявилите се ъндърграунд комикси. Хората нямат нужда от супергерои до средата на ’80-те. Тогава двама души променят всичко. Алън Мур създава Watchmen, 1986, а Франк Милър Batman: The Dark Knight Returns, 1986. За света на комиксите те са това, което е „Мидълмарч” за викторианската литература или „Великият Гетсби” за ерата на джаза.

Милър реконструира напълно Батман, за него героят е: “морална сила, съдия, човек можещ и готов да отсъди и накаже, за да има справедливост”. Художникът създава изцяло нов Готам сити – пълен със сенки и вътрешни демони.

Промененият начини на разказване и рисуване привлича нова вълна от читатели – възрастните. Супергероите се завръщат сурови, сърдити и анти. Раждат се: The Punisher, Sandman, Hellblazer, Spawn.

В края на ’80-те Warner Brothers решават, че е време. Предвидливо се доверяват на Тим Бъртън и на 50-тия рожден на маскираният отмъстител се появява Batman 1989 (Батман), най-печелившият кино проект за времето си.

Следва цунами от филми по комикси.

________________________________________________

Филмът

Не е гениален като Inception 2010. И няма да вземе Оскар за Най-добър филм. И има логически грешки. И дупки в сюжета. И предсказуеми развръзки. И ненужно близки кадри, които убиват цялата хореография на боя. И преди да ми кажете, че този път героите не са толкова дълбоки, колкото миналия – поспрете и помислете.

Това не е историята на Амадеус, Лорънс Арабски или Чарлз Кейн. Обсъждате мъж с маска, PVC костюм и наметало. Обсъждате филм в жанровия пояс на Barb Wire 1996 (Бодлива тел), Steel 1997 (Стомана), Elektra 2006 (Електра), Ghost Rider 2007 (Призрачен ездач) и останалите шарени бози наливани на поточна линия от Marvel. Апропо, на въпрос как избират режисьор един от техните хора отговаря: Как? Миии, който е най-евтин.

Мнението ми в едно изречение:

Конвенционален, бомбастичен и задоволителен завършек на почти перфектна трилогия по комикс.

________________________________________________

Трилогията

Нолан направи в киното това, което сториха Милър и Мур в комикс вселената – смени гледната точка. Той комбинира комикс и филм ноар, екшън, и драма, реализъм, и фантастика.

Построи Готам сити и покани изключителни актьори да заживеят в него – като милиардер, иконом, полицай, прокурор… После възроди Батман, издигна го от карикатурно-пародийните низини, до които го беше свалил Джоел Шумахер. Чрез него изследва морала, идентичността, хаоса, вярата, насилието, грешките, страха, отчаянието и надеждата.

Кристофър Нолан спечели 9 номинации за Оскар с филми по “инфантилни рисунки”, защото не се отнесе инфантилно.

________________________________________________

Бъдещето

Това ли е краят? Естествено, че не. Може би след 5, а може би след 10 години Батман ще се върне на големия екран. Кой ли ще е следващият режисьор, който ще го преоткрие?

Куентин не става, защото е заклет Супермен фен. Дейвид Финчър ще бъде твърде близък до Нолан. Пол Грийнграс – ще се справи по-добре с бойните сцени. А какво ще кажете за Никълъс Рефън? Дарън Аронофски? Алфонсо Куарон? А защо не Тарсем Сингх, но в комбинация с добър сценарист. Само не и Майкъл Бей.

________________________________________________

 

Това са още 9 заглавия, с които можете да си направите великолепната Батман десетка – приятна прожекция.

5 thoughts to “Черният рицар възкръсва в бяло

  1. Съгласен съм. И аз си мислех, докато гледах – каква е целта на Бейн. А също в края ме подразни Марион Котиярд, но няма да издавам сюжета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *