Skip to main content

With great power comes great irresponsibility

Deadpool 2016

От Deadpool 2016 (Дедпул) мирише на кръв и на пари.

Само през първия си уикенд, той направи $260 милиона, разбивайки всички рекорди за филми, забранени за деца под 16 години. Печелят тези, които рискуват. Не винаги, но когато печелят – печелят много.

Това е и темата – рискът. Непочтителността към нормата. Бунтарството към нещата такива, каквито са. Дедпул е антиестаблишмънт, антисмъртен антигерой.

Deadpool 2016

Макар да започва живота си като повечето герои на Marvel – демек, задигната версия на герой, който вече е създаден от DC, Дедпул бързо си намира ниша, в която е празно. Абсурд. Цинизъм. Нихилизъм.

Deadpool 2016

Deadpool 2016 деконструира жанра още с уводните си надписи. Те не са с имената на актьорите, а със стереотипите, които играят. В този филм ще видите: „Готината кака”, „Пичагата”, „Смешният приятел”…

Deadpool 2016

Филмът нарушава и правилото, че разказът трябва да е подреден и хронологичен. Той скача напред-назад из спомени, сънища, референции и ремарки. Препратки към други филми, анимации и комикси, сигурен съм – изпуснах повече, отколкото забелязах.

Deadpool 2016

Има сцена, в която Дедпул посещава имението на X-мен, но там виждаме само двамата треторазрядни мутанта, които му помагат във филма. Абе, защо това имение е толкова празно? Тия от студиото са ебати скръндзите, не дадоха пари за истински Х-мени – възмущава се Пул.

И наистина – производственият бюджет е едва 20-25% от това, което харчат подобни филми. Дедпул постоянно си забравя я мунициите, я раницата с пушките, защото няма пари за големи престрелки и сцените с мечове са по-евтини. Подобни самоиронични напомняна, подхвърляния и гаври са постоянни.

X-Men Origins: Wolverine 2009

Дедпул подбива дори актьора, който го играе – Райън Рейнолдс, като осмива не само предишното му провалено превъплъщение в героя – X-Men Origins: Wolverine 2009 (Х-мен Началото: Върколак), но и цялата му кариера.

Deadpool 2016

Deadpool 2016 е кървав, вулгарен, поп потоп от екшън. Първият и последният успешен филм с подобен – написан от потни 15-годишни момчета, сценарий бе Lara Croft: Tomb Raider 2001 (Лара Крофт).

Чувството за хумор също е пубертетско. Знаем състоянието на комедията като жанр – Deadpool 2016 (за жалост) ще бъде най-смешният филм, който ще гледаме тази година. Разсмях се на няколко фрази, на откраднат скеч от Монти Пайтън и на изненадващите Бъгс Бъни реакции. Дедпул е Бъгс Бъни с маска и чифт мечове.

X-Men Origins: Wolverine 2009

Като изключим Райън Рейнолдс останалите актьори правят това, което правят по принцип. Морена Бакарин е „Готината кака”. Джина Карано бие хората. Ти Джей Милър е Ти Джей Милър – барман. Ед Скрейн е „Британският злодей”, характерът е толкова куц, че може да влезе в класацията ми за куци злодеи.

Deadpool 2016

Знам, трудно е да се адаптира на друг език, особено поп културни хулиганства и вербални безчинства, но филмът заслужава по-добър превод. Може би не е имало време.

Хубавото е, че се забавлявах. Пул убива много хора, но и филмите по комикси. Поне би трябвало. Поне искам. Но знам, че няма. Сега всички филми по комикси ще се напълнят с псувни, пици, цици, нелепици и консуматорска язвителност.

Мнението ми в едно изречение:

Инфантилен по душа, но не водете децата, че ще ги съсипете отрано.

 

Свързани публикации:

Как биха гласували любимите ви супергерои?

2 thoughts to “ With great power comes great irresponsibility

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *