Skip to main content

Защо Холивуд е пълен с леви извратеняци?

Get Out 2017
Get Out 2017

Дразни ли ви това заглавие? Ако да, сигурно спусъкът на възмущението ви е дума „леви“, а не „извратеняци“.

Нека разясня.

Запознати ли сте с теорията за морала на Джонатан Хайд? Ако не – ето я накратко. След изследване на десетки хиляди хора от целия свят, Хайд и колегите му регистрират универсална система за ценности, която е в основата на „интуитивната ни етика“.

Angel-A 2005
Angel-A 2005

Тя включва 5 фундаментални двойки, отношението към които ни определя като консервативни или либерални личности. Те са:

Грижа/вреда – инстинктът, да ни пука за другите, когато ги боли, когато са в нужда или опасност. Тук се раждат добродетели като любезност, доброжелателство, милосърдие.

Справедливост/измама – изразява нуждата ни от реципрочност. Тук се коренят идеите ни за справедливост и пропорционалност.

Лоялност/предателство – нуждата да сме част от стадото, глутницата, прайда, племето. От тук извира способността ни да изграждаме тандеми, отбори, екипи, коалиции, народи. Това е основата на добродетели като преданост, патриотизъм, жертвоготовност.

Авторитет/подчинение – като повечето бозайници и хората се вълнуват от йерархията. Така, като вълците търсят алфа-водачът, хората търсят своите лидери. Това е основата за добродетели като почтителност и уважение на традициите, законите, правилата.

Святост/деградация – желанието ни да сме повече от животни. Стремежът да се извисим, да живеем благородно, чисто, целомъдрено. Най-често външният израз на тази нужда е контрол над тялото и телесното – секс, храна, хигиена.

Sex_and_morality.002

Ние се раждаме готови за тези ценности. Те са моралната ни „чернова“. Дори бебетата реагират на някои от тях – нещо, което доказва в опитите си психологът Пол Блум. Но в зависимост от културната среда – в която растем, рейтингът им се променя.

Ако се оформим като консервативни, ще приемаме за важна част от морала всяка една от тях. Ако сме либерални, моралният ни „мозък“ ще регистрира само две – Грижа и Справедливост. И това е така, независимо на кой континент живеем.

Milk 2008
Milk 2008

Ако сме либерални ще заставаме на страната на слабите, бедните, болните, мигрантите, различните, потиснатите, жертвите. На всяка цена. Дори в името на хаос и революция. Не само, че няма да регистрираме другите три ценности, но ще се борим срещу тях. Ще оспорваме авторитетите, ще осмиваме патриотизма, ще проповядваме сексуална свобода.

Теоретично двете гледни точки – либерална и консервативна, трябва да се балансират. И да! Практически всяка една от тях има своите крайности.*

Защо Холивуд прави филми за педофилите в католическата църква, но няма филми за педофилите в Холивуд?

Spotlight 2015 / Our Fathers 2005 / Doubt 2008
Spotlight 2015 / Our Fathers 2005 / Doubt 2008

Огромно мнозинство от хора работещи там се самоопределят като либерални или леви. Това е странно, защото публиката в Америка и почти навсякъде по света предпочита филм с консервативни герои. Тези филми правят средно 5 пъти повече пари.

Повечето зрители искат доброто да бие злото, истината да триумфира над лъжата, справедливостта да надделее над неправдата, лоялните да бъдат възнаградени, изневерилите да бъдат наказани, красивото да разцъфне над грозното.

Алън от Two and a Half Men 2003-2015 е символ на задръстените съпрузи / Ланс от The Skeleton Twins 2014 обича жена си и иска да имат деца, но тя тайно взима противозачатъчни и му изневерява с когото й падне / Скот от Everyone Says I Love You 1996 на Уди Алън става консервативен, защото има аневризма, буквално мозъкът му е увреден / Гил от Midnight in Paris 2011 е отворен либерал, докато гадната му съпруга е продукт на консервативно семейство
Алън от Two and a Half Men 2003-2015 е символ на задръстените съпрузи / Ланс от The Skeleton Twins 2014 обича жена си и иска да имат деца, но тя тайно взима противозачатъчни и му изневерява с когото й падне / Скот от Everyone Says I Love You 1996 на Уди Алън става консервативен, защото има аневризма, буквално мозъкът му е увреден / Гил от Midnight in Paris 2011 е отворен либерал, а гадната му съпруга е продукт на консервативно семейство

Но Холивуд произвежда филми, в които ще откриете систематично, даже яростно неуважение към: въздържание, брак, вярност, патриотизъм, смирение. Герои, които ги изповядват често са представени като: смотани, смешни, страшни, опасни, луди.

Хавиер Бардем за (RED) / Памела Андерсън за Peta / Том Хидълстън за UNICEF / Кара Делевин за Do something
Хавиер Бардем за (RED) / Памела Андерсън за Peta / Том Хидълстън за UNICEF / Кара Делевин за Do something

Звездите – не само в творчеството си, но и публично застават зад каузи за бедните, болните, черните, хомосексуалните, жените, децата, животните. Но личният им живот е изпъстрен с примери за: гордост, нарцисизъм, декадентство, чревоугодничество, зависимости от храна, алкохол, наркотици, промискуитет.

Според проучването на либералната телевизия MSNBC 60% от американците смятат, че това е неморално.

Белите герои в Get Out 2017 са расисти, които се крият под маската на либерални университетски преподаватели от средната класа
Белите герои в Get Out 2017 са расисти, които се крият под маската на либерални университетски преподаватели от средната класа

Кратко и добро определение на лицемерите е, че това са хора, които „говорят едно, но вършат друго“. С други думи, лицемерието за повечето от нас е поведенческо несъответствие. Фалшифицирана добродетелност. В същият момент, когато някой говори за глобалното затопляне, той ползва частен самолет, който изхвърля стотици тонове въглероден диоксид. Докато дарява пари на феминистки организации – изнасилва жени.

National Theatre: An Introduction to Greek Theatre
National Theatre: An Introduction to Greek Theatre

Иронично, но майка на лицемерието са актьорите. Коренът на английската дума за лицемерие – hypocrisy, е гръцката дума „хипокризия“, която обозначава театрална пиеса, роля, да се преструваш на някой друг.

Мотив да го правиш може да е изгода, но може да е и „стратегическо морализаторство“. Някой може да проповядва високи етични принципи, за да компенсира психологически недостатъци, които осъзнава. Например прокламирам моногамия и заклеймявам полигамните, на които обаче вътрешно завиждам.

Как се защитават извратеняците?

Irreversible 2002
Irreversible 2002

Обвиненият в изнасилвания и сексуални посегателства – продължили над 30 години, Харви Уайнстайн обеща, че ще се лекува и ще направи филм срещу оръжията. Така личният „бог“ на Мерил Стрийп се декларира като морален, защото го е грижа за живота на другите.

Seven 1995
Seven 1995

Кевин Спейси, обвинен в педофилия, се „разкри“ като хомосексуален. Целта бе да се декларира като жертва. Видите ли, аз съм морален, защото съм част от малцинство.

The Virgin Spring 1960
The Virgin Spring 1960

През 2014 един от най-известните британски ПР-и Макс Клифърд отиде в затвора за 8 години, заради посегателство над момичета на възраст 14-19 години. Той бе скандализиран, че е „нападан“, макар да е с произход от работническата класа, поддръжник на лейбъристите и често работи за гей каузи и организации. Видите ли, аз съм морален, грижа се за „малкия човек“.

Джими Савил
Джими Савил

Едва след смъртта на журналиста и лице на BBC Джими Савил обществото „откри“, че той е педофил и некрофил, който е насилвал десетки хора, на възраст от 5 до 75 години. Савил дарява над 40 милиона паунда на детски болници и клиники.

Много повече пари за медицински изследвания дарява милиардерът Джефри Епстийн – осъден педофил. Смята се, че поне една от Нобеловите награди за медицина се дължи на парите му. Частният му самолет е известен като „Лолита експрес“ – на него той организира оргии с 12-13-годишни момичета.

Roman Polanski: A Film Memoir 2011
Roman Polanski: A Film Memoir 2011

Роман Полански – беглец от американското законодателство, не разбира какъв е проблемът да дрогираш 13-годишна и да я изнасилиш анално. Все пак, майка й я е изпратила. Компания му правят Р. Кели, Бил Козби, а от миналата седмица бе обвинен и Дъстин Хофман.

Хората са способни да извършват чудовищно неморални действия, но изглежда са снабдени с психологически механизми за освобождаване от отговорност. Дали тези – иначе загрижени за братството и равенството мъже, имат проблем да разберат какво са извършили, защото сексуалното не е част от личния им морален кодекс? Това бих попитал Джонатан Хайд.

Sex and The City 1998-2004
Sex and The City 1998-2004

Имам освободена позната, за която сексът е „като да си бръкнеш в ухото“ – демек, нещо обичайно, даже банално, нужда, нищо специално или морално.

Ако мислите така, ще приемете, че сексуалните взаимоотношения са quid pro quo или на български танто за кукуриго. В Холивуд – още от раждането му, сексът е транзакция. Хауърд Хюз е по-красива версия на Харви Уайнстайн, но е правил същото. Режисьорите Джеймс Тобак и Браяън Сингър „ловуват“ момичета и момчета като обещават пари, и слава.

Мерилин Монро в All About Eve 1950 - играе себе си, амбициозна жена, която спи с критици и продуценти, за да пробие в Холивуд / София Лорен в Era lui... sì! sì! 1951, тук играе под името София Лазаро / Барбара Пейтън в Bad Blonde 1953 - официално е арестувана за проституция / Денис Ричардс отрича да е била проститутка, но не коментира била ли е ескорт
Мерилин Монро в All About Eve 1950 – играе себе си, амбициозна жена, която спи с критици и продуценти, за да пробие в Холивуд / София Лорен в Era lui… sì! sì! 1951, тук играе под името София Лазаро / Барбара Пейтън в Bad Blonde 1953 – официално е арестувана за проституция / Денис Ричардс отрича да е била проститутка, но не коментира била ли е ескорт

Причината за толерантното отношение на наблюдателите на тези изяви е, че те са и (съ)участници. Много от звездите са бивши проститутки, стриптизьорки, екзотични танцьорки, ескорти. Доста от мъжете също, проверете биографията на Ал Пачино – ще се изненадате.

House of cards 2013-
House of cards 2013-

На Оскар Уайлд се приписват думите, които героят на Кевин Спейси цитира: „Всичко на света опира до секс, без самия секс. Сексът е власт“. Това е и реплика, която чуваме от Холивуд, като обяснение на случващото се. Тя е феминситки политизирана и невярна.

Planet Earth II 2016 - научнопопулярният филм на BBC показа сцена на „изнасилване“, която шокира много зрители
Planet Earth II 2016 – научнопопулярният филм на BBC показа сцена на „изнасилване“, която шокира много зрители

Понякога сексът е властово изживяване, но преди всичко е… секс. И затова има десетки проучвания. Изнасилването се дължи на множество мотиви, които включват, но не се ограничават до: сексуално удоволствие, отмъщение, забавление, контрол. Правят го мечките, правят го лъвовете, правят го красивите и защитени снежни леопарди. Правят го маймуните. Правят го хората.

Предполагам това е имал предвид Робърт Ардрей, когато е написал „родени сме от издигнали се маймуни, а не от паднали ангели.“ И тук свършваме с началото – как бихме могли да стимулираме моралната ни нужда да сме повече от животни?

_______________________________________________

 

*По-късно, отново на база изследвания, Хайд добавя и Свобода/потисничество.

Свързани публикации:

Как биха гласували любимите ви супергерои?

Където и да седна съм център на света – опияняващото усещане за всемогъщество

Колко струва Майкъл Мур?

3 thoughts to “Защо Холивуд е пълен с леви извратеняци?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *