Skip to main content

Квадратът

The Square 2017
The Square 2017

Амбицията на Рубен Йостлунд е да прави филми, които хората да обсъждат на вечеря. Последният му филм спечели Златната палма в Кан и загуби Оскар в категория Чуждестранен филм.

Да го обсъдим.

The Square 2017
The Square 2017

The Square 2017 (Квадратът) разказва за моменти от живота на Кристиан, уважаван куратор в музей за модерно изкуство. Затова повечето хора смятат, че…

The Square 2017 осмива модерното изкуство

Истина е, има няколко скеча посветени на това. Например чистач от галерията замита „творба“, която се състои от купчини пепел и пръст. Апропо, много от сцените във филма са взети от реалността.

The Square 2017
The Square 2017

Подобни инциденти са чести. През 2014 чистачка в италианска галерия изхвърли част от експонатите, защото помислила, че са боклуци. Същото се е случвало в Tate Britain и галерия Saatchi, a през 2001 бе изхвърлена част от експозиция на Деймиън Хърст.

Венера Милоска от изпражнения / 90 превръзки пропити с менструална кръв / NYC Garbage Cubes
Венера Милоска от изпражнения / 90 превръзки пропити с менструална кръв / NYC Garbage Cubes

Модерното изкуство е боклук. Буквално.

Levitated Mass
Levitated Mass

То дава повод да бъде критикувано и заслужава да бъде подигравано. Например „Левитирана маса“ е 340-тонен къс скала, чието транспортиране отнема 11 дни. Машините, които го доставят изгарят по 567 литра бензин на вечер. Иначе – да живее екологията!

„Статичното изкуство“ струва на Los Angeles County Museum of Art 10 милиона долара. Иначе – Лос Анджелис е „столица на бедността“ в Америка. Над 1 милион бедни и почти 60 000 бездомника биха аплодирали концептуалната полюция на артиста.

Mickey Blue Eyes 1999 / В реалността синята картина е продадена за $43,8 милиона, а червените драсканици за $46,4 милиона
Mickey Blue Eyes 1999 / В реалността синята картина е продадена за $43,8 милиона, а червените драсканици за $46,4 милиона

Модерното изкуство е и начин да перете пари. В комедията Mickey Blue Eyes 1999 (Мики синьото око) мафията направи схема, която включваше героя на Хю Грант, служител в аукционна къща.

La grande bellezza 2013
La grande bellezza 2013

Съвременното изкуство е повече скандал, маркетинг и сеир, отколкото изкуство. Паоло Сорентино го взе на подбив в La grande bellezza 2013 (Великата красота). А Уди Алън се присмя на експертите по темата с 2-минутна сцена в Midnight in Paris 2011 (Полунощ в Париж). Да му отделиш 2 часа и половина е прекомерно. Тогава…

The Square 2017 осмива лицемерието на ляво-либералната интелигенция

Квадратът е арт инсталация – пространство, в което влезлите са равни и защитени от всичко. Теория за това какъв би трябвало да е светът.

The Square 2017
The Square 2017

Консервативният философ Роджър Скрътън забелязва, че: Интелектуалците естествено са привлечени от идеята за планирано общество, вярвайки, че именно те заслужават да го планират и управляват. Същото наблюдение има и левият критик Лионел Трилинг: „В сърцето на всеки интелектуалец е скрита надеждата за власт, жаждата да направи идеите си реалност, като ги наложи на ближните си.“

Извън утопията на квадрата – в реалността, под роклите и воалите, шалчетата, и саката се крият гладни, страхливи, завистливи и жестоки маймуни.

The Square 2017
The Square 2017

След помпозната реч на Кристиан, която прелива в репетирана чистосърдечност, публиката от сноби се втурва към шведската маса като гладен добитък. Главният готвач ги спира с викове – като овчар стадото си.

The Square 2017
The Square 2017

Взета от реалността, а не от театър на абсурда, е сцена в която претенциозен артист разказва за проекта си, а мъж от публиката – със синдром на Турет, започва да крещи „Кур!“, „Путкаааа!“, „Боклук!“ и „Покажи си циците!“ – към водещата. Понеже са „толерантни“ артърите се съобразяват с него, вместо да го помолят да напусне, докато овладее пристъпа си.

The Square 2017
The Square 2017

Същото се случва и с модерен шведски баща, който разнася ревящото си бебе навсякъде и деградира работния процес за всички.

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes 1984
Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes 1984

Ясна е сцената с пърформанс, в който гол до кръста мъж влиза в зала с меценати и започва да се държи като Тарзан.

The Square 2017
The Square 2017

Човекът-маймуна агресивно антагонизира мъжете, за да утвърди доминантен статус. Публиката e благоприлична, но зад нервен смях.

The Square 2017
The Square 2017

Изпълнителят се опитва да изнасили една от жените. Това предизвиква сборичкване и меле. И тази сцената е вдъхновена от реалността.

The Square 2017
The Square 2017

Кристиан прави поредица от смешни и трагични грешки, защото се е откъснал от истинския живот. Но и поради страх, породен от предразсъдъците, които иначе публично отрича или вменява на другите. Единственото изкуство, което се практикува е това на лицемерието.

Cachе 2005
Cachе 2005

За същото разказват Cachе 2005 (Скришна игра), Get Out 2017 (Бягай) и The Meyerowitz Stories 2017 (Историята на семейство Майровиц) – единият маскиран като трилър, другият като филм на ужасите, а третият като семейна комедия.

The Square 2017 коментира отчуждението

Силата на Рубен Йостлунд не е комедията, а психологията.

Force Majeure 2014
Force Majeure 2014

Той е познавач на човешката душа. Доказа го с Force Majeure 2014 (Форсмажор), лавина от невроза, тревога и междуличностни дисонанси, които затрупват нормалното общуване между хората.

The Square 2017
The Square 2017

Образите и ситуациите въздействат, защото са прозрение в човека. Сцените между Кристиан и американска журналистка с която спи (Елизабет Мос) са конфузни, но отлични. Между тях няма доверие, дори след като са правили нещо интимно.

Когато за първи път пих със скандинавец ми направи впечатление колко настървено го прави. В средата на напиването си, той спря и попита дали някой има маркер. Когато се намери черен флумастер, той си запретна ръкава до лакътя и написа точния си адрес. Попитах защо го прави. Отговори ми, че това било практика в родния му град. Ако припаднеш, хората ще те качат в такси, което ще те закара на адреса написан на ръката ти. Таксиметровият шофьор щял да се самообслужи от портфейла ти и да те прибере у вас. Невероятно, нали?!

Кристиан разказва подобна история от детството си. Къде изчезна доверието между хората – ще попита той.

The Square 2017
The Square 2017

Животът на Кристиан и хората около него е една голяма преструвка, имитация, фалшификация. Всеки лъже всички за всичко, докато децата се изпълват с тихо презрение.

Мнението ми в едно изречение:

Отлична идея, от чието изпълнение бих отрязал поне 30 минути.

Свързани публикации:

Защо всичко е толкова политизирано?!

Защо Холивуд е пълен с леви извратеняци?

WTF, изкуство!

За пропагандата и силата на образа

4 thoughts to “Квадратът”

 1. Добра рецензия, определено показва една жестока дисекция на обществото, на лицемерната доброта на всеки от един от нас, на скрития егоизъм, на снобското отношение към изкуството, на сконфузните мимолетни връзки и на липсата на човечност… Абсолютно заслужена Златна Палма в Кан! Не бих махнал и 10 секунди.

  1. Ще влезе в листата ми с най-добри филми, които съм гледал тази година. И браво на София филм фест, че го показаха в България

 2. Напълно съм съгласен с ревюто ти.

  След като спечели в Кан прочетох коментар, в който авторът се чудеше как журито е дало награда на филм, който им се подиграва. Това беше един от първите въпроси, който си зададох и аз.

  Много ми харесва начинът, по който показва напълно неадекватния в истинския живот куратор, от когото се очаква да ни напътства в живота.

  Сцената с ядосаното момченце беше супер смешна.

  Отдавна не бях гледал филм, който по такъв майсторски начин да иронизира живота на превзетия човек във всяка една сцена.

  Но да, ако се беше вместил в 2 часа, щеше да се гледа много по-приятно.

  1. „След като спечели в Кан прочетох коментар, в който авторът се чудеше как журито е дало награда на филм, който им се подиграва. Това беше един от първите въпроси, който си зададох и аз.“ – Почти през цялото време и аз задавах този въпрос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *