Skip to main content

Планина

Mountain 2017

Дженифър Пийдъм, режисьорът на Sherpa 2015 (Шерпа), ни предлага наслада за очите и може би ушите. 

Mountain 2017 (Планина)  е амалгама от четири компонента, която на моменти става миш-маш.

Фотография

Планини, канари, върхове, зъбери и чукари, водопади, листопади, и ледени каскади. Колкото по-голям и модерен монитор имате, толкова по-добре. 

Mountain 2017

Ще видите едни от най-красивите, величествени и грандиозно-монументално-чудовищни кадри на топографско-релефната земна форма. Те будят възхищение, възторг и захлас, страх, ентусиазъм и радост, че си жив, че си землянин. 

Музика

Предимно класическа струнна музика, на места Бетовен, на други – неоригинално, Вивалди, а на трети композиции на Ричард Тогнети, композиторът на саундтрака. 

Mountain 2017

Целта е географско-геодезична синестезия. На места се получава, на места не чак толкова.  

Уилям Дефо

Е в ролята на разказвач. Дикторските му способности – поне за мен, са съмнителни.

Mountain 2017

Гласът му – макар и специфичен, е неподходящ. Той е дрезгав, даже хриплив, имате чувството, че е пушач, който трябва да се изкашля. Това прави дикцията му неясна, тя изпитва затруднения при комплексни словосъчетания. 

Текст

Той е без разказ, а е медитация, наброски, мисли, впечатления. Стилът е псевдопоетичен. Напоследък (да речем последните 5-6 години) този начин на писане е модерен. Не само в документалистиката и арт филмите, но дори и в рекламата (англо-американската, а не българската). Привиден лиризъм, чиято цел е да демонстрира, че пишещият е хем чувствителен, хем умен. 

Mountain 2017

Докато камерата ни показва черни, остри зъбери, брулени от леден вятър. Текстът ни казва, че планините са “exquisite” – прелестни, изискани, елегантни, грациозни творения на природата. Което освен глупаво е и претенциозно, особено на фона на класическа музика. Текстът описва – като литературен критик, нещата, които вече виждаме. На места Уилям Дефо сякаш сам не вярва какво чете.

Мнението ми в едно изречение:  

Красива гледка, която можете да гледате без звук. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *