Skip to main content

Източен отговор

 

Ляво: Гоя,офорт El sueño de la razón produce monstruos; Дясно: постер Sound of My Voice 2011 / Ошо приветства последователи

 

Преди месец – а може би два, чух, че окръжната прокуратура в Русе е внесла обвинителен акт (за неплатени данъци) срещу три врачки, които заработили 1 300 000 лв. от глупавите и болните.

Това ме наведе на мисълта, че разпада на религията на Запад кара все повече търсещи индивиди да погледнат към езотериката на Изток. Хората сме такива. Това е рефлекс, останал от ранното детство на човешката цивилизация, когато подобно на бебета сме имали нуждата да се вкопчим в нещо.

Философът Джереми Бентъм пише, че има два типа хора – тези, които разделят света на две и тези, които не го. Е, това са двата типа нови вярващи.

Лайфстайл набожници

След като превърнаха милосърдието в показност знаменитостите се обърнаха и към религията. Повечето от тях са закърмени като католици или протестанти, но това е твърде ретро, твърде банално. Нуждата от още внимание ги накара да открият забравени, тайни или фентъзи религии (последното може да се отнесе към религиите по принцип).

Всеки знае, че Мадона е почитател на кабала, Том Круз е сциентолог, а Деми Мур е влюбена в Дийпак Чопра. Модата в религията се пренесе към сегмент от западното общество, който можем да наречем: „лайфстайл кифли”. Те споделят отвореност към нови изживявания, пътувания, псевдонауки, псевдомедицина, мистицизъм и опасни диети. Освен избор на „модерните” източните езотерики са в сърцето на слактивистите и всички декоративно загрижени хора.

През 1981 немският режисьор Волфганг Доброволни успява да заснеме уникален за времето си филм – Ashram in Poona. Филмът показва практиките в ашрам ръководен от мистичния индийски гуру Бхагван Шри Раджниш, преди това известен като Чaндра Мoхан Джeин, а след това само като Ошо.

Посетителите на спиритическия санаториум биват помолени да оставят: „Разума и сандалите си на входа”. А след това да се отрекат от всичко материално, което ги притиска. Материалната тежест винаги бива поемана от гуруто, който се сдобива с най-голямата частна колекция от автомобили Rolls-Royce в света. Но това е смешната част. Истинският ужас започва, когато последователите започват да бъдат „просветлявани”. И ако не ни пука за лайфстайл набожните, то втората голяма група търсачи е наистина в опасност.

 

Проповед пред комуната, ранчо Раджниш, Орегон

Болните вярващи

Подобни ашрами биват наводнявани от хора с терминални заболявания, лабилни, биполярни и с тежка форма на депресия. Хора, които търсят изцеление, надежда, отговор. Те биват подлагани на системни унижения, изнасилвания, побои. Във филма на Доброволни има сцена, в която млада жена бива заобиколена от агресивни мъже, които я събличат гола, докато крещят обиди в лицето й. Когато жената започва да циври, завладяна от мазохистичното си опиянение, мъжете я обливат с извинения и прегръдки. Казват й, че вече има семейство, че е една от тях.

Ошо

Историята на Ошо е интересна. Под здравословен претекст, но всъщност заради проблеми с данъците, той бяга от Индия и се установява в Орегон, САЩ. Фермата му набира около 2000 последователи, които са третирани като роби. Те организират и провеждат най-големия био-терористичен акт в историята на САЩ – успяват да отровят над 700 души. Но също наводняват града с бездомници, за да повлияят на местните избори, организират покушението на главния прокурор на Орегон и дори планират използването на самолети за терористични актове.

В края Ошо е арестуван, глобен е $400 000 и депортиран. След световно турне се връща в Индия, където умира през 1990.

 

Франсиско Гоя е прав – Сънят на разума ражда чудовища. Истината, отбелязана от Кристофър Хитчинс, е че източен отговор няма. Хората са животински вид с малко междувидово разнообразие. Очакването, че с пътуване до Тибет ще откриете нов тип хармония с природата и вселената е безплодно и напразно.

В древна Гърция хората посещавали оракула в храма на Аполон в Делфи с надеждата, че ще им открие каква съдба ги очаква и посъветва какво да правят. Сигурен съм, че повечето от тях пропускали надписа на входа – „Опознай себе си“, единственият добър съвет, който оракулът могъл да им даде.

 

Подобна публикация: Religulous – един филм за религията

2 thoughts to “Източен отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *