Skip to main content

Как да сте модерна жена?

 

Eat, Drink, Love 2010

Това е моето падение. Моят Зукербърг момент. Сещате се, The Social Network – филмовият Марк Зукербърг се върна ядосан вкъщи и реши да отмъсти на приятелката си – като блогва за нея, после написа гадната програма, която  оценяваше профилите на студентките в Харвард, тя стана основа на Facebook, който го направи най-младия милиардер в света, което го караше да е самотен и тъжен, защото богатите също плачат.

Това, което казвам е, че ще стана милиардер! Не, няма, но ще пиша за жена. Не конкретна жена, а събирателен образ, стереотип, система от навици, вкусове и възгледи, която ме дерайлира, избива ми траверсата и ме заорава в емоционалната баластра.

Говоря за модерната жена и нещата, които я правят такава.

Литературата – е  важна за модерната жена, защото тя търси себе си и духовната хармония. Модерната жена чете: астрология, езотерика, мистицизъм, теософии, чиклит, диети и решения на проблемите с целулита.

За да разговаряте с модерната жена е важно да познавате труда на: Карлос Кастанеда, Хорхе Букай и Паулу Коелю. Термини като: „аура“, „вътрешно мълчание“ „будно сънуване“ „енергийно тяло“, „жива вода“ и „духовна конвергенция“ са задължителни. Споделянето на метафизични притчи и труистични откровения напомня на модерната жена времето, когато е била в 4 клас и си е водела лексикон.

Филмите – са важни за модерната жена, защото са наръчник за романтични увлечения, връзки и любовни диалози. Модерната жена оценява гениалността на филмите като раздвижени модни списания. Те са богат източник на тенденции за обувки, рокли, шноли, прически, дамаски, декорации, сервиране и туристически дестинации.

Туристическите дестинации:

Париж – е важен за модерната жена, защото там тя е “себе си” и защото е родината на Айфеловата кула, модата, романтиката и други неща, които вълнуват Дан Браун.

Индия, Бали, Пукет – са важни за модерната жена, защото дават възможност за този диалог.

–    А в… (въведете име на азиатска дестинация) видях толкова беден/болен/мизерен човек, че абсолютно се шокирах.
–    Сериозно?!
–    Абсолютно! Истината е обаче, че там разбрах за какво става въпрос… (заговорническо кимане)… Открих себе си… Абсолютно, мисля, че се върнах напълно променена. Уф, беее… казах им да сложат кротоните отделно!

Учудващо е, но модерната жена често е права. Върнала се е променена – вероятно е с хронична бактериална инфекция на стомашно-чревния тракт.

Италия – е важна за модерната жена, защото е кръстопът на яки момчета, слънчеви очила с намаление и… е „столицата на дизайна“.

Дизайнът – е важен за модерната жена, защото прави нещата “красивки”, „наджиджени“ , “оформени” и „по-така“. Дизайн е всичко, що е дантела, позлата, пискюли, флорални мотиви и щампи Cavalli.

Legally Blonde 2001

Малките животни – кученца, котенца, пиленца са важни, защото модерната жена има нужда да поддържа разговор с нещо на нейното ниво.

Модерното изкуство – е важно за модерната жена, защото е… модерно и дава шанс за интензивен културен живот между абстракционистичната ноктопластика и сюрреалистичното скубане на вежди.

Фотографията – всяка модерна жена носи скъп фотоапарат и постоянно се лута в търсене на перфектен ъгъл за снимка. Когато го откриете – снима, а след това казва: “Уф, този фотоапарат пак не работи, нов ми е”. Това, което вие наричате случайно улавяне на миг от реалността, тя изживява като създаване на изкуство. Най-чести теми за снимка: изгреви, залези, запотени чаши с коктейли, малки животни и просяци. Последните задължително са черно-бели, за да е тъжно и “арти”.

Латино – ако не сте била на курс по танго и салса – не сте модерна жена. Латино музиката е важна, защото модерната жена обича някой да я води нанякъде, под звуците на мелодраматична музика. Това й дава усещането за сетивен комфорт, опредметеност и надежда, че все още е част от половия подбор.

Удължители, уголемители, удебелители – на коса, мигли, устни, гърди са важни, защото придават линейни измерения на модерната жена, които ви карат да я забележите в триизмерната непрекъснатост около нея. Адът за модерната жена е мястото, на което никой не я забелязва.

Clueless 1995

Важните решения – са важни за модерната жена, те са част от социалните и духовни конфликти, които протичат в агонията наречена живот. Решенията се вземат всеки ден, след драматично хапане на устни, стратегическо обмисляне на възможността някой да е омагьосан, обсъждане на възможността с приятелки “на по кафе” и астрална справка за наличния асцендент.

10 thoughts to “Как да сте модерна жена?

 1. хванал си пулса й да! но колко би била празна земята, ако “модерната жена“ отиде на кино? и след като отиде… 20 години по-късно би била просто “ретро“ … определенията изместват орбитата си в зависимост от гледната точка.

 2. Може ли празнотата да бъде по-празна, ако махнем от нея празнота?

  Шееееее-гувам се! Разбирам това, което казваш. Просто вчера имах случка с поредната модерна жена, което ме накара да наруша редакторската ни политика – наложена от Нуша, но следвана от мен: Без хейтърски текстове.

  Трябваше да отговоря на важен въпрос – Да се автоцензурирам или да бъда себе си. Избрах второто, защото наскоро обещах да съм “по-спонтанен” 🙂

  1. “The right to be heard does not include the right to be taken seriously“ – Hubert Humphrey … спонтанността е добро извинение за емоционалните натури (и аз май съм в този куп) 🙂

 3. Проблемът на написаното не е „спонтанността“, а това, че бъркаш „модерната“ жена с глупава.

  Аз познавам много глупави жени. Всяка от тях притежава нещо дребно, което я изважда успешно от клишето, в което ти е толкова приятно да я мразиш.

  И всяко такова Нещо Дребно е по-добър повод за писане от сборника с Космо-заглавия по-горе!

  Пази се от клишетата, Любо. Те може да значат, че остаряваш. А за това дори не е нужно да порастваш :Р

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *