Skip to main content

14 актьора, болни от доброта

Еди Сибриан, Матю Пери, Чарли Чаплин

Първоначално заглавието за този пост бе: „Твърде добри, за да са лоши”, но бързо разбрах, че бъркам. Една от крилатите фрази на Мей Уест е: „Когато съм добра, съм много добра, но когато съм лоша, съм още по-добра.” Често успехът на един филм зависи от силата на злодея в него. Колкото по-наситен, интересен и страшен е той, толкова повече зрители искат да го видят.

Това са актьори, с постоянна резервация за ролята на добрия герой. А, когато се наложи да седнат в сепарето за злодеи – просто не се получава.

Майкъл Сера


Той е льохманът със златно сърце. Това го направи търсен и богат, но отмина. Днес Майкъл търси различната роля, чрез серия малки, независими проекти. Безуспешно, поне засега.

Сет Роугън

 

Късметът, едва ли талантът, все още работи за Сет. Той продължава да играе себе си – пухкав, приветлив, вдетинен мъж, който може да ви е приятел.

Уил Феръл

 

Глупав, това е думата, с която можете да опишете героя на Уил Феръл. Герой вечен и симпатичен, заради слабоумието си. Моля те, Уил опитай се да направиш поне още един филм като Stranger than Fiction 2006 (Не може да бъде).

Крис Пайн

Погледнете тези очи. Това са очи, на които можете да оставите собствените си деца, без дори да познавате притежателя им.

Погледнете това лице, създадено е да продава ипотечни кредити и всичко друго. Можете да облечете Крис в лекарска престилка или офицерски униформа, да му сложите каубойска шапка, или пожарникарска каска – всичко ще му отива, освен мантията на злодея.

Джулия Робъртс

 

Джулия Робъртс е Джулия Робъртс в над 40 филма. Джулия Робъртс играеше Джулия Робъртс в Ocean’s Twelve 2004! Няма нищо по-досадно, блудкаво и репетативно от нея. Освен Мег Райън.

Мег Райън

„Русокоса, синеока с ефервесцентен характер” е първото изречение от официалната й биография. Мег допусна две холивудски грешки. Първата е, че остаря. А втората е, че се опита да го спре, чрез маркетинг. Тя изостави сладко-закачливите роли, които я направиха звезда и… „инжектира” кариерата си с шок. Снима се в In the Cut 2003 (Нож в раната), един от най-лошите филми, които съм гледал. Това я унищожи. Това и ботоксът.

Уил Смит

Уил Смит е черната версия на Том Круз – плюс 15 см и минус лудостта. Едва ли има „по-бял” черен актьор, усмихнат, спретнат, греещ със семейни ценности. Смит е „добрият американец” дори, когато играе бездомен дилър-наркоман, арестуван за домашно насилие.

Хю Грант

 

Хю! Или по-точно „Уф”! Вече две десетилетия този човек е стереотипът за смотания, но чаровен англичанин, заклещен в романтично-захаросана комедия. Хората му простиха дори, когато го хванаха да кара пиян и с проститутка за 60 кинта, заклещена под волана му.

Джейсън Сийгъл

Е незаконен син на Хю Грант и плюшено мече.

Сандра Бълок

Ето още един пример за обезоръжаващо присъствие. „Сандра Бълок”, името не е първото, което изниква, когато се замислите за „добра актриса”. Но лицето изскача, когато се замислите за добър човек.

Кевин Костнър

Бодигард, пощальон, танцуващ с вълци или русалка, той винаги е с едно изражение. Изражението, което ви кара да се загърнете с американското знаме и да си поръчате ябълков пай с ко̀ла. Костнър се опита да намери друга физиономия, чрез г-н Брукс, психопат масов убиец, но си остава несъстоятелен антигерой.

Том Ханкс

„Всеки глупак иска да играе Хамлет” е холивудски афоризъм, който напомня, че актьорите не осъзнават качествата си. След няколко малки успеха, те се хвърлят към роля, която ги посреща като нажежена крушка молец.

Ханкс е умен, скоро няма да го видим като Хамлет. Когато се погледне в огледалото Том вижда добродушното, честно лице на обикновен човек, който може да изпада във всякакви извънредни, странни или страшни ситуации, но винаги трябва да е вързан с подсигурителното въже на съчувствието. Останалото е гола емоция и сини детски очи.

Пол Ръд

Тенденцията при смарт телефоните е всеки модел да има голяма версия и по-евтина умалена такава. Това е Ханкс Z1 мини. А това е истинска история: когато учи актьорско майсторство в университета, Ръд участва в експериментална постановка на „Макбет”. В нея шотландския пълководец има две версии – „добър Макбет” и „лош Макбет”, играни от двама различни актьори. Ръд е в ролята на… досещате се.

Джаки Чан

Той има няколко опита да излезе извън клишето – играе гангстер и крадец наркоман – неуспешно. Джаки е решил да бъде пример за децата. Героите му не пушат, не псуват, не посягат първи и не правят секс. Винаги са внимателни и учтиви дори, когато ступват някого. Все пак, това е звездата на Mr. Nice Guy 1997 (Добро момче).

2 thoughts to “14 актьора, болни от доброта”

  1. а на мене очите на крис пайн ми приличат на очи на психопат (наясно съм с психопатите пак благодарение на вас)
    давайте още текстове 🙂

  2. Хмммм… възможно е Крис Пайн да изиграе нещо като „Талантливият господин Рипли“, но с това лице хората няма да се плашат, а ще се кефят, че е социопат-убиец 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *