Skip to main content

Как да станеш звезда?

Фото: jpeepz

Много хора смятат, че основната задача на маркетинга е да ни убеди, че получаваме най-добрия продукт или услуга, на най-добрата цена. Това е грешка. Основната задача на маркетинга е да създаде категория, в която сте пръв. Ако сте пръв ще ви запомнят, ако сте пръв ще държат на вас, защото хората са склонни да държат на неща, които са им познати.

Въпросът е: Къде да сте пръв?

В историята. На пазара. На сергията. Грешка! По-добре е да си пръв в съзнанието на клиента, отколкото да си пръв на пазара. Маркетингът не е борба на продукти, а на възприятия. Почти всичко в този свят е илюзия. Ако хората смятат – убедени са, че Мег Раян е добра актриса, то тя е такава – независимо от фактите.

Въпросът е: Как да спечелите възприятията на хората?

Като им кажете, че сте: най-добрите, най-красивите, най-умните, най-оправните, най-надарените и имате чувство за хумор. Грешка! Хората могат да се фокусират върху едно-единствено нещо. Най-мощното средство е да притежавате една дума в мислите им. Volvo – сигурност, Ferrari – скорост. Анджелина Джоли – секс. Независимо какво прави, колко деца още ще осинови, колко народ ще нахрани, колко предмети на изкуството ще купи образът на Анджелина е свързан с тази дума. В съзнанието ви тя не е майка, не е дева, не е светица, нито ценител на модерното изкуството. Тя е 100% секс.

Ако чувате тези неща за първи път от мен, си мислите, че съм адски умен. Благодаря. Създадох маркетингова илюзия, която потвърждава закона за позиционирането. Колко важно е да си пръв. Всъщност всичко това вече е измислено и описано от хора като Ал Рийс и Джак Траут. Тези от вас, които знаят нещо за маркетинг или реклама ги познават. Останалите могат да ги проверят в Google.

В момента Ал Рийс има консултантска фирма – “Рийс & Рийс” със съпругата си Лаура. В това клипче тя обяснява всичко казано горе, използвайки филмови звезди. Сигурно е грозно и цинично да сравняваш хора с паста за зъби. Със сигурност повечето звезди, които ще видите не са особено талантливи актьори – не изпъкват с техника или дълбочина на изпълненията си. Това, което им носи чек от 20 милиона на филм е, че са станали част от нашите възприятия, процесите чрез които разбираме и интерпретираме заобикалящата ни среда.

2 thoughts to “Как да станеш звезда?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *