Skip to main content

За Опра Уинфри, Людмила Живкова, Индия и още нещо

 

 

Днес трябваше да ви разкажа за един малко известен филм на Мартин Скорсезе, защото мисля, че е интересен и не сте го гледали. Но ще го направя утре, защото вчера попаднах на статия за Опра Уинфри.

Всъщност, цяла седмица чета името на Опра Уинфри и то по български форуми. На няколко места, няколко коментатори изразяват едно съжаление, че българската журналистика не била като Опра Уинфри и Лари Кинг. За което само мога да кажа – и слава Богу! Поне относно Опра Уинфри.

Повечето хора, които говорят за Опра Уинфри в България, никога не са я гледали. Тук включвам и няколко преподавателите от Факултета по журналистика. Когато бях в гимназията имахме сателитна чиния, с нея ловяхме сигнал на датски ТВ канал, който поне по 2 часа на ден излъчваше Oprah. А понякога даже имаше маратони, цял ден – Опра.

В златните си години Опра беше това, което в комунистическа България би била комбинацията от: Анахит Тачева, Бригита Чолакова, Людмила Живкова, списание „Паралели“, „Жената днес“, „Бурда”, откриването на НДК, двоен брой на „Некерман”, асамблея „Знаме на мира”, „Златният Орфей“, печеливш фиш от Държавната лотария и директни включвания от Фестивала Сан Ремо.

Опра позира с... Опра

За родените след 1989: В златните си години Опра е това, което днес би било комбинацията от: bg-mamma, списание „Блясък”, курс по псевдонауки, Паулу Коелю на промоция, щипка Дийпак Чопра, шепа комерсиализирано християнство, промивка с приложна психология и освещаване на нов мол – пълен догоре с обувки.

Просто казано – Опра беше (и е) КОЛОСАЛНА. И то не само на килограми.

Родена е в потресаваща бедност от майка слугиня и неуточнен баща. Успява да стане най-влиятелната жена в Америка, първият чернокож милиардер в света и абсолютна медийна царица.

 

Но Опра никога не е била добра журналистка.

Тя е отличен водещ, на най-рейтинговото ТВ предаване в историята на американската телевизия. Тя е умен продуцент, който знае как да печели награди Оскар. Тя е маркетинг гений – от мащаба на Стив Джобс.

Причината всичко, до което се докосва да става пари е една – армията от американски домакини и лелки, които тя умее да предразположи, манипулира и изстиска. Най-често им подарява SPA процедури, нова кола, нова къща или им казва, че: „Да си майка е най-трудната професия на света”.

Първо не е вярно и второ – Опра няма деца. Подобни бисери я правят мишена за много комици като Кати Грифин, Бил Бър и Дейвид Летърман, а Хауърд Стърн открито я ненавижда.

Тройна Опра

Та, докато вечерях ми туитнаха статия, която обяснява всичко много добре и даже смешно. Опра се пенсионира от ефир през 2011. Официално, защото иска да пробва нови неща, реално – поради падащи рейтинги от няколко години.

Сега обаче тя прави Oprah’s Next Chapter, излиза от студиото, за да се среща и разговаря с инспириращи хора, философи, политици, звезди и учители в университета на живота. Последният брой на предаването е  Oprah’s Next Chapter: India. И това, което ви предлагам е статия-преглед на първа серия.

 

 

 

 

1. Защото вече съм писал нещо подобно.

2. Защото авторът е индиец. Какво ли си мислят индийците, когато богати жени от Запада им ходят на гости?

Насърчавам ви да прочетете:

You still eat with your hands? Oprah’s magical mystery tour of India

 

2 thoughts to “За Опра Уинфри, Людмила Живкова, Индия и още нещо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *