Skip to main content

Religulous

 

Бог е любов (1 Йоан 4:8)

 

Миналата седмица хиляди хора, които вярват, че годината е 1433 протестираха по улиците. Викаха, чупиха, палиха и убиха други хора, защото трети хора казали нещо. Това накара хората, които вярват, че е 2012 да се възмутят, но тихо и балансирано.

Една от множеството интерпретации за етимологията на думата религия е, че в западните езици, тя идва от латинското relego – съчетание от re (отново) и lego (в смисъл на “чета”). Намирам го иронично, защото повечето религиозни фундаменталисти са или неграмотни, или незаинтересувани от други книги, освен една – тяхната собствена.

Хората, които вярват, че е 2012 често говорят за “диалог между религиите” – което е оксиморон. Да си в диалог означава, че трябва предварително да допуснеш възможността да не си прав, което автоматически убива всяка религия.

Шапките, забрадките, брадите, косите или липсата на такива, заканите, заплахите, скандирането и насилието са част от маскарада на страха, който се разиграва от хилядолетия. Разрушаването е фундаментален начин да станеш господар, а това е целта на всяка религия – да остане единствена.

 

 

Вярата в свръхестественото е човешка нужда. Природно предразположени сме към чудеса. Ако не е божество, ще е амулет, ако не е врачка, ще е екстрасенс, ако не е утайка от кафе, ще е хомеопатия.

Не ми казвайте, че ви е приятно, когато черна котка ви пресече път или минете под стълба, или лампа, или когато счупите огледало, разсипете сол, или предзнаменователно ви засърби носа. Сигурен съм (защото очевидно можете да четете и сте чели повече от една книга), че веднага след нещо такова си казвате: “Това е само котка, стълба, лампа и утайка от кафе” – чувате гласа на вашия разум.

Точно тази седмица можете да си припомните един документален филм направен за вашия разум. Думата religulous е комбинация от religion (религия) и ridiculous (смехотворен, нелеп, абсурден) и е заглавието на документален филм изследващ религиите. В Religulous 2008 ще видите мъж, който вярва, че е бог и хора, които вярват, че е прав. Други, които вярват, че Земята е на 5000 години и сме яздели динозаври – точно като семейство Флинстоун и трети, които вярват, че чернокожите могат да станат бели – ако вярват.

Ще видите джихадист-рапър, който вярва в свободата на словото, но само докато той говори. Равин, който вярва, че не е имало холокост. Мюсюлманка, която вярва, че религията й е мирна – ще го каже на мястото, на което е прострелян и после заклан Тео ван Гог.

Мисля, че моментът е подходящ.

One thought to “Religulous

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *