Skip to main content

Мания за божественост

Алтернативен плакат на Red State 2011 от Joel Amat Guell
Алтернативен плакат на Red State 2011 от Joel Amat Guell

Секта означава школа или партия. Християните например са една от сектите в Новия Завет. По-късно богословието започва да използва думата за малки религиозни групи, които споделят големи различия с доминантната религия.

Сектите предизвикват разделения, разколи и са „ерес“ – отклонение от официалната догма. Писателят Томас Улф ги определя като „религии, без политическа власт“.

Най-прочутият български сектант е поп Богомил, който живял през 10 век. Популярен еретик и автор на апокрифи е поп Йеремия, който е негов син. Друг българин, който докосва много хора е Петър Дънов, основател на окултно християнско движение, което е регистрирано като религия в България.

Сега ще ви разкажем за Виктор Ташо Хутев, който не е известен колкото Джим Джоунс или Чарлс Менсън, но чието наследство води до смъртта на 80 души в Тексас.

Вечерна молитва, художник Жан-Франсоа Миле, около 1857-1859
Вечерна молитва, художник Жан-Франсоа Миле, около 1857-1859

Виктор Ташо Хутев е роден на 2 март 1885 в село Райково, което днес е квартал на Смолян. Виктор е кръстен в православен храм, a първата му професия е търговец. През 1907, заедно с брат си, решава да емигрира в САЩ. Причината да го направи е, че животът на цялото семейство е заплашен. Защо и как се губи в нашата история. Гладният млад мъж намерил работа в Илинойс.

Уилям Милър (1782 - 1849), баптиският проповедник смятан за баща на адвентизма / Purple Rain 1984 – Принс (1958 – 2016), един от най-известните адвентисти
Уилям Милър (1782 – 1849), баптиският проповедник смятан за баща на адвентизма / Purple Rain 1984 – Принс (1958 – 2016), един от най-известните адвентисти

През 1919 Хутев вече работел като управител на малък хотел. Тогава чул няколко проповеди от представители на Църквата на адвентистите от седмия ден. Харесали му и станал член.

Видение Езекилево в Долината на костите, художник Гюстав Доре / Ангелът се явява на овчарите, художник Леон Франсоа Комер, 1875
Видение Езекилево в Долината на костите, художник Гюстав Доре / Ангелът се явява на овчарите, художник Леон Франсоа Комер, 1875

През 1923 „брат“ Хутев се мести в Лос Анджелис, където станал популярен със своята отдаденост и жар. По същото време Хутев започнал да получава откровения, които се опитвал да преподава на учениците в неделното училище. В началото на 1930 Хутев е отлъчен от адвентистите.

Той не спира. Лятото на същата година Виктор излива възгледите си в 174 страници, озаглавени „Тоягата на Пастира“. Хутев раздал лично черновата си на 33 от лидерите на църквата, но реформаторският му труд не получил подкрепа.

Виктор Хутев и неговата книга
Виктор Хутев и неговата книга

Това само го насърчило. Той основал собствено издателство – The Universal Publishing Association, което публикувало както том 1-и, така и том 2-и на труда му, който вече бил над 500 страници. Тиражът от 5000 е достатъчен, за да събере привърженици. Но Хутев нямал намерение да разцепва църквата. Поне в началото.

Благовещението, художник Хенри Осава Танер, 1898
Благовещението, художник Хенри Осава Танер, 1898

През 1932 се чува за отлъчвания на адвентисти, само заради четенето на книгата. Хутев също е нападнат и бит пред една от църквите. Това налага през 1934, той да организира собствено движение, чието име е заглавието на книгата му. През 1935 Хутев закупува земя до град Уейкоу в Тексас. От тази база, той ще разпространява словото си – повече от 20 години.

Виктор Хутев
Виктор Хутев

Сектата се разраства бързо, на фона на последствията от Голямата депресия и задаващата се Втора световна война. Скоро обществото разполага с над 1500 декара за домове, училище, прасковена градина, кравеферма, магазин.

Илия в дивото, художник Вашингтон Алстън, 1878
Илия в дивото, художник Вашингтон Алстън, 1878

Виктор Хутев нарича имението „Планината Кармел“. Според Библията на истинската планина, която е до Хайфа, пророк Илия побеждава жреците на Ваал. Това е родното място и на католическия орден на Кармелитите.

Последователите на мъжа от село Райково вярвали, че той е въплъщение на пророк Илия, който е слязъл от Небесното царство, за да провъзгласи второто пришествие. Когато настъпи съдбовният час, те ще се върнат в Палестина, за да приветстват Спасителя. През 1942 сектата се прекръства на „Давидови адвентисти от седмия ден“. Иронично, сред тях няма евреи.

Имение „Планината Кармел“
Имение „Планината Кармел“

Хутев посещава България няколко пъти и прави неуспешни опити да внесе учението си в родината. Президентът и официален пророк на сектата умира неочаквано – по време на лов, през 1955. Той е на 69. Събитието предизвиква серия от схватки за лидерския пост, които водят до формирането на фракции.

Най-гласовит е Бенджамин Роудън, който твърди, че е получил видения. Самият Бог му рекъл, че трябва да оглави движението. Виденията са оспорени веднага от госпожа Флорънс Хутев. Това не спира разцеплението. Флорънс – като добра вдовица и умна жена, взима решение да продаде всичко, което може и си бие камшика от цялата лудница.

Тя подава оставка през 1961 и се маха с 5000 долара в джоба. Намалялата група се нарича „Клонка Давидова“ и запазва около 300 декара от имението, около централната административна сграда.

Бенджамин и Луис Роудън
Бенджамин и Луис Роудън

След смъртта на Бенджамин Роудън – през 1978, „Клонка Давидова“ е оглавена от съпругата му Луис. През 1981 групата привлича мъж на име Върнън Хауъл, който бързо става любимец на Луис и наследява сектата, след смъртта на госпожата през 1986.

Дейвид Кореш, 1987 / Тейлър Кич като Кореш в Waco 2018
Дейвид Кореш, 1987 / Тейлър Кич като Кореш в Waco 2018

През 1990 Хауъл се прекръства на Дейвид Кореш.

Waco 2018
Waco 2018

Култът става световно известен през 1993, когато централата им е обсадена от агенти на Бюрото за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия (ATF) и ФБР.

Блокадата продължава 51 дни и завършва с щурм, който отнема живота на над 80 души, сред които 20 деца. Събитията са драматично и фактологично разказани в минисериала Waco 2018, който препоръчваме.

Ubisoft / Дейвид Кореш е прототип за Джоузеф Сийд, лидерът на култ в електронната игра Far Cry 5
Ubisoft / Дейвид Кореш е прототип за Джоузеф Сийд, лидерът на култ в електронната игра Far Cry 5

Освен, че привлича десетки новинарски камери обсадата в Уейкоу е магнит за хора, които зяпат, скандират, протестират. Най-удобното място за наблюдение е хълм, на около 3 мили от фермата. Сред тълпата зрители е млад мъж на име Тимъти Маквей, награден ветеран от Войната в Персийския залив. Случилото се ще го изпълни с омраза към „тираничното правителство“.

Две години по-късно – през 1995, като акт на отмъщение, той ще взриви федерална сграда в Оклахома. Загиват 168 души, а над 680 са ранени.

Свързани публикации:

Източен отговор – за двата типа вярващи

(М)ученик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *