Skip to main content

3 дузини татуирани тела

Дзифт 2008

Ще се татуирам – мислех си веднъж, докато бях пиян, a вторият път бях отегчен. Сигурен съм, че мотивите зад татуировките на хората са същите или различни, но зад всяка мастилена рисунка се крие история. Всяка пищи с тайните на своя притежател.

Татуираните тела във филмите са много. Няколко крупни кадъра са достатъчни, за да ни представят бързо и емоционално героя. Днес сме подбрали едни от най-добрите произведения на майсторите татуисти.


Гуиневир (Кийра Найтли) / King Arthur 2004 (Крал Артур)
Етаин (Олга Куриленко) / Centurion 2010 (Центурион)

Centurion 2010 (Центурион), King Arthur 2004 (Крал Артур), Braveheart 1995

„Британските племена боядисват телата си в синьо преди битка“ – пише в  Commentarii de Bello Gallico („Записки за Галската война“) Гай Юлий Цезар. А също пише, че те обръсват цялото си тяло – без горната устна и главата. И че британските жени се омъжват за 10-12 мъже едновременно. Кое е истина, кое лъжа? Със сигурност е лъжа, че Уилям Уолъс (Мел Гибсън) от Braveheart 1995 (Смело сърце) си е боядисвал лицето, преди стълкновение с англичаните.

Макс Кейди (Робърт Де Ниро)
Cape Fear 1991 (Нос страх)

Cape Fear 1991

„Разбирам, че не съм твой тип, твърде много татуировки. Работата е там, че в затвора не ти остава друго, освен да оскверняваш плътта си.“

Николай Лужин (Виго Мортенсен)
Eastern Promises 2007 (Източни обещания)

Eastern Promises 2007

Най-лудите луди са руските луди, а руските джуджета  най-големите джуджета. А руската тюрма – няма втора на света. Всяка от стотиците телесни декорации на руските пандизчии оказва реда в групата и е публична автобиография на притежателя. Например звезди на коленете означават: „аз съм корав и не се прекланям пред никого”. Църкви, манастири и светци – кражба. Черепи – убийство. Звезди на раменете – голяма клечка. Очи в долната част на корема – хомосексуалист.  Мортенсен разказва, че по време на снимачния период отишъл в руски ресторант, за да попие от атмосферата, но не си свалил татусите. Всички в ресторанта се спекли от страх.

Агент 47 (Тимъти Олифант)
Hitman 2007 (Хитман)

Hitman 2007

Баркодът е неразделна част от героя, както голата глава и чифта пистолети 1911.

Братята Макманъс (Шон Патрик Фланъри и Норман Рийдъс)
The Boondock Saints 1999 (Светците от Бундок)

The Boondock Saints 1999

България има нужда от хора като Конър и Мърфи, пастири на волята Божия, които да разчистят авгиевите обори в които живеем. “Veritas“ и „Aequitas“ – „истина“ и „справедливост“ се чете на ръцете, които ги раздават.

„Преподобният“ Хари Пауъл (Робърт Мичъм)
The Night of the Hunter 1955 (Нощта на ловеца)

The Night of the Hunter 1955

Още един човек, който върши Божието дело, но с обратен знак. “LOVE” и “HATE“ на кокалчетата на пръстите – класика. Символизира борбата на доброто и злото в душите ни. Традицията е „Любов“ да се изписва на дясната ръка, с която се почита Господ, а „Омраза“ на лявата – с която се раздават наказания. Филмът прави татуировката модна за дълъг период от време. Носят я пирати, затворници, каторжници, рок звезди. Ларс фон Триер има подобна на дясната ръка, неговата казва: “FUCK”.

Джес и Честър (Ащън Къчър и Шон Уилям Скот)
Dude Where’s My Car? 2000 (Пич, къде ми е колата?)

Dude Where’s My Car? 2000

„Пич, к‘во пише на мойта?“, „Супер, пииич, а на мойта?“ – скечът с направената на пияно татуировка е класика и ще бъде повтарян много – от The Hangover Part II 2011 (Последният ергенски запой 2) до епизод на Top Gear.

Люк Глантън (Райън Гослинг)
The Place Beyond the Pines 2012 (Мястото отвъд дърветата)

The Place Beyond the Pines 2012

Целта на Гослинг е Люк „да е най-татуираният филмов герой в историята.“ Целта, както ще видим, не е постигната, но по дяволите, това са доста татуировки.

Майкъл Скофийлд (Уентуърт Милър)
Prison Break 2005-2009 (Бягство от затвора)

Prison Break 2005-2009

Майкъл е убеден в невинността на брат си – Линкълн, който е осъден за убийство. Майкъл измисля гениален план за бягство от затвора. Скрити в този впечатляващ лабиринт от ангели и дяволи са тайните проходи и изходи от затвора Фокс Ривър.

Малкина (Камерън Диас)
The Counselor 2013 (Съветникът)

The Counselor 2013

Не писахме за последния филм на Ридли Скот, когато излезе, защото ще го споменем скоро в класацията за най-лошите през годината. Името на Малкина идва от архаичното “grimalkin” – зла женска котка. Което отива на жена социопат.

Страж-дивак (Зомби Бой)
47 Ronin 2013 (47 ронин)

47 Ronin 2013

Рик Дженест е името на този малък изрод. Той е един от най-татуираните хора на земята. Гледай, Райън Гослинг – това трябваше да биеш. Преди да си направи първата татуировка Рик е диагностициран с мозъчен тумор. Изживяването и оцеляването го кара да се замисли за живота, смъртта и смисъла на всичко. Решава да стане анархист, пънкар, да живее където му падне и… другото е очевидно. Решението му носи пари и слава, той е модел на Тиери Мюглер, GQ, Vogue, L’Oréal и Rocawear.

Калиграфия върху жива плът
The Pillow Book 1996 (Записки под възглавката)

The Pillow Book 1996

Съчинения по голо тяло – могат да го измислят само японците, красиво, секси и някак си… перверзно.

Ленард Шелби (Гай Пиърс)
Memento 2000 (Мементо)

Memento 2000

Ако не си спомняш, записвай си. Съветът е ненужен, ако не си спомняш къде си сложил тефтерчето.

Карл (Род Щайгер)
The Illustrated Man 1969 (Илюстрираният човек)

The Illustrated Man 1969

Като говорим за хора дневници какво ще кажете за Карл. Филмът е по разкази на Рей Бредбъри. Всяка от татуировките има своя история, която Карл разказва. Татуировките стават, филмът не.

Франсис Долархайд (Ралф Файнс)
Red Dragon 2002 (Червеният дракон)

Red Dragon 2002

„Усети, че се възбужда. Пресегна се и извъртя металния абажур на нощната си лампа така, че светлината да падне върху гравюрата над долния край на леглото. Беше репродукция от картината на Уилям Блейк „Великият Червен дракон и жената в слънчеви одежди“. Бе запленен от нея още от мига, в който я зърна. Никога не беше виждал нещо толкова близко до най-съкровените му чувства.“

Прочетох книгата много преди да гледам филма и свидетелствам, че адаптацията е отлична.

Джон Уик (Киану Рийвс)

John Wick 2014 (Джон Уик)

John Wick 2014

Масивната татуировка на гърба му гласи: “Fortis Fortuna Adiuvat” – „Съдбата обича смелите“.

Дерек Винярд (Едуард Нортън)
American History X 1998 (Американска история Х)

American History X 1998

“Blood and Honour”, руни, питбули, булдози, детелини, светкавици, черепи, каски, гербове, цифри, знаци – неонацистите могат да се нашарят от глава до пети. Но Дерек Винярд очевидно вярва, че „малкото е повече“ и избира най-простото, ясно и недвусмислено послание.

Дарт Мол (Рей Парк)
Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace 1999
(Междузвездни войни: Епизод I – Невидима заплаха)

Star Wars: Episode 1

Дарт Мол няма и думичка диалог, защото лицето му казва всичко.

Маори боди арт

Once Were Warriors 1994, Star Trek 2009, Mr. Nobody 2009, Ender’s Game 2013, Blade II 2002

Ако искате племето да ви разпознава, ако искате да ви уважава, a врагът да трепери – трябва ви та-моко. Традицията на маорите да рисуват телата и лицата си не е уникална, но е съществена за цялата им култура.

Дентън Ван Зан (Матю Макконъхи)
Reign of Fire 2002 (Царството на огъня)

Reign of Fire 2002

Гола глава, пура в устата, брадва в ръката – ловец на дракони.

Лисбет Саландер (Ноуми Рапас)
Филмите по трилогията „Милениум“ на Стиг Ларшон

The Girl With The Dragon Tattoo 2009

Ето и момичето с татуиран дракон – оригиналът, разбира се.

Мики О’Нийл (Брад Пит)
Snatch 2000 (Гепи)

Snatch 2000

Мики е циганин, живее в каравана, боксира се, обича майка си и далаверите. Синкавите, нискокачествени татуировки са задължителни. Булдог, змия и библейски сцени, a на гърдите му има профил. Според някои профилът е на майка му, а според други е на Дева Мария – реверанс на Гай Ричи към Мадона, съпругата му по онова време.

Ханзо (Луис Озава Чангчиен)
Predators 2010 (Хищници)

Predators 2010

Има ли якудза има и ирезуми, характерните ръчно правени татуировки. Те отнемат стотици часове, много пари и още повече болка. Гангстерите покриват цялото си тяло, дори външните полови органи. Това обяснява скръбта в погледа.

Томи (Том Харди)
Warrior 2011 (Бойна кръв)

Warrior 2011

Тук реалността става кино. Всички татуси на Харди са истински и негови. Дясното му рамо е за модифицирана татуировка посветена на бившата му жена. Има и грозен леприкон, първата му татуировка, която си прави на 15 годишна възраст. На лявото рамо пише “Smile Now Cry Later” и е лицето на Дева Мария, а под нея има дракон.

Дани Трехо


Причината Дани да бъде сниман за първи път не е талантът му, а жената със сомбреро, разположена в центъра на гърдите му. 286 филма по-късно, той продължава да е търсен от режисьорите не по име, а като “оня мексиканец с татуировките”. Татусите го спасяват от живот на улицата или затвора.

И нещо важно за край: Рискът от заразяване с хепатит C нараства правопропорционално с броя на направените татуировки. Питайте Памела Андерсън.

One thought to “3 дузини татуирани тела”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *