Skip to main content

4х1 – за уикенда

Captain Phillips 2013

Captain Phillips 2013 (Капитан Филипс)

Двата часа минаха неусетно – напрегнати и непредвидим, а накрая няколко зрители се просълзиха. Филмът е по истински случай от 2009-та, когато капитан Ричард Филипс бива похитен от сомалийски пирати.

Мнението ми в едно изречение:

Реалистичен, качествен трилър и нов пик в кариерата на Том Ханкс.

______________________________________________


The Look of Love 2013

The Look of Love 2013

Казва се Джефри Куин. Ражда се в Ливърпул, напуска училище на 15, а първата му истинска професия е телепат. Откупува номера за 25 лири. На 22 решава да започне наново. Ражда се Пол Реймънд. Той открива, че може да прави много повече кинти като показва цици, а не фокуси.

През 70-те става „Краля на Сохо”, приживе ще бъде обявен за един от най-богатите британци. The Look of Love 2013 разказва колоритния му живот на шоумен и порнограф. В главната роля е Стийв Кугън, който е стихията си – играта с интонация и дикция. Но това не помага, защото филмът се опитва да разкаже нещо интересно за безинтересен човек. Опитва се да го направи с вкус, но темата е безвкусна. Опитва се да загатне интересен край, но той е ясен след първите 10 минути.

Мнението ми в едно изречение:

Импотентен британски вариант на Boogie Nights 1997 (Буги нощи).

______________________________________________


The Grandmaster 2006 (Великият майстор)

The Grandmaster 2006

Също част от Киномания 2013 и е поредният филм за Ип Ман, майсторът на кунг-фу и ментор на Брус Лий. Този път историята е разказана от Уонг Кар-Вай. Тя е с нелинейна структура, скача напред-назад между различни случки и герои. Разказва за много неща и в крайна сметка западният ми ум остана с впечатлението, че не разказва нищо.

Голямата картина е за за кунг-фу и културата му, но също за Китай и войната с Япония. Ип Ман е главният герой, но Гун Ър също. Тя е дъщеря на великия майстор Гун, чиято цел е да обедини северните и южните школи. Ип и Гун Ър се срещат в битка, която ги бележи за цял живот.

На заден план, с характерната далекоизточна сантименталност, се разказва за предателството, отмъщението, дълга, за таен агент, който става убиец-бръснар, за раждането на комунизма, престъпността и Хонконг.

Преяждате със сюжетни линии, защото оригиналът е 4 часа, а монтажът е продължил една година, за да се втали в час и половина. Но не си мислете, че е досаден. Скуката е нокаутирана с виртуозни битки и красива, изпипана хореография.

Мнението ми в едно изречение:

Задължителен за всеки фен на жанра.

______________________________________________


Kilimanjaro 2013 (Килиманджаро)

Kilimanjaro 2013


Дъг наближава 30-те. Дистанциран е от дългогодишната си приятелка, работата си и Ню Йорк като цяло. Решава, че повече не му пука. И иска да покори Клилиманджаро, най-високата точка в Африка.

Малък, тих и симпатичен независим филм, наличен в iTunes. Симпатичен е, защото показва неща, които не се случват в жанра по принцип. Например клишето е нещо такова: Главният герой е скъсал с приятелката си и преживява свободата си като тича в парка. От обратната страна на алеята се задава непознато, красиво момиче. Момичето се спъва и пада. Той я хваща. Двамата се влюбват. После малко се карат. Появява се бившето й гадже, което е лошо момче. Тя спи с него – заради доброто старо време. После плаче. Главният герой я утешава.  После става нещо мило. Накрая всичко се оправя.

В Kilimanjaro 2013 не е така, защото в живата не е така. Непознатото момиче от парка най-вероятно ще се окаже куха лейка. Концепцията е силна – да разиграеш думите на Джон Ленън, че животът се случва, докато си правиш планове. За съжаление филмът издиша в изпълнението. Остава инертен – като главния си герой.

Мнението ми в едно изречение:

Поносим.

 

One thought to “4х1 – за уикенда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *