Hannah Arendt 2013

 

…Най-голямото зло в света е злото, извършено от нищожества. Злото, извършено от хора без мотив… от хора, които отказват да са личности. И това е явлението, което нарекох баналността на злото.”

Hannah Arendt 2013 (Хана Аренд) не е биографичен филм, въпреки заглавието. Той e отрязък, около 5 години, в който Аренд отразява процеса срещу нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман. А след това издава книгата „Айхман в Йерусалим”, която е посрещната с остри реакции, отхвърляне и обвинения.

В този контекст филмът е полемика между мисли и емоции. Обрисува характер, излага теза, а не разказва биография. Причината да пиша за него е, че е актуален. Сега, когато по улиците на Европа отново маршируват нацисти.

Това, което вижда Аренд в Йерусалим не е чудовище, а слаб, оплешивяващ и посредствен мъж в костюм, който говори като бюрократ. Мъж, който обсъжда смъртта на десетки-хиляди като изпълняване на заповед, процедура, прехвърляне на папки от едно бюро на друго – въпрос на йерархия. Прозрението на Аренд, което идва докато лежи и пуши на любимото си канапе, е една реплика. Някой от обвинителите или жертвите на Айхман извиква в залата: „Нима не мислехте какво правите?!”.

Злото започва в момента, когато хората се откажат да мислят.

Най-силни са двете лекции на Аренд. В първата казва: „Цялата система от концентрационни лагери е проектирана, за да убеди затворниците, че са ненужни. Лагерът е място, където всяка дейност и човешки импулс са безсмислени. Където безсмислието ежедневно се произвежда наново. “

Безсмислието ежедневно се произвежда наново – не ви ли е познато?

Трябва да отбележа блестящата игра на Барбара Сукова в ролята на Хана Аренд, но също и да кажа, че режисьорската Маргаретe фон Трота можеше да направи от този филм много повече.

Мнението ми в едно изречение:

Злото започва в момента, когато хората се откажат да мислят – запомнете го.

 

4 thoughts to “Hannah Arendt 2013

  1. Даа 🙁 Извън речта на Хана Аренд, всичко е само протоколиране на събития, никакъв бекграунд, нищо за нея като личност или за онова време. Самата „арогантна и безчувствена“ Х.А. би вложила повече страст, ако правеше филм по темата (отколкото има в този)…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *