Skip to main content

Чий е Зоро?

 

Почти век Дон Диего де ла Вега води неравна борба с тираните в книги и филми. Дъглас Феърбанкс, Франк Лангела, Антъни Хопкинс и Антонио Бандерас са малка част от актьорите крили се зад черната маска. А догодина ще излезе поредният Z-филм: Zorro Reborn, в ролята на Зоро ще бъде Гаел Гарсия Бернал.

Но преди това, човек на име Робърт Кабел ще се опита да освободи Зоро от оковите на авторското право. Робърт няма рапира или камшик, но чрез силата на закона ще се опита да бичува Джон Гец, лицензоносителят за маскирания герой.

Виждате ли, Робърт е драматург и през 1996 пише мюзикъл, посветен на Зоро и базиран на оригиналния роман на Джонсън Маккъли от 1919. Мюзикъл, който дори днес не може да реализира, защото г-н Гец е регистрирал Zorro Productions Inc. и очаква всеки, който използва образа на Зоро – в книги, театрални постановки, филми, играчки или където и да е било – да му плаща.

Според Робърт това е незаконно, защото авторските права на героя са изтекли и той би трябвало да е собственост на хората. Казусът е подобен на случая „Шерлок Холмс”, в който наследниците на Артър Конан Дойл завеждат множество дела, чиято цел е да изстискват пари от всяка публикация и екранизация за известния детектив – въпреки че, рождената му дата е 1887.

Според американското законодателство авторското право важи до края на живота на автора + 70 години след смъртта му или 95 години след първата публикация.

Чий е Зоро? Скоро зззззаконът ще реши.

Link: Защо авторското право пречи на творчеството?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *