Skip to main content

Гласовете ви чувам

 

Знам кой е любимият ви актьор. Знам. Да ви кажа ли? Любимият ви актьор е Мел Бланк.

Кой?!

Чувствам се клошар, когато браузвам българската секция на iTunes. Добре де, без миризмата. Лесно е да оправдаеш или поне да разбереш пиратството, докато се ровиш в бунището, което Apple ни предлага. Изборът е голям. Избирате между „пресни” заглавия като Police Academy (Полицейска академия) – свежарка от 1984; чупещи ноктите мистерии като Beast of the Bering Sea 2014, шедьовър с IMDB рейтинг 3/10 точки; вдъхновяващи истории като Confessions of a Shopaholic 2009 (Тайните на Беки Б); трогателни биографии като тази на Анна Никол Смит – любима жена с чашка D сутиен и чашка А мозък.

На бунището клошарите винаги намират и по нещо интересно. Поне във филмите… в реалността намират дифтерит.

Снощи успях да изровя нещо, което не е за изхвърляне. Под останките от кариерата на Винс Вон и тоалетната чиния на Адъм Сандлър намерих I Know That Voice 2013, документален филм за най-добрите озвучителни и дублажни актьори в света.

Легендата сред тях е „Мъжът с 1000 гласа“ – Мел Бланк. Той е гласът на детството ви – Бъгс Бъни, Дафи, Порки, Туити, Силвестър, Барни Ръбъл, Уди Кълвача – всички те са живи благодарение на гласа му.

Мел Бланк и част от превъплъщенията му

Големите озвучители са големи актьори, те живеят с героите си. През 1961 Мел претърпява жестока катастрофа, тялото му е изпочупено, а мозъкът му изпада в кома. Докторите се опитват да го събудят викайки го по име или пляскайки с ръце. Накрая един решава да опита нещо друго: „Бъгс Бъни? Там ли си, Бъгс?” – пита той.

„Какво става, шефе?” – се чува от леглото на Мел.

I Know That Voice е свободен разказ-дискусия за работата, ежедневието, трудностите, успехите и паденията в професията. Ако не знаете, ще научите, че Кевин Конрой е гласът на Батман – вече 20 години, а Люк Скайуокър (Марк Хамил) е Жокерът. Ще разберете, че големият бизнес е в анимацията и електронните игри, а не в трейлърите или рекламите. Ще се шокирате, че Барт Симпсън е жена – блестящата Нанси Картрайт.

Ще… видите гласовете на Джони Браво, Мечо Пух и Спондж Боб. Къде работят, как работят и какви трикове използват. Ще се уверите, че макар да са невидими тези актьори имат армии от почитатели.

Това е силата на гласа. Силата да въздействаш.

 

 

Връзка: 12 детски от нашето детство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *