Skip to main content

Borgman

Borgman 2013

В началото на века Клайв Оуен бе детектив в ТВ поредицата Second Sight 2000. Героят му започна да ослепява, а като бонус – да има и видения. В един от епизодите, той се събуди и видя малко, страшно нещо, което седеше върху гърдите му.

Е, сега „нещото“ си има филм.

Borgman 2013 (Боргман) е официалният кандидат на Холандия за Оскар 2014. Филмът наистина е холандски – ще познаете по архитектурата, типографията и студената прямота в отношенията. Важна улика е, че говорят холандски.

Borgman 2013

Уводът е един от най-интересните, които съм гледал. Включва човек с брадва, друг с копие и пастор с пушка. Всмукани сте в поредица от странни, страшни и необясними  действия. Вкусвате психосферата на True Detective 2014

Режисьор е Алекс ван Вармердам. А ключът към неговото дело е Хенри Фусели, художник от 18 век. Той е нарисувал  тази картина.

The Nightmare 1781

„Кошмарът“ е толкова успешно произведение, че авторът е принуден да направи още няколко варианта. Сред известните почитатели на картината са Мери Шели, Едгар Алън По и Зигмунд Фройд, който държал нейна репродукция до бюрото си.

Съществото в картината е алп. Алпът е от германската митология и е нещо междинно между вампир и елф. От неговото име произхожда немската дума Alptraum – кошмар.

Алпът, макар, че е от мъжки пол, рядко атакува жертвите си сексуално – за разлика от инкубусът. Прави гадни пакости или пие кръв от зърната на хората. Той е демон, който не се страхува от слънцето, защото през деня приема човешка форма.

Тук спирам.

Мнението ми в едно изречение:

Отлично заснет метафизичен абсурд с послание.

 

2 thoughts to “Borgman

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *